Hosszú még két érmet nyert

Hosszú Katinka a rövidpályás úszó-világbajnokság dohai viadala 100 méteres női hátúszásának döntőjében. A 100 hát után pénteken a hosszabb távon sem adta alább, a 200 háton nemcsak világcsúcsot úszott, de egyrészt rommá verte a mezőnyt, másrészt ő lett az első nő, aki 2 percen belül (1:59.23) úszta a távot.
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka 50 háton országos csúccsal bronzérmet szerzett a dohai úszóvébé zárónapján, annyira lendületbe jött, hogy majdnem ráfordult egy újabb hosszra. Az év legjobbjának választott úszónő később 200 gyorson szerzett egy ezüstöt is, ahol Verrasztó Evelyn nyolcadik lett. Gyurta Gergely önvallomást tett, miután nem ment igazán jól 1500 gyorson. Magyarország története legjobb vb-szereplését produkálta, az éremtáblázaton második lett.

Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn és Gyurta Gergely szerepelt a dohai rövidpályás világbajnokság zárónapján, melyen többek közt az éremtábla első helye volt a tét a magyar csapat számára.

A nap első száma a női 50-es gyorsváltó volt, Hollandia és az Egyesült Államok hatalmasat csatázott. Az első váltás után ez is volt a sorrend, a harmadik helyen az olaszok fordultak. Hollandia 1:34.24 perccel nyert, új világcsúccsal.

Férfi 100 gyorson a brazil Cielo Filho lehajrázta a francia Manaudout.

Majdnem fordult még egyet

És jött Hosszú Katinka, aki a surranópályán vágott neki az 50 hát döntőjének. Újabb brazil siker született, Medeiros világcsúccsal (25.67 másodperc) nyert az ausztrál Seebohm, valamint Hosszú előtt. A magyar versenyző az egyéni legjobbját úszta (25.96), ami országos csúcs is, három századdal előzte az ukrán Zevinát.

"Tök jó az ötven, azt sem érzem, hogy úsztam - lelkendezett Hosszú a szövetségnek nyilatkozva. - Beérés után majdnem ráfordultam egy újabb hosszra, annyira hozzászoktam a százas-kétszázas számokhoz. Amúgy szerintem elég jól ment, a forduló nagyon sokat számított, ott hoztam igazán a többieken. Nagyon boldog vagyok, ötvenen vb-érmet nyerni az szerintem nagyon király!"

Férfi 200 háton Kawecki a nyolcas pályáról verte Ryan Lochte-t - megérte tartalékolnia a délelőtti előfutamban.

Női 200 mellen Pedersen megpróbált korán ellógni a mezőnytől, sikerült is neki, de a táv háromnegyedénél felzárkózott rá a mezőny. Mi több, Vatanabe Kanako az utolsó hosszra előnybe került, és meg is nyerte a számot (2.16.92 perc), mindössze 18 évesen.

Lochte 100 vegyesen ismét rajthoz állt. Feszikov kezdett a legjobban, ám a német Deibler óriási hajrával, 50.66 másodperces világcsúccsal nyert Lochte és Morozov előtt.

Női 100 pillangón a svéd Sarah Sjöström végig vezetve, 54.61 másodperces világcsúccsal győzött.

Férfi 50 mellen a brazil Franca Silva nyert, 25.63 másodperces világbajnoki csúccsal.

Következett a női 50 gyors, ahol a holland Ranomi Kromowidjojo nyert 23.32-vel.

Férfi 200 pillangón a dél-afrikai Chad Le Clos hatalmas csatában győzött a japán Szeto Dalja előtt, és végül jobb benyúlással győzött.

Gyurta Gergely önvallomása

Következett az utolsó előtti magyaros szám: Gyurta Gergely 60 hosszt, azaz 1500 métert úszott - ez a leghosszabb medencés táv, ami ennél több, az már nyíltvízi verseny. A táv elején Paltrinieri vezetett, Harrison és Cochrane előtt. Gyurta az ötös pályáról szépen kontroll alatt tarthatta a versenyzését, az első harmadnál az országos csúcsnál jobb részidőt produkált. A táv kétharmadához érve csak nőtt a hézag a versenyzők közt, Gyurta pedig immár elmaradt az országos csúcstól. Gregorio Paltrinieri magabiztosan nyert (14:16.10 - világbajnoki rekord) Mellouli és Cochrane előtt, Gyurta Gergő a hetedik helyen zárt 14:42.39-cel.

"Lehet, hogy nekem is jót tenne egy kis környezetváltozás - kezdett önvallomásba Gyurta. - Már ezen gondolkodom egy ideje. Hiába volt 14:28-am év közben, ha nem akkor úszom a legjobban, amikor igazán kell. Más kérdés, hogy a dobogó még azzal is messze lett volna, meg a tavalyi eredményemmel is, amelyikkel nyertem az Európa-bajnokságon. Az a baj, hogy úgy érzem, nem fejlődtem kellőképpen, ez az évem nem úgy sikerült, ahogy elképzeltem. Az olimpia pedig egyre közelebb van, én meg nem úgy képzelem, hogy megúszom az A-szintet, kikerülök Rióba, és akkor tök jó minden. Magasabb céljaim vannak, amihez elengedhetetlen az előrelépés. Most jön a karácsony, pihenhetek egy kicsit, átgondolhatom a dolgokat, aztán meglátjuk. Nekem is egy életem van, ezalatt akarom megvalósítani az álmaimat, ezt mindenkinek meg kell értenie."

Hosszú nagy csatát vívott

Következett a 200 gyors, melynek Hosszú a hármas, Verrasztó az egyes pályán vágott neki. Hosszú jól kezdett, jól működtek a fordulói is, de Sjöström és Heemskerk végig vele úszott. Végül Sarah Sjöström győzött, új világcsúccsal, 1:50.78-cal, Hosszú ezüstérmes lett, országos rekorddal (1:51.18), Verrasztó nyolcadiknak csapott célba (1:55.07).

Hosszú négy arany-, két ezüst és egy bronzérem után a nyolcaik érmét is megszerezte ezen a vébén.

"Hihetetlenül boldog vagyok, hogy végül nyolc éremmel zártam! - mondta Hosszú a szövetségnek. - Egyéni csúcsot úsztam kétszázon, nem nyertem ugyan, ám emiatt nem vagyok bánatos. Az tudható volt, hogy hármunk között dől majd el, Sarah ma nagyon jó volt, gratulálok neki. Talán az utolsó fordulónál nem delfineztem annyit, amennyit kellett volna, de nagyon nem emlékszem az egészre. Mentem, ahogy tudtam, különösebben fáradtnak sem éreztem magam - ellentétben délelőttel -, ez ma ezüsthöz volt elég. Nagyon-nagyon jól sikerült ez az év, bár sokan gondolták azt, hogy 2013-at nem lehet felülmúlni. Nos, nem tudom, hogy melyik volt a jobb, de azt kívánom magamnak, hogy a következő kettő is legyen ilyen jó, és akkor maximálisan elégedett leszek!"

Verrasztó elindult egy jó úton: "Leúsztam, mivel én is kezdek beteg lenni, ennél jobbat aligha várhattam magamtól. Ez a verseny azért volt fontos, mert végre megint döntőket úsztam egy világbajnokságon, négyból négyet, ami jelzi, az új út, amint elindultam, jó. Biztos vagyok abban, hogy még jobb lesz a folytatás."

Következett az utolsó két szám, két váltó, előbb a férfi 4x100 gyors, amelyen hatalmas hajrával Brazília nyert az Egyesült Államok előtt, így a dél-amerikaiak végeztek az éremtáblázat élén (7 arany, 1 ezüst, 2 bronz), Magyarország pedig második lett az éremtáblázaton (6-3-2), ami így is az eddigi legjobb vb-szereplésünk.

A nap zárószámát, a női 4x100-as vegyesváltót Dánia nyerte Ausztrália és Japán előtt.