Kiűznék Cseh László összes lelki görcsét

Cseh László, úszás
Debrecen, 2014. július 19. Cseh László a 116. úszó országos bajnokság 200 méteres vegyes úszás döntőjében a debreceni Sportuszodában 2014. július 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Plagányi Zsolt minden feszültséget szeretne kiűzni Cseh Lászlóból. A szakember tizenhét év után lett ismét a világ- és Európa-bajnok úszó edzője, és mindent elkövet azért, hogy jövőre, Rióban olimpiai aranyhoz segítse.

1998-ban biztosan nem gondolta volna Plagányi Zsolt, az akkori Budapesti Spartacus fiatalokkal foglalkozó úszóedzője, hogy 17 év elteltével még egyszer Cseh László segítőtársa lehet, és visszakapja minden idők egyik legsikeresebb magyar versenyzőjét.

"Lacira 8-10 éves kisfiúként sem lehetett nem odafigyelni, a 70-80 fős csoportban már akkor is kitűnt a jó mozgásával és a fegyelmezettségével, noha decemberi születésű srácként évvesztesként kellett felvennie a versenyt a szintén 1985-ben született társaival. Sohasem felejtem el azokat a napokat, amikor a rendes foglalkozás után szorgalmasan bevállalt még egy órát, amit sem én, sem a Lacit úszni megtanító Kiss Miklós kollégám nem elleneztünk. Egyedül az édesapja hápogott és fogta a fejét" - nyilatkozta Plagányi a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Cseh László olimpiai aranyra vágyik Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A régi kapcsolat felújítását Cseh kezdeményezte, de csak kisebb meglepetést okozott ezzel Plagányinak. "Azóta is tartottam a kapcsolatot Lacival, minden nagy győzelmének örültem, és ha találkoztunk egymással, érdeklődéssel hallgattam meg a felkészülésével kapcsolatos beszámolóit. Csak elismeréssel szólhatok a kőbányai műhelymunkáról, és Turi György erőfeszítéseiről, de azt is ki kell mondanom, hogy a legerősebb kötelékek is szakadozni kezdenek egy idő után. Főleg akkor, ha egy neves versenyző a megszokott módszereket újakra szeretné felváltani. Örültem Laci felkérésének, ha nem lettem volna biztos abban, hogy tudok segíteni neki, akkor udvariasan kitérek a nagy kihívást elől. Olimpiai bajnok akar lenni jövőre, és nekem most az a dolgom, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek érte, és a céljának a megvalósulásáért."

Plagányi szerint nem az úszáson kell javítani, hanem olyan közös munkát végezni, amely minden feszültségétől és rossz beidegződésétől megszabadítja az úszót.

"Szeretnék minden lelki görcsöt kiűzni Laciból, aki az elmúlt évek során már bebizonyította, hogy mély hullámvölgyekből is képes kikecmeregni. Egy beérett nagy versenyzőknek sokkal inkább van szüksége lelki támaszra, mint a szakmai segítség különféle formáira" - tette hozzá.

Cseh László jelenleg hetente tíz alkalommal látogat el az új törökbálinti sportközpontba, ahol 25-ös, azaz rövidebb medencében készül. Már decemberben lépéseket tett a felkészülését finanszírozó egyesület felkutatásához. Több ajánlatot is kapott, de egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a jövőben az egri úszósportnak szerezhet dicsőséget.