Kiakadt a doppingvádon, visszalépett a versenytől

Galen Rupp Alberto Salazar Mo Farah futás atlétika
(FILES) In a file picture taken on September 4, 2011 US coach Alberto Salazar (C) hugs Britain's Mo Farah (R) and US athlete Galen Rupp (L) following the men's 5,000 metres final at the International Association of Athletics Federations (IAAF) World Championships in Daegu. Britain's Olympic and world champion Mo Farah said on June 6, 2015 he had no plans to end his relationship with coach Alberto Salazar, despite allegations the American had encouraged his athletes to use illegal substances. A BBC documentary, broadcast on Wednesday, alleged Salazar, 56, had encouraged athletes including America's Olympic 10,000 metres silver medallist Galen Rupp, a training partner of Farah, to use illegal substances. Both Salazar and Rupp, silver medallist behind Farah in the 10,000m at the 2012 London Olympics, have insisted they are innocent of the allegations. Meanwhile Farah himself has not been accused of wrongdoing by the BBC. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Az 5 és 10 ezer méter olimpiai és világbajnoka, a brit Mo Farah visszalépett a vasárnapi birminghami atlétikai Gyémánt Liga-versenytől, mivel edzőjét és edzőtársát doppinggyanúba keverték. A 32 éves futó 1500 méteren indult volna.

A napokban a BBC brit közszolgálati csatorna arról számolt be, hogy Mo Farah edzője, Alberto Salazar és amerikai edzőpartnere, Galen Rupp a gyanú szerint még 2002-ben vétett a doppingszabályzat ellen. Farah-t a riport nem vádolta semmilyen szabálytalansággal.

Rupp - aki a 2012-es londoni olimpián 10 ezer méteren éppen Farah mögött lett ezüstérmes - tagadta a vádakat. Salazar egyelőre nem nyilatkozott, de Farah szerint neki megmondta, hogy nem igazak a BBC állításai.

Rupp, Salazar és Farah (balról) négy évvel ezelőtt Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A brit atléta jelezte: addig nem hagyja el Salazart, amíg egyértelmű bizonyítékok nincsenek ellene. Viszont az elmúlt napok annyira megviselték és feldühítették, hogy inkább kihagyja a birminghami viadalt és az Egyesült Államokban folytatja a felkészülést az augusztusi, pekingi világbajnokságra.

Egy hónapja fel van zaklatva

Azoktól, akik miatta vettek jegyet a birminghami versenyre, Farah elnézést kért. Magyarázatát, mely szerint érzemileg megviselte edzője meghurcolása, jelentősen gyengíti, hogy a BBC szerint a riport állításaival egy hónapja szembesítették a két futót és edzőjüket.