Vágólapra másolva!
Egy szexistának minősített plakát visszahívását kérte a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség az E3 Harelbeke verseny szervezőitől. A belga viadalra március 27-én kerül sor, ez lesz az UCI World Tour hatodik állomása.

A március 27-i, harelbekei kerékpárverseny szervezői a hét elején közzétették a viadal plakátját, amelyen egy fellebbenő szoknya alól előtűnő női fenék felé nyúló férfikéz látható. A plakát felirata így szól: "Ki markolhatja meg Harelbekében?"

"A nemzetközi szövetség rendkívül elégedetlen a plakát miatt, már emlékeztettük a szervezőket az UCI szabályzatára és megegyeztünk abban, hogy mindenhonnan eltávolítják" - állt az UCI közleményében.

Betiltották a plakátot Forrás: E3-harelbeke.be

A plakát miatt tiltakozását fejezte ki az egyenjogúságért harcoló IEMW (Institute for the Equality between Men and Women) szervezet is. Liesbet Stevens igazgató szerint a szlogen arra buzdítja az egész kerékpáros társadalmat, hogy bármi megfoghassa egy nő hátsóját.

"A kampány a nőt szextárgyként ábrázolja, ami szexuális megfélemlítésre adhat okot. Ebből is látszik, hogy szemléletváltásra van szükségünk" - mondta.

A belga versenyen korábban is voltak izgalmas plakátok, amelyeken a nők mezítelensége dominált. 2009-ben egy meztelen női kerékpárossal reklámozták a versenyt, 2011-ben a belga Playboy-modell, Gaëlle Garcia Diaz feküdt a fűben, tavaly pedig három női alak által megformált biciklivel próbálták felhívni a figyelmet.

A mostani plakátot a torna 2013-as eredményhirdetése inspirálta, amikor a szlovák Peter Sagan megmarkolta a győztes Fabian Cancellarával együtt pózoló hosztesz fenekét.

Sagan később bocsánatot kért tettéért, és virággal is kedveskedett.