Vágólapra másolva!
A kenusoknál Vajda Attila, a kajakos hölgyeknél a szülés után egy évvel Fazekas-Zur Krisztina nyerte meg az ezer egyest a szegedi első világbajnoki válogatóversenyen. A férfiaknál Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzői osztoztak meg a dobogón.

Tóth Dávid nyerte a férfi kajakosok 1000 méteres számát. Dombvári Bence kokainfogyasztás miatt eltiltását tölti, az ő távollétében pedig a Vasas 30 éves versenyzője győzött. Tóth megelőzte többek között vasasos csapattársait, a második helyen végző Kammerer Zoltánt és a harmadik Pauman Dánielt, Kulifai Tamással kiegészülve velük szerzett olimpiai ezüstérmet Londonban négyesben, és ők nyerték meg ebben a számban a pénteki első válogatót is.

Tóth Dávid a pénteki négyes győzelem után Forrás: Doba István/Vasas

"Nagyon örülök ennek az eredménynek, főleg, hogy a négyesünk másik három tagja is a döntőben volt" - kezdte az Origónak Tóth. - Jól elkaptam a rajtot, 500-nál egy hajóval voltam a mezőny előtt, a végén nagyon jött Zoli, meg is előzött egy kicsit 900-nál, de aztán vissza tudtam verni a támadást.

- utalt Tóth arra, hogy 1000 méteren egy versenyző csak egy számban indulhat a vébén.

„Majdnem nyertem – nevetett Kammerer. - Dávid az elején nagyon bekezdett, hatszáznál már egy hajóval vezetett, hétszáznál utánaeredtem, kilencszáznál szerintem utol is értem és talán át is vettem tőle a vezetést, de 950-nél belehaltam. Nagyon örülök neki, hogy a négyesből hárman a dobogón voltunk, ez a legjobb, ami megtörténhetett.

Sokkal jobb másodiknak lenni egy csapattársam mögött, mintha én nyertem volna és a többiek az ötödik-hatodik helyen zárnak.”

Vajda Attila ismét, már sokadszor nyerte meg a C-1 1000 méter válogatóversenyét. Bár a mezőnyben ott volt a C-2 1000 méter világbajnoka, Vasbányai Henrik is, aki korábban többször is megszorongatta (egyszer le is győzte) őt, ám hiába diktálta ő az iramot, az utolsó 200 méteren Vajda játszi könnyedséggel lépett el.

Vajdát nem lehett megverni Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Kontrollált verseny volt, jó időt futottunk, úgy érzem, erre a hétvégére mindkettőnknek sikerült tökéletes formába érkezni. Erős rajtot vettem, és végig próbáltam tartani a lépést Henrikkel, ő volt a nyulam, ment előre, nekem pedig összejött az indítás a végén. Jó időt is lapátoltam, sikerült 3:50 alatt beérni, így nagyon elégedett vagyok ezzel a döntővel” - értékelt Vajda Attila a versenyt követően.

A női kajak egyes 1000 méteren úgy tűnt, Medveczky Erika könnyedén nyeri meg a versenyszámot, ám remekül hajrázott a kilences pályán Fazekas-Zur Krisztina, aki mindössze nyolc századdal előzte meg Medveczkyt.

Fazekas-Zur Krisztina szinte napra pontosan egy éve, 2014. június 4-én szülte meg kisfiát Forrás: Facebook/Fazekas-Zur Krisztina

„Erre az ezer méterre már azért egy kicsit elfáradtam, tompábbnak tűntek az izmaim, de agyban ott voltam. Igazából nem szeretem az ezer métert, mert agyilag nehéz, félek tőle, ezért ez a szám inkább önmagam legyőzéséről szól. Ez olyan agyi tréning nekem az ötszáz méterre” - mondta a néygesben olimpiai és világbajnok Fazekas-Zur Krisztina, aki nagyon elégedett a szülés utáni visszatérésével.

Elégedett lehetett Medveczky Erika is, mert 500 és 1000 méteren is jó formát mutatott.

Egy picit azért csalódott vagyok, mert nagyon jó formában érzem magam, és bíztam a sikerben, de arra van a második válogató, hogy visszavágjak” – mondta Medveczky Erika.

A férfiak K-1 200 méteres versenyét Dudás Miklós nyerte meg a pénteken párosban diadalmaskodó Molnár Péter és Tótka Sándor előtt.

Továbbra is Dudás Miklós a legjobb sprinter Forrás: PETER SZALMAS/Peter Szalmas

„Elégedett vagyok az elért időeredménnyel és azzal is, hogy ilyen nagy különbséggel sikerült nyernem – mondta Dudás Miklós – Idén nem akartam már a szezon elején ellőni a puskaport, most 80 százalékos formában vagyok, ha erre még rá tudom tenni a maradék húszat augusztusra, akkor meglehet a kvóta a világbajnokságon és idén ez a legfontosabb.”

A nap végén C-2 200 méteren Lantos Ádám és Nagy Péter párosa győzött, a nőknél a győri lányoknál „átrendeződött” az eddig megszokott felállás: ezúttal Takács Kincső nyert Balla Virág és Lakatos Zsanett előtt, míg női K-2 1000 méteren a Közgép SE duója, Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra volt a leggyorsabb.