Beszállnak a nők a négyesbobba

461452863 Canada's bobsleigh gold medallists Kaillie Humphries (C) and Heather Moyse (R) share a laugh with an unidentified man as they attend the Men's Curling Gold Medal Game between Canada and Great Britain at the Ice Cube Curling Center in Sochi durin
Canada's bobsleigh gold medallists Kaillie Humphries (C) and Heather Moyse (R) share a laugh with an unidentified man as they attend the Men's Curling Gold Medal Game between Canada and Great Britain at the Ice Cube Curling Center in Sochi during the Sochi Winter Olympics on February 21, 2014. AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
A nemzetközi szövetség határozata szerint a jövőben nők is szerepet kaphatnak a négyes bobok versenyein, ám nem lesz külön férfi és női szám, hanem közösen szerepelhetnek a két nem képviselői.

Már a novemberben kezdődő szezonban koedukált lesz a négyesek versenye, azaz a nők akár vegyes csapatban, akár komplett női egységben is szerepelhetnek.

A sportág sajátosságai ugyanakkor valószínűtlenné teszik a tisztán női csapatokat, s vélhetőleg a vegyes csapatokban csak a kormányos helyén jön majd szóba női bobos az egységekben.

A sportágban az 1990-es évek elejétől rendeznek viadalokat nőknek is, a női kettesbob pedig 2002-től olimpiai szám, ám négyesben idáig csak a férfiak versenyezhettek.

Kaillie Humphries (középen) örült a hírnek Forrás: AFP/Leon Neal

A kétszeres olimpiai bajnok kanadai Kaillie Humphries már régóta hangoztatta, hogy szeretné kipróbálni magát a férfiak között, s edzésen többször irányított már férfiak tolta négyesbobot, éppen ezért örömmel fogadta a hírt.

"Ki tudja, lehet, hogy nagy lebőgés lesz a számomra, de mindig is szerettem volna megkapni a lehetőséget, hogy kipróbálhassam magam köztük" - nyilatkozta Humphries.