Családi drámáról vallott a teniszcsillag

Mats Wilander, tenisz
UNITED KINGDOM, London : Sweden's Mats Wilander returns the ball during his match against France's Henri Leconte during the Statoil Masters Tennis at the Royal Albert Hall in London, on December 7, 2012. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Családja örökletes genetikai betegségéről vallott az amerikai Tennis World magazin októberi számában Mats Wilander, a svédek hétszeres Grand Slam-győztes, háromszoros Davis-kupa-győztes klasszisa. A Hírességek Csarnokába beválasztott egykori világranglista-3. klasszis elárulta, hogy öt gyermeke közül legidősebb fia, Erik, illetve lánya, Emma is ugyanabban a súlyos betegségben szenved.

A hétszeres Grand Slam-győztes svéd teniszező, Mats Wilander két gyermeke is gyógyíthatatlan bőrbetegségben szenved. Az epidermolysis bullosa egy igen ritka, folyamatos hólyag- és sebképződéssel járó, génmutáció okozta örökletes bőrbetegség, az ebben szenvedő fiatal betegek bőre olyan sérülékeny, akár a pillangó szárnya, ezért pillangógyerekekként is emlegetik őket. Egy ilyen gyermek számára már a szülői ölelés is végzetes lehet.

"Nem sok tudnak a betegségről, annyira ritka. Egy genetikai rendellenesség, és ilyenkor mindkét szülő hordozza a hibás gént. A szívem szakad meg, hogy Erik 16 évesen ilyen betegséggel küzd nap, mint nap, ugyanakkor szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hiszen meg is halhatott volna. De éli az életét, ezért csak hálásak lehetünk" - nyilatkozta Wilander.

A veterántornákon induló Wilander szakkommentátorként is feltűnik Forrás: AFP/Ben Stansall

A svéd tenisztörténelem egyik legnagyobb klasszisa azt mondta, a gyermek kéthónapos korában jöttek rá arra, hogy valami nincs rendben. "A hólyagok a kezén és a testén jelentek meg először, aztán ahogy mozgott, már a térdén is" - mondta. Amikor kiderült, hogy epidermolysis bullosa nevű betegségről van szó, mindkét szülőt megvizsgálták. "A feleségem családjában voltak a betegségnek enyhébb formái, de bennem is van valahol egy hibás gén."

Wilander közel két évtizede létrehozta saját alapítványát, amelyen keresztül megpróbálnak segíteni a hasonló betegségekkel küzdő családokon. Miután Eriknél diagnosztizálták a betegséget, a család azonnal a jobb klímájú Sun Valleybe költözött, de Wilander tisztában van azzal, hogy nem mindenki rendelkezik olyan pénzügyi forrásokkal, hogy ezt megtehesse.

"Ha valaki eltöri a lábát, akkor megtalálja a módját, hogy együtt éljen vele a teljes gyógyulásig. De teljesen más, amikor egy embernek minden nap meg kell küzdeni a kihívásokkal, attól függően hideg van vagy meleg, dolgozni vagy mozogni megy."

Wilander pályafutása során hétszer nyert Grand Slam-tornát Forrás: AFP

Wilander elárulta, hogy fia tud 3-4 napot dolgozni a helyi teniszklubban, állapota elég jó ahhoz, hogy néha játsszon a helyi jégkorongcsapatban vagy kicsit síeljen, de sohasem vetheti magát olyan lendülettel a játékba, mint ahogy azt édesapja csinálta fénykorában.

"A harmonikus élet legfontosabb része az egészség, mind testi, mind lelki értelemben. Ezt nagyon sokat elfelejtjük. De engem Erik életének minden másodperce erre emlékeztet."

Wilander elmondta, hogy lánya, a 21 éves Emma is ebben a betegségben szenved, szerencsére egy jóval enyhébb formájában.