Vágólapra másolva!
Tabatha Hamilton nem a legokosabb csaló a világon: a Chickamauga maratont tulajdonképpen vállalható, 2:54.21-es idővel megnyerő georgiai futónő csak arra nem figyelt eléggé, hogy rendesen ossza el a futóidőket. 

A verseny szervezői szerint Hamilton 2:06:51 alatt futotta le a táv felét, ami hihető adat, ellenben a második félmaratont 47 perc 30 másodperc alatt teljesítette. Bár azt egyelőre senki nem tudja, mi történt a táv második felében, a versenybíróság azonnal kizárta a versenyzőnőt, aki az időmérő adatai szerint szerénytelen 11 percet vert a hatályos (férfi) félmaratoni világcsúcsra.

„Elég gyengén kezdtem, nagyon lassan futottam le a táv felét, de aztán eldobtam a súlyokat, és a második féltávon már nagyot mentem” – nyilatkozta Hamilton egy helyi újságnak közvetlenül a verseny után, még bajnokként.

Az ezüstérmesnek feltűnt

A második helyen végzett Lillian Gilmernek (aki a célba érkezéskor azt hitte, megnyerte a versenyt) gyanús lett Hamilton, és az idők ellenőrzése után jelentette a hihetetlen világcsúcsot a verseny szervezőinek, akik jelezték, ők is észrevették a dolgot. Hamiltont kizárták, Gilmer kapta meg az első helyet, de az atlétanő nem örült, inkább azon dohogott, hogy „elszomorítja, egyesek milyen messzire képesek elmenni, ha aljasságról van szó.”

Hamilton korábbi legjobb idejére (4:25:08) bő egy órát vert, és még ennél is többet a Chickamauga maratonon elért legjobb idejére: 2009-ben 4:48: 47 alatt futotta le a távot. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan csalt a sportolónő (aki egyébként a lebukás után is ártatlanságát hangoztatta), csak annyit, hogy bármit tett is, elég bután csinálta.