Vágólapra másolva!
Nem sok embernek fordul meg a fejében, hogy ha már egyszer futásra vetemedik, azt betyárruhában, és karikás ostort pattogtatva tegye. Nos, Kerner Balázs azon kevesek közé tartozik, akik így futnak nagyversenyeket, de megkockáztatom: ő az egyetlen ember, akit ilyen jelmezben láthatunk a félmaratonokon, maratonokon. A betyár az október 11-i 29. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon ugyan nem indul, de ezúttal is van egy-két jó szava az indulókhoz.

„Gyermekkorom óta futok rendszeresen, első versenyem 1999-ben volt” – mondja a pödrött bajszú betyár, akinek elsősorban nem a saját eredménye a fontos, hanem az, hogy show-t csináljon, és adott esetben kizökkentse azokat, akik éppen holtponton vannak a sokadik kilométer környékén azzal a gondolattal viaskodva, hogy nem bírom, és kiállok.

Volt szerencsém többször is látni őt, ahogy a mezőny azon részét mozgatja, ahol éppen fut. Rengeteg energiát tesz abba, hogy szórakoztassa a futókat. Azt mondja, ez sokat kivesz belőle, de neki ez a küldetése.

„A Bakonyban születtem, és nőttem fel. Sok ’példakép’ rohangált előttem az erdőben: Sobri Jóska, Savanyú Jóska és a többiek. 2008-ban futottam az első betyáros versenyemet, azonnal jöttek a vicces megjegyzések. Általában a „Hol a lovad betyár?” kérdést kapom. Sok ember merít erőt belőlem, hogy nem kell ezt túlságosan komolyan venni. Le lehet ezt futni nehezített pályán is, nem csak egy sortban és pólóban. De ezektől az emberektől én is feltöltődöm. Ha elfáradok a végén, mindig van, aki felkarol! Illetve nagyon jó érzés a verseny után pár hónappal az interneten egy véletlenül megtalált futóblogon azt olvasni, hogy milyen hálás nekem a szerző, mert nem hagytam leállni. Sajnos úgy alakult, hogy nem tudok ott lenni a mezőnyben október 11-én a maratonon, de van egy üzenetem mindenkinek, aki majd a harmincvalahanyadik kilométer környékén esetleg a kiálláson gondolkodik, mert nem bírja: a feladás 15-20 percig lehet jó, utána egész életedben bánni fogod, hogy nem birkóztál meg a hátralévő 10 kilométerrel.”

A futóbetyár a Szabadság hídon Forrás: futanet.hu

A 29. SPAR Budapest Maraton® Fesztivált október 11-én, szombaton rendezik meg. Több mint 70 országból 20 ezer futó érkezik a versenyre. A maratonról élő közvetítés is lesz, amelyet október 11-én délelőtt 10 órától az Origón is lehet majd nézni. Tavaly 21 930-an neveztek, jócskán megdöntve ezzel a 2012-es 19 200 fős csúcsot.