Vágólapra másolva!
Póta Georgina két rangos világversenyen is a legjobb négy közé jutott, már 14. az asztaliteniszezők világranglistáján, a született európaiak közül ő áll a legjobb helyen. Ha így folytatja, nagy meglepetést is okozhat a riói olimpián, előtte pedig akár egyéni Eb-aranyérmet is nyerhet. Hét éve még azt mondta az Origónak, 30 évesen visszavonul, de nem kell félni attól, hogy a jövő keddi születésnapján bedobná a törülközőt, elvégre ő most az egyik legjobb formában lévő magyar sportoló.

1979-ben a magyar férfiválogatott legyőzte Kínát pingpongban a vb-döntőben, ami akkor is óriási bravúrnak számított, azóta viszont még inkább elléptek a távol-keletiek a világ többi részétől. Éppen ezért nagyon jó most magyarként ránézni a női világranglistára, hiszen Póta Georgina - éppen egy kínai kiválóságot, a World Tour-győztes Feng Jalant megelőzve - januárban feljött a 14. helyre.

Épp egy kínai kiválóság elé került a világranglistán, ami nagy fegyvertény Fotó: Polyák Attila - Origo

Már az is óriási bravúr volt, amikor bekerült a top 20-ba (novemberben a 17. volt), de aztán sikerült úgy zárnia az évet, hogy ő lett a világ legjobb nem Ázsiában született asztaliteniszezője. Sikerült ugyanis megelőznie a román Elizabeta Samarát, miután legyőzte őt.

Szettgyőzelmek az olimpiai bajnok ellen

A nagy év végi ugrást elsősorban annak köszönheti, hogy a linzi Világkupán, illetve a bangkoki World Tour-döntőben is a négy közé jutott - utóbbin verte meg Samarát a nyolcaddöntőben. Ausztriában igazán lemérhette, hogy mit tud, hiszen a döntőért az olimpiai és világbajnok kínai Li Hsziao-hsziával játszott, és két szettet is sikerült megnyernie ellene.

Állítja, a sikereket ma már másképp éli meg, mint korábban. "Semmiképp nem akarom elbízni magam, meg egyébként is, minden hónapban kijön egy új ranglista. Igyekszem inkább reálisan látni önmagam. Persze nagyon örülök, de ugyanúgy kell hajtanom, mint amikor megnyertem az ifjúsági Eb-t. Akkor nagyobb lett a sikertől a mellényem, most viszont próbálom lehúzni magam. A 14. helynek nincs hatása, nem is változtatok semmin, nem edzem máshogyan, és igyekszem nem túl nagy jelentőséget tulajdonítani a ranglistának" - mondta Póta Georgina szerényen, de hozzátette: "Ha a tényeket nézzük, most én vagyok a legjobb született európai pingpongos".

Tóth Krisztina is segített

Gina korábbi Eb-aranyérmes partnere, Tóth Krisztina szerint óriási dolog a 14. hely, amihez, úgy érzi, picit ő is hozzájárult. "Benne vagyok a nemzetközi szövetség játékosbizottságában, és volt egy javaslatunk, hogy ha valaki veszít egy versenyen, akkor ne vonjanak le tőle annyi pontot, mint eddig. Ez a bátrabbaknak kedvez, ő pedig ilyen, és ezt a lehetőséget ki is használja" - mondja a támadó felfogású pingpongosról a Németországban a bajor tartományi asztalitenisz-szövetség szakmai igazgatójaként dolgozó egykori klasszis.

A fonákja világszerte híres Fotó: Polyák Attila - Origo

Tóth Krisztina úgy véli, ha Pótának sikerül tartania a jó formáját, akkor kis szerencsével óriási eredményeket érhet el. "Én látom benne az egyéni Eb-aranyérmest. Az európai országok által honosított kínaiaknál most generációváltás van, ez pedig kedvez neki, ő lehet a legjobb európai. Ráadásul még négy-öt évig képes lehet ezen a szinten játszani."

Nagy esély az olimpián?

Éppen Tóth volt az, aki legutóbb magyar nőként hasonlóan előkelő helyen szerepelt a világranglistán, 2001-ben és 2003-ban is a 13. helyen állt. Szerinte Póta Rióban nagyon jól kijöhetne abból, ha tartaná a jelenlegi pozícióját, és nem kerülne ki az első húszból. "Ezt a 14. helyet nem lesz könnyű tartani, de ha nem szenved váratlan vereséget, akkor az olimpián akár a legjobb nyolc között is kiemelhetik, ami azt jelentené, hogy csak a négy között kerülne össze kínaival. Persze odáig is nehéz eljutni, de az elődöntő fantasztikus eredmény lenne" - mondta az Origónak Tóth. Hozzátette, szerinte a vb-n ugyanezt képtelenség elérni, mert ott országonként nem kettő, hanem öt sportoló indulhat, tehát sokkal több a kínai, japán, koreai ellenfél.

Póta Georgina álmai egybeesnek az egykori társa által felvázolt forgatókönyvvel. "Nagyon hiányzik az egyéni Eb-érem a palettámról, mindegy, milyen színű, teljesen meg lennék elégedve egy harmadik hellyel is. Van már érmem párosban, csapatban és vegyes párosban is, csak egyéniben nincs."

Téglás Péter női szövetségi kapitány korábban hasonlóan szép jövőképet festett Póta elé, mondván, egy olyan sorsolással, amilyet a Világkupán kapott, akár a nyolc közé is bekerülhetne Rióban. (Linzben egy verhető honosított kínaival kezdett.) "Jó sorsolással, jó játékkal elérhetőnek tartom én is a negyeddöntőt, de vigyázni kell, mert a top 100-ban bárkitől ki lehet kapni, az európaiak is feljöttek. Mindenesetre megcélozzuk a legjobb nyolcat. Aztán Budapesten lesz 2016-ban Eb, jó lenne itthon is jól szerepelni."

Férjjelöltek, gyerekvágyak

Az említett Eb idején Póta Georgina már 33 éves lesz. Pedig ha minden úgy alakul, ahogyan 2007-ben elképzelte, akkor pár napon belül letehetné az ütőt. Bő hét éve épp az Origo szerkesztőségében azt mondta: "30 éves koromig szeretnék játszani, de ez sokban függ a férjjelöltektől."

A riói olimpián akár meglepetést is okozhat Fotó: Polyák Attila - Origo

Jövő kedden lesz 30 éves, de a karrierjéről persze már másképp vélekedik. "Tizennyolc évesen úgy gondoltam, 26 évesen gyereket fogok szülni, 26 évesen azt hittem, majd ha 30 leszek. Most még a pingpong az első. De 35 éves koromig mindenképp szeretnék gyereket - persze, ez sok mindentől függ" - mosolyodott el.

Nem szabad a kínaiakon agyalni

Akár már most is Eb-érmes lehetne egyéniben, ha nem lennének teletűzdelve honosított kínaiakkal az európai válogatottak. "Bosszantó, hogy Eb-n, top 12-n, vagy ahogy az idei évtől nevezik majd, top 16-on nincs esélyünk odakeveredni a legjobbak közé. Tavaly az Eb-n 16-ból 11, illetve az első nyolcból hét kínai volt, és az az egy európai is csak azért jutott nyolc közé, mert nem játszott kínaival. Bosszantó, de nem tudok mit csinálni, nem szabad ezen agyalnom. Annyi változás van, hogy nyolc évig az adott országban kell lakniuk az állampolgárságra pályázóknak, így páran nem tudnak elindulni az Eb-n, de akiknek régóta megvan az új útlevelük, azok még részt vehetnek" - panaszkodott a Berlinben légióskodó Póta.

A kínai edzésmódszerekről azt mondta, ami ott történik az utánpótlásban, azt Európában biztosan nem lehetne megcsinálni. "Ahol jártam, ott egy, a tatainál hússzor nagyobb edzőtáborban gyakoroltak a gyerekek, az edzők a legjobb volt kínai bajnokok voltak. Minden szakterületről a legjobbak érkeznek hozzájuk - Amerikából hoztak például teniszedzőt -, és sok olyan nyolcéves gyereknövendék van, aki hétfőtől szombat délutánig naponta kétszer edz, és két éve nem járt otthon, mivel a szülei messze laknak."

Végre jönnek visszajelzések is

Póta sok mindent megtenne a sikerért, sokat változott például akkor, amikor a Bundesligába igazolt. "Jobb fizetést kaptam, olyat, amiből meg lehet élni és félre lehet tenni, láttam, hogy van értelme annak, amit csinálok. Motivációt adott, hogy ha jobban edzek, akkor több sikerem lesz, és jobban keresek. Nőként más a pingpong, mert egy férfi 40-45 éves koráig is játszhat, a nők nem. És a szülés után is vissza lehet jönni, de nem ugyanarra a szintre."

Tóth Krisztinával remek párost alkottak Forrás: AFP/Joe Klamar

Kínában arra is sok példa van, hogy egy külföldön légióskodó sportoló megszüli a gyerekét, majd egy-két éves korától már nem is ő, hanem a nagymama neveli - a pénz, a boldogulás érdekében. "Kínában ez normális dolog, én azonban nem vagyok egy ilyen típus. Szeretném nevelgetni a gyerekemet, igaz, utána megpróbálnék még visszatérni, mert a visszajelzések alapján - szerencsére a közösségi oldalakon sokat kapok, nem úgy, mint évekkel ezelőtt - azt látom, hogy megéri ezért hajtani."

Milliókat pingpongozott össze Bangkokban

A bangkoki verseny élete nagy élménye volt, és nem csak a négy közé jutás miatt. "Fantasztikus volt a szervezés, igazi sztárokként vonultunk be, a csarnokban csak az asztal volt megvilágítva. Életem legjobb versenye volt, és a végén annak is örülhettem, hogy a harmadik helyért 30 ezer dollár (8,1 millió forint) járt."

Tóth Krisztina pontosan tudja, hogy Georgina miben és mennyit fejlődött az évek során. "Megvan a kellő tapasztalata, jobb lett a fonákja, ebben szinte verhetetlen, és ha nem tudják kijátszani a tenyeresét, akkor tényleg a legjobbakat is meg tudja verni."

De akkor miben jobb nála az első tizenhárom? "A kínaiak gyorsabbak, erőszakosabbak, jók a szervafogadásban, jobban látnak a pályán, nehéz felvenni velük a versenyt, igaz, a mezőny kicsit kiegyenlítődött. Az első négy-öt kínait leszámítva bárki megverhet bárkit, a 25. legyőzheti a tizenkettediket, de a harmincötödik is a hetediket" - állítja Tóth.

Ázsiában ismerik a magyarokat

Póta tavalyi sikereinek éppen az a titka, hogy a nála gyengébbeket nagyon magabiztosan megverte, de le tudta győzni a vele egy szinten lévőket is. "Ázsiában ma már biztosan ismerik az emberek, ez a sport őshazája. Amikor Kínában jártunk Bátorfi Csillával, volt, hogy egy kerékpárjavító üzletben megismertek minket. Gina mostanra érett be, amennyit 2009 körül edzett, az kevés volt, ma már tudja, mennyit kell tenni a sikerért, és a német Bundesligában is sokat fejlődött" - mondja Tóth Krisztina.

Bangkokban a World Tour-döntőn harmadik lett, 30 ezer dollárt kapott érte Fotó: Polyák Attila - Origo

Szép emlékként őrzi a Pótával együtt töltött éveket. "Versenyzőtársakként nagyon jóban voltuk. Az elején éretlen volt, de amikor párosban összekerültünk, hamar összeszoktunk, és nemcsak jól megértettük egymást, de jól is éreztük magunkat a versenyeken, jöttünk-mentünk, kirándultunk, együtt vacsoráztunk. Hiányzik, mert nagyon megkedveltem. Azért ha összefutunk, egy kávéra ma is mindig beülünk."

Jó ideig nem lesznek új Póták

Mit lehet tenni, hogy új Póta Georginákat neveljenek a klubok? - kérdeztük Pósfai Gábort, az asztalitenisz-szövetség alelnökét.

- Szélesíteni kell a bázist. Minél több iskolában el kellene indulnia annak a programnak, amelyben a sportághoz szoktatás a mindennapos testnevelés részeként elérhető lenne - már a legelején, azaz 6-7 éves korban. Úgy tűnik, most néhány évig nem lesz új Póta Ginánk, de bizakodó vagyok, hogy később majd igen. Ehhez a képzést és az oktatást is új alapokra kell helyezni, és ez a mi feladatunk.

Hogyan lehetne hazacsábítani az olyan szakembereket, mint a Németországban dolgozó Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina vagy Zwickl Dániel? Ez csak anyagi kérdés?

Ehhez rendezett viszonyok és világos struktúra szükséges, hogy tényleg legyen értelme annak, hogy itthon dolgoznak. A szakértelmük, jártasságuk, tapasztalatuk megvan, éppen emiatt mi is azt szeretnénk, ha itthon dolgoznának, de az elmúlt években nem volt olyan tiszta a helyzet, hogy szívesen visszajöttek volna. De eljön majd az idő, hogy ha nem is egyszerre, de hazajön közülük valaki. Kapcsolatban vagyok velük, most sincsenek teljesen elvágva az itthoni dolgoktól.

Mi most a magyar pingpong legégetőbb gondja?

Egyre kevesebb a fiatal tehetséges gyerek, az pedig a struktúra kérdése, hogy megtaláljuk őket, de sajnos az a bázis, ami korábban megvolt, mára eltűnt. Pénzhiány van a kluboknál, alig van olyan, amely érdemben tud az utánpótlás-neveléssel foglalkozni.

Mennyire fontos a szövetség számára Gina remeklése?

Nagyon fontosak a sikerei a magyar pingpong számára, azért is, mert kell, hogy legyen minimum egy kirakatemberünk. A pingpongban abszolút ázsiai uralom van, született európaiként egészen egyedülálló elérni a 14. helyet. Ha jól tesszük a dolgunkat, akkor a munkánk öt-tíz év alatt érhet be, de addig is fenn kell tartani a figyelmet olyan sikerekkel, mint az övé. Gina eredményessége jó reklám és komoly motiváció a fiatalok számára. Látják, hogy ide is el lehet jutni, és a sikerei láttán még az átlag sportkedvelő is felkapja a fejét.