Kapásból az olimpia előtt nem lesz pszichológus

Kapás Boglárka
Berlin, 2014. augusztus 23. Kapás Boglárka az 1500 méteres gyorsúszás ezüstérmével a berlini úszó Európa-bajnokság eredményhirdetésén 2014. augusztus 23-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A pszichológusnak készülő Kapás Boglárka úgy döntött, hogy a riói olimpiáig halaszt az egyetemen. Az Európa-bajnok úszónő reméli, hogy idén végre elkerülik a betegségek, és négy év után ismét kipróbálhatja magát rövid pályán a dohai vb-n.

Kapás Boglárka annak ellenére három érmet (1500 gyorson ezüstöt, 800-on és a 4x200-as gyorsváltó tagjaként bronzot) tudott nyerni az idei berlini Európa-bajnokságon, hogy előtte hónapokig alig tudott edzeni a szemideggyulladása miatt.

Az aranyban még a nehézségek ellenére is bízott. "A nagy üldözőverseny után titkokban azt reméltem, hogy a 2012-es debreceni Eb után Berlinben is győzni tudok a 800 gyorson, a számomra legkedvesebb távomon. Két éve 8:26.49 perc is elég volt az első helyhez, az idei 8:22.06 viszont a lényegesen erősebb mezőnyben csak bronzérmet ért. Tulajdonképpen semmi okom nem volt a szomorkodásra, mégis az járt a fejemben, hogy az egyéni csúcsaimtól egy kicsit elmaradtam. Mindazoknak, akik nem tudták, hogy min mentem keresztül, hogyan is mondhattam volna el, hogy lányok, nekem nehezebb dolgom volt, mint nektek?” - emlékezett vissza a Telekom Sporthír Szolgálatának nyilatkozó 21 éves úszónő az augusztusi versenyre.

Kapás Boglárka az 1500 méteren nyert berlini Eb-ezüstérmével Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az évet a dohai rövid pályás világbajnokságon zárhatja, reméli, ezúttal semmi nem jön közbe. "Kismedencében utoljára négy éve, a rotterdami Európa-bajnokságon próbálhattam ki magamat, akkor ezüstérmet nyertem 800 gyorson. Azóta valami mindig közbejött: 2011-ben a bordarepedésem, 2012-ben az elhalasztott érettségim, tavaly pedig a betegségem. Le kell kopognom, remélem, Dohában tényleg ott leszek.”

A pszichológusnak készülő úszónő úgy döntött, hogy az egyetemen másfél év halasztást kér, mert csak így tudhat igazán jól felkészülni a 2016-os olimpiára. "Nagyon szeretek egyetemre járni, az edzőtáborokban pedig olykor még felüdülést is jelent számomra a tanulás, a mostaninál viszont sokkal jobban bele kellene ásnom magamat a pszichológia tudományába. Remélem, hogy az áldozatvállalás után, 2016 szeptemberében büszkén és boldogan térhetek majd vissza az egyetemre."

Addig még sok ezer kilométer leúszása vár Kapás Boglárkára, aki szerint nagy fejlődésre lenne szüksége, hogy éremesélyes legyen Rióban. 800 gyorson a 17 éves amerikai Katie Ledecky 8:11 perccel tartja a világcsúcsot, Kapás legjobbja jelenleg 8:21.21. Londonban Ledecky 8:14.63 perccel lett olimpiai bajnok, ebből is kiindulva a magyar sportolónő úgy véli, Rióban 8:17-8:18 percnél gyengébb teljesítménnyel aligha lehet dobogóra kerülni.