Nem ússza meg a börtönt a norvégok olimpiai bajnoka

Petter Northug, sífutás
RUSSIAN FEDERATION, Rosa Khutor : Norway's Petter Jr Northug competes in the Men's Cross-Country Skiing Individual Sprint Free Qualification at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 11, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Végleg bevonták a jogosítványát, emellett ötvennapos börtönbüntetésre és 185 ezer koronás (közel hétmillió forint) bírságra ítélték Petter Northugot, a norvégok olimpiai bajnok sífutóját, mert májusban ittasan személyi sérüléssel járó balesetet okozott, elhagyta a helyszínt és hamisan vallott a rendőröknek.

A 28 éves síelő egy trondheimi körforgalmon egyenesen áthajtva, egy villanyoszlopot is kidöntve összetörte Audiját, majd autóját, illetve benne ülő, megsérült barátját is magára hagyva hazamenekült. Amikor elfogták, tagadta, hogy ő vezette volna az autót. A vérében a megengedett érték nyolcszorosát mutatták ki.

A Northug elleni vádirat hat pontot tartalmazott, ebből öt a közlekedési vétségekre vonatkozott, egy pedig büntetőjogi volt, a vádlott ugyanis háromszor is hamisan vallott arról, hogy nem ő vezette az autót.

Northug csúnyán összetörte autóját Forrás: AFP/Henrik Sundgard

A sportemberre az ügyészség 60 napos elzárást és 200 ezer koronás büntetést kért, végül csak 50 napot kapott és 185 ezer korona megfizetésére kötelezték.

"A baleset után pánikba estem, ittasan nem tudtam tisztán gondolkodni. Az eset örök tanulsággal szolgált, egész életemben szégyellni fogom a történteket" - idézte Northugot az Aftenposten.

Northugnak Szocsiban nem jött össze az érem Forrás: AFP/Odd Andersen

Northug - aki saját honlapján a sífutás vitathatatlan szupersztárjának titulálja magát - 2007 és 2013 között kilenc világbajnoki aranyat és három vb-ezüstöt nyert, míg a 2010-es vancouveri olimpián megnyerte az 50 km-es klasszikus számot, és tagja volt az aranyérmes sprintcsapatnak is. Emellett nyert egy ezüstöt (4x10 km-es váltó) és egy bronzot (egyéni sprint) is.

Az idei, szocsi játékokon érem nélkül maradt, de célja, hogy jövőre, a svédországi Falunban rendezett világbajnokságon jól szerepeljen.