Federert Michael Schumacher motiválta

LAUREUS-2008-RUS-FEDERER HORIZONTAL Swiss tennis player Roger Federer (L) and his girlfriend Mirka Vavrinec pose at the 2008 Laureus World Sports Awards ceremony in St. Petersburg Russia on February 18, 2008. The awards are given annually to sports people
Swiss tennis player Roger Federer (L) and his girlfriend Mirka Vavrinec pose at the 2008 Laureus World Sports Awards ceremony in St. Petersburg Russia on February 18, 2008. The awards are given annually to sports people who have been outstanding in their field during the previous year. AFP PHOTO / ALEXANDER NIKOLAYEV
Vágólapra másolva!
Roger Federer a motivációjáról és a gyereknevelésről is beszélt, és elárulta, már könnyen visszavonulhatott volna, ha nem ő lenne szinte mindig a fő attrakció.

Roger Federer minden idők egyik legnagyobb teniszezője, számos rekordot megdöntött, többek közt övé a legtöbb Grand Slam-győzelem (17), és senki nem vezette annyi héten át a világranglistát (302).

Federerrel a brit parlament alsóházának szóvivője, John Bercow - aki juniorként teniszbajnok volt - készített interjút a BBC-n.

A svájci először a motivációjáról beszélt: "Miután eljutottam egy bizonyos pontra, más klasszis sportolókat figyeltem, olyanokat, mint Michael Jordan, Tiger Woods, Valentino Rossi és Michael Schumacher. Minden évben egy kicsit közelebb kerültem hozzájuk, egy kicsit én is része voltam a világuknak, ami kemény munkára sarkallt."

Federer és a felesége, Mirka Vavrinec Forrás: AFP/Alexander Nikolayev

Federernek ikerlányai és ikerfiai is vannak, és bár a szülői tanácsokat és támogatást fontosnak tartja, nem akarja "nyomni" a gyerekeit.

"Nem tudom, mit szeretnének sportolni, de a lényeg, hogy igazán szeressék. Teret kell hagyni a gyereknek és az edzőjének is, tegyék csak a dolgukat. Úgysem lehet egy egész karrieren át a gyerek mellett ülni."

Már visszavonulhatott volna

Federer idén 73 meccset játszott, többet, mint bárki a felnőtt mezőnyben, de azt mondja, ő talán már visszavonult volna a nehezebb években, ha mindig egy sokadik pályán játszatnák.

"Szerencsés vagyok, hogy sokszor a centerpályán játszom, főműsoridőben. Ha mindig a négyes pályára tennének, töredéke annyi néző elé, amit megszoktam, azt roppant nehéz lenne elviselni."