Vágólapra másolva!
Voltak idők, amikor a bokszolók ruha nélkül mérték össze erejüket, olyankor előfordult, hogy a küzdelem a vesztes haláláig tartott. De aki azt gondolja, a női ökölvívás a modern korban vált divatossá, az nagyon téved: Gerald R. Gems amerikai professzor új könyve szerint 300 évvel korábban már Londonnak is volt női bokszbajnoka.

Az ókori Mezopotámiában, Görögországban és Rómában is komoly múltja volt az ökölvívásnak, állítja egy Illinois állambeli főiskola testnevelési tanszékén dolgozó professzor, Gerald R. Gems, aki frissen megjelent könyvében (Boxing: A Concise History of the Sweet Science) a sportág eredetét és történetét dolgozta fel.

A mű érdekességét nem az adja, hogy a szerző a korai korszak súlycsoport nélküli, néha a vesztes fél haláláig tartó eseményeiről írt.

Már az ókorban is bokszoltak Forrás: Wikipedia

A modernkori kutatások izgalmasabbak, levéltári források alapján talált utalást arra, hogy 1681-ben, Angliában szabályos mérkőzést vívott egymással Albemarle hercegének lakája és a helyi mészáros, és a csatát utóbbi nyerte.

A szerző szerint Anglia első ismert bokszbajnoka James Figg volt 1719-ben, de aki azt hiszi, férfias sportnak számított az ökölpárbaj, az nagyon téved. A könyv szerint három évvel később, 1722-ben Elizabeth Stokes volt London első női bajnoka, de Gems arra is talált bizonyítékot, hogy London központjának Hockley-in-a-Hole nevű városrészében Elizabeth Wilkinson és Hannah Highfield összemérte erejét 1727-ben.