Társoldalunk:

Szeles Mónika mindent felfalt

2015.02.04. 19:56

Szeles Mónika minden eddiginél nyíltabban beszélt a táplálkozási zavaráról. A 41 éves egykori teniszező két szövetségnek is tagja lett, hogy segítsen a hasonló problémával küzdőkön.

"Eltartott egy ideig, míg nyíltan mertem beszélni erről - ismerte el a People magazinban. - Ezért is kezdtem bele a mostani kampányba: szeretném tudatosítani, hogy a mértéktelen evés valós orvosi probléma."

A kilencszeres Grand Slam-győztes gondjai 1993-ban kezdődtek. Az apja prosztatarákkal harcolt, ő maga pedig próbált felépülni, miután megkéselték a pályán.

"Fékezhetetlen volt az étvágyam - emlékszik vissza. - Zsákszámra ettem a chipset, perecet, süteményeket. Hatalmas adagokat faltam be nagyon gyorsan."

Szeles, akinek szinte az egész pályafutása alatt voltak súlyproblémái, nehezen kezelte a betegséget, amely pedig a leggyakoribb táplálkozási zavar a felnőtt amerikaiak körében, tehát több embert érint, mint a bulimia vagy az anorexia.

Szeles egy tavaly nyári bemutatómeccsenForrás: AFP/Andy Lyons

"Rettenetesen kínlódtam attól, hogy a teniszpályán fegyelmezett vagyok a meccseken, koncentrált az edzéseken, de minden kontrollom elvész, ha enni kezdek. Szörnyen zavarban voltam ettől."

Szeles végül segítséget kért, és "hatalmas megkönnyebbülést" érzett, mikor diagnosztizálták.

"Most már nyugodtan eszem egy társaságban, nem érzek kényszert, hogy hazarohanjak zabálni. De a hajlamom még mindig megvan, tehát a lényeg, hogy megtanuljuk kezelni."