Egy gyilkos mustrálta Pistorius nővérét

SAFRICA-TRIAL-PISTORIUS-SPORT South African Paralympian athlete Oscar Pistorius' sister, Aimee, leaves the High Court in Pretoria on September 12, 2014. South African Judge Thokozile Masipa on Friday extended Oscar Pistorius's bail and set a date of Octob
South African Paralympian athlete Oscar Pistorius' sister, Aimee, leaves the High Court in Pretoria on September 12, 2014. South African Judge Thokozile Masipa on Friday extended Oscar Pistorius's bail and set a date of October 13 for sentencing on a charge of culpable homicide. AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA
Vágólapra másolva!
Két embert kivezettek a barátnőjét megölő sportoló, Oscar Pistorius tárgyalásáról csütörtökön. Az áldozat, Reeva Steenkamp családja nem bosszút akar, csak megfelelő büntetést, egy szakember szerint mindenféle elítélt számára van megfelelő börtön Dél-Afrikában.

Váratlanul könnyedén indult az újabb tárgyalási nap a pretoriai bíróságon: Barry Roux védőügyvéd gratulált Thokozile Masipa bírónő 67. születésnapjához, a teremben lévők pedig tapsoltak neki.

Aztán az áldozat, Reeva Steenkamp unokatestvérét, Kim Martint szólították meghallgatásra, aki elmondta: "Nagyon félek a vádlottól, erősen próbáltam száműzni a fejemből. Még azt is eldöntöttük, hogy nem mondhatjuk ki a nevét a házunkban."

Martin szerint "Pistoriusnak meg kell fizetnie a tettéért", ám az áldozat családja "nem bosszút akar, csak megfelelő büntetést valakinek, aki így oltotta ki más életét".

Még házassági tanácsot is adnak

Következett a büntetésvégrehajtási szolgálatok nemzeti biztosa, Moleko Zac Modise, aki az előző napokban taglalt kérdésről, a börtönviszonyokról beszélt.

"Alap- és felsőfokú oktatás is van az intézményeinkben" - állította Modise, hangsúlyozva, hogy szakmát is tanulhatnak, tréningeket is végezhetnek az elítéltek, akiknek családi és házassági tanácsot is adnak.

A szakember hozzátette, hogy többféle sportolásra is lehetőség van, és neki joga van külön cellába kérni a bentlévőket, elsősorban egészségi vizsgálat alapján.

Börtönbe kell-e vonulnia? Forrás: MTI/EPA/Ihsaan Haffejee

Modise kijelentette, hogy nem vennék el az elítélt műlábát, és igennel felelt Gerrie Nel államügyész kérdésére, mely szerint mindenféle elkövető fogadására felkészültek a létesítmények.

Ebédszünet előtt Pistorius családja két embert eltávolíttatott a bíróságról. Az egyikük Mikey Schultz volt, aki korábban beismerte egy gyilkosságát - állítólag "mocskos pillantást" vetett Pistorius nővérére, Aimee-re.

Pistorius nővére, Aimee érkezik a bíróságra Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

A tárgyalás folytatódik, egyelőre kérdéses, pontosan mikorra várható végleges ítélet. Masipa bírónő már szeptemberben bőnösnek találta Pistoriust gondatlanságból elkövetett emberölésben, illetve nyilvános fegyverhasználatban.