Vágólapra másolva!
A hét végén kezdődik a teniszvébé Londonban, a nagy esélyes Novak Djokovic. A szerb világelső nemrég megszerezte pályafutása 600. győzelmét - megnéztük, mit tud néhány fontos mutatóban Nadalhoz és Federerhez képest.

Minden Novak Djokovic címvédése mellett szól a vasárnap Londonban kezdődő teniszvébén. Az elmúlt két évben győztes szerb játékos 2012 - 27 mérkőzés - óta veretlen fedett pályán, múlt vasárnap pedig megnyerte a huszadik mestertornáját, így 1310 pontos előnnyel vezeti a világranglistát Roger Federer előtt.

A belgrádi teniszező sorsolása ráadásul nem túl nehéz: az elmúlt hetekben gyengélkedő Stanislas Wawrinka, Marin Cilic, valamint Tomas Berdych vár rá, a mérlege ellenük sorrendben 15/3, 10/0 és 16/2. A B csoportban Federer, Andy Murray, Nisikori Kej, valamint Milos Raonic játszik egymással.

Djokovic a Raonic elleni párizsi döntőben Forrás: AFP/Miguel Medina

A tavalyi mezőnyből hiányozni fog a hétfőn vakbélműtéten átesett Nadal, az idényt csuklósérülés miatt szinte teljesen kihagyó Juan Martin del Potro, valamint David Ferrer és Richard Gasquet is.

Djokovic és a legnagyobbak

Djokovic, noha csak 27 éves jelenleg 600 nyert meccsnél jár. Érdemes megnézni, a belgrádi ász hol tart e tekintetben a Grand Slam-rekorder Federerhez és a Pete Samprasszel holtversenyben második Nadalhoz képest: most negyedik a még aktív játékosok közt, de nem sok kétség lehet afelől, hogy hamarosan David Ferrert és Lleyton Hewittot is megelőzi.

Forrás: Origo

Ha csak a nagy négyesre koncentrálunk, Djokovic a megnyert meccsei arányában sincs nagyon elmaradva Nadaltól és Federertől, azaz ha elkerülik a sérülések, egy napon akár be is érheti legalább az egyiküket. A nagy négyes negyedik tagja, Andy Murray azonban már kicsit elmarad tőlük, pedig csak egy évvel fiatalabb a 28 éves Nadalnál.

Forrás: Origo

A hárított bréklabdák alapján jelenleg Federer a legjobb: az idén 308-szor nézett szembe breakponttal, de ezek 70 százalékát hatástalanította. Djokovic Murray ebben a mutatóban kicsit le van maradva, de Murrayt itt is megelőzi.

Forrás: Origo

Nadal 129, Federer 178, Djokovic 123, Murray 70 meccset nyert top tízes játékosok ellen a pályafutása során. A megnyert meccsek arányát nézve Nadal a legjobb, de a számukban Djokovic már Londonban is nagyon közel kerülhet hozzá. Előzni most még nem fog tudni, hibátlan tornagyőzelemmel is csak 128-ig juthat.

Forrás: Origo

Megnyert rövidítések terén nagyon szoros a verseny, Federer a karrierje során több mint 65 százalékban hozta ezeket, de a listán negyedik Murray is csak 3,9 százalékkal rosszabb nála. Federer tie-break mérlege 367-197, Murrayé 139-88.

Forrás: Origo

A nagy négyes erőnlétben és akaraterőben is veri a mezőnyt, az ötszettes meccseket legalábbis remek hatékonysággal hozzák mindannyian, pedig egy részüket egymással vívták. Egyedül itt van lemaradva Federer, vélhetően a már 30 felett lejátszott meccsei miatt. A svájci zseni összesen 23 ötszettest nyert pályafutása során, Djokovic csak eggyel van mögötte (Murray 17-ig, Nadal 16-ig jutott).

Forrás: Origo