Vágólapra másolva!
Hatékonyan úsztak a magyar versenyzők a berlini Európa-bajnokság szombat délelőtti előfutamaiban. Férfi 50 gyorson Kozma Dominik és Takács Krisztián, női 200 pillangón pedig Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka is kvalifikálta magát a középdöntőbe. A nyolcadik időt úszó Verrasztó Evelyn is továbbjutó lehetne, de az egy nemzet, két úszó szabály megfosztotta őt a folytatás lehetőségétől.

Villámembereink kezdték a délelőttöt, mégpedig igen jól: bár az élete első felnőtt Eb-jén szereplő Holoda Péter még messze volt a középdöntős küszöbtől (23.58), Kozma Dominik 22.33-as idejével hármas holtversenyben lett 9., míg Takács Krisztián 22.41-gyel a 11. helyen jutott tovább. A döntőhöz bravúr kell, a mezőny ugyanis eszméletlenül sűrű: az első és a hetedik helyen továbblépő között mindössze nyolc századmásodperc volt a különbség.

Kozma kedélyesen cseverészett az újságírókkal a vegyes zónában, mindenáron egy üveg sört akart feldobatni prémiumként arra az esetre, ha délután sikerülne 22 másodperc alá kerülnie. "Legalább ennyi jusson. Mindenki halomra nyeri az érmeket, mi, szegény sprinterek meg itt kódorgunk a kertek alatt."

Aztán persze az úszásról is beszélt: "Nekem a kétszáz és a száz volt a fontos, az ötvenet csak azért úszom, hogy ne essek ki a ritmusból, mert a vasárnapi vegyes váltóra nagyon hegyezzük magunkat. Ott azért még akarunk virítani."

Verrasztó Evelyn nem elődöntőzhet 200 pillangón Forrás: MTI/EPA/Tim Brakemeier

A női 200 pillangó után a magyarok megtapasztalhatták az egy nemzet, két úszó szabály okozta kesernyés utóízt: Jakabos Zsuzsanna a 2. (2:08.73), Hosszú Katinka a 4. (2:08.91), Verrasztó Evelyn pedig a 8. (2:10.97) időt úszta, ám csak az első kettőnek adatik meg az elődöntőzés, Evelyn számára véget ért az Európa-bajnokság.

"Be kell osztani az erőt, ma négykor kezdődnek a döntők, alig van idő a regenerálódásra. Csak hazaugrunk, egy gyors ebéd, és jöhetünk is vissza" - nyilatkozta Hosszú.

Jakabos elégedett volt a reggeli produkcióval: "Az edzőm azt kérte, ha lehet, jöjjek 2:09-en belül, ez sikerült, és emiatt nagyon boldog vagyok. Az idén 2:10 volt az eddigi legjobbam, úgyhogy ez az idő kifejezetten jó így reggel. Mondhatom, az úszás is jól esett, már amennyire ez a kétszáz pillangó esetében lehetséges."

A folytatásra délután 16 órától kerül sor, az esti finálékban Kapás Boglárkának (1500 gyors), Cseh Lászlónak (100 pillangó), Hosszú Katinkának (200 gyors), Bernek Péternek és Balog Gábornak (200 hát) szurkolhatunk.