Igazi gyilkos típus a négysánc új királya

Stefan Kraft, síugrás, négysáncverseny
AUSTRIA, BISCHOFSHOFEN : Austria's Stefan Kraft celebrates his overall victory during the final stage of the 63rd Four Hills Tournament (Vierschanzentournee) ski jumping event in Bischofshofen, Austria on January 6, 2015. Austria's Stefan Kraft won the Four Hills tournament ahead of his teammate Michael Hayboeck and the third placed Slovenia's Peter Prevc. AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Megrögzött Bayern München-szurkoló, imádja a veszélyt, ezért repülőt vezet és bungee-jumpingozik Stefan Kraft, a 2014-15-ös síugró Négysáncverseny győztese. Az osztrák sportolóról azt tartják, igazi gyilkos típus, aki nem fél semmitől, és hírből sem ismeri az unalmat.

Ha tavaly valaki rácsodálkozott arra, hogyan lehet egy síugró Négysáncverseny-győztes úgy, hogy a négy viadalból álló verseny kezdetéig egyetlenegy Világkupa-elsőséget sem szerzett, úgy idén még nagyobb meglepetésbe lehetett része.

Egy éve Thomas Diethart két győzelmet is behúzott, így oktatta a mezőnyt, idén Stefan Kraft lépett elő az ismeretlenből, de neki egyetlen siker is elég volt ahhoz, hogy az élen végezzen.

Stefan Kraft boldogan ünnepelt Forrás: AFP/Joe Klamar

Pályafutása során csapatban ugyan nyert már két Vk-versenyt - tavaly Lahtiban és Planicán -, egyéniben azonban csak néhány napja, Oberstdorfban sikerült neki. Négysáncversenyen 2011-12-ben mutatkozott be, a bischofshofeni 54. helye az összetett 67. pozíciójához volt elég. 2012-13-ban a 40., tavaly a 27. lett.

Diethart rövid uralkodása

Egy éve a 21 éves Diethart kis szerencsével, Thomas Morgenstern hatalmas bukása miatt lett válogatott, és ha már odakerült a legjobbak közé, akkor pályafutása első két Világkupa-győzelmével megnyerte a 2013-14-es Négysáncversenyt.

Alexander Pointner, az osztrák válogatott edzője nagyon elégedett volt a döntésével, hiszen nagy merészség volt egy ennyire ismeretlen síugróban bíznia úgy, hogy Hayböck személyében volt egy jó formában lévő, akkor éppen kétszeres Kontinentális Kupa-győztes versenyzője is.

Kraftot ünnepli az osztrák sport Forrás: AFP/Samuel Kubani

Diethart utána sem tudta egyéniben megközelíteni a nagy eredményt. Igaz, 2014. január 18-án Világkupa-3. lett az osztrák négyes tagjaként, majd a szocsi olimpián is ezüstérmet szerzett Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer és Michael Hayböck társaként normálsáncon.

Dögös ugrás és pazar légibemutató

Áprilisban aztán váltás történt a válogatott élén, és az a Heinz Kuttin kapott megbízatást, aki 1991-ben két világbajnoki címet is nyert Val di Fiemmében, míg az 1992-es albertville-i olimpián egy ezüstöt és egy bronzot, két évvel később Lillehammerben pedig egy harmadik helyet szerzett.

Az általa kiválasztott alapcsapatban a címvédő Thomas Diethart, illetve a rutinos Andreas Kofler és Gregor Schlierenzauer mellett négy rutintalan versenyző is helyet kapott: Manuel Fettner, Michael Hayböck, Manuel Poppinger és Stefan Kraft.

Kraft eddig egy Vk-győzelmet ért el Forrás: AFP/Joe Klamar

Döntése jónak bizonyult, hiszen Oberstdorfban Kraft, Bischofshofenben Hayböck is megszerezte élete első Világkupa-győzelmét, és a Négysáncverseny történetében negyedszer fordult elő, hogy összesítettben két osztrák is a dobogóra fért. Sőt, Kraft sikerével 16. alkalommal végzett osztrák az élen, ezzel az örökranglistán sikerült utolérni Finnországot és Németországot.

"Ez egy álom. Mi mást szeretnél még hallani?" - tette fel a kérdést Kraft a bischofshofeni verseny után őt faggató osztrák újságíróknak. "Büszkeséggel és szórakozásból ugrom, ez az életem. Az utolsó versenyt nem akartam túlizgulni, komoly előnyöm volt összetettben, csak szerettem volna jól érezni magam egy dögös ugrással és pazar légibemutatóval" - tette hozzá.

Nem fél semmitől és senkitől

Nyolcévesen látott először élőben síugrást Bischofshofenben, és ez örökre megváltoztatta az életét. Tízévesen próbálhatta ki először, de azt mesélte, édesanyja, Margot nagyon féltette. "Büszke vagyok a fiamra, és most már nem is féltem. Nagyon biztonságosan ugrik" - nyilatkozta a mama.

Kraft szerint eddig gyakran összekeverték Thomas Dietharttal, de most már megismerik, és Kraftinak szólítják.

Imád ugrani és repülni Forrás: AFP/Joe Klamar

"Stefan egy igazi gyilkos típus, nem fél semmitől és senkitől" - mondta róla Werner Schuster osztrák síedző. Kraft nem is cáfolt rá erre, imád repülni, gyakran bungee-jumpingozik. "Megőrülök, ha 24 órát a lakásban kell töltenem. Állandóan mennem kell, nem bírom a tétlenséget és az unatkozást."

Amikor nem a sáncokról ugrál, akkor szabadidejét gyakran a müncheni Allianz Arenában tölti, ugyanis imádja a Bayernt, és nagyon szorít honfitársa, David Alaba sikeréért. "Szerencsére a nagybátyámnak van bérlete" - mesélte. Szobatársával, Hayböckkel életre-halálra menő PlayStation-csatákat vív. Miután barátja Barcelona-drukker, állandóak a Bayern-Barca ütközetek.

Kaszaj Noriaki maga a csoda

Miközben az osztrák fiatalok évről évre meglepik a világot, addig akadt egy olyan versenyzője is a viadalnak, aki 24. alkalommal vágott neki, és bár három viadalon tudott nyerni, az összetettben csak a második helyig jutott.
A 42 éves Kaszaj Noriaki ebben a sportban már matuzsálemnek számít, ennek ellenére idén is remek formát mutatott: Oberstdorfban és Garmisch-Partenkirchenben a nyolcadik, Innsbruckban a harmadik, Bischofshofenben pedig a második lett, így összetettben a negyedik helyet csípte meg.
Eddig összesen 510 Világkupa-versenyen (461 egyéni és 49 csapatverseny) vett részt, 26 Vk-szezonban indult, 24-ben pontot is nyert. 385 alkalommal végzett az első 30 között, első és utolsó győzelme között 22 és és 252 nap telt el (1992.március 22., Harrachov - 2014. november 29., Ruka). 42 évesen és 176 naposan ő a legidősebb Világkupa-győztes, 42 évesen és 214 naposan a legidősebb Vk-dobogós.


A Négysáncverseny végeredménye:

1. Stefan Kraft (osztrák) 1106,7 pont
2. Michael Hayböck (osztrák) 1100,7
3. Peter Prevc (szlovén) 1077,2
4. Kaszaj Noriaki (japán) 1074,8
5. Anders Jacobsen (norvég) 1060,1
6. Richard Freitag (német) 1056,8
7. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 1050,2
8. Severin Freund (német) 1022,5
9. Roman Koudelka (cseh) 1013,4
10. Kamil Stoch (lengyel) 1009,4