Az öregfiú még dobott egy merészet

Takács Krisztián, úszás
CHINA, Shanghai : Hungary's Krisztian Takacs adjusts his cap as he leaves the swimming pool after he competed in the heats of the men's 50-metre freestyle swimming event in the FINA World Championships at the indoor stadium of the Oriental Sports Center in Shanghai on July 29, 2011. AFP PHOTO / FRANCOIS XAVIER MARIT
Vágólapra másolva!
Takács Krisztián úgy érzi, hogy a klubváltás nélkül nem fejlődhetett volna tovább, az 50 méter immáron tizenegyszeres gyorsúszóbajnoka fél éve azért költözött Dunaújvárosból Győrbe, hogy Petrov Iván tanítványaként új impulzusokat kapjon. A múlt héten a győri országos bajnokságon elért 21.89 másodperces idővel az idei világranglista ötödik helyén találta magát.

"Egy hozzám hasonló öregfiú, előbb-utóbb rájön arra, hogy a pályafutásának utolsó éveiben kell még dobnia egy merészet. Főleg akkor, ha úgy gondolja, hogy több van benne, és a húsz éve járt út már nem előre vezet. Nekem egyre inkább úgy tűnt, hogy az edzésmódszereimet át kellene alakítani, és egy másik edző tanácsait követve folytatni a felkészülésemet. Aki meghallgatja a versenyzője véleményét is, halad a korral, és ezen felül olyan apró hibákat is ki tud szúrni, amelyeknek a dunaújvárosi mesteremnek is fel kellett volna figyelnie" - nyilatkozta Takács a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Azt mondta, nem volt elégedett az edzéslehetőségekkel, előző klubjánál még egy korszerű rajtgépet sem tudtak beszerezni.

Takács Krisztián Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

"Ahhoz képest a győri uszoda egy Kánaán. A tavalyi berlini Eb-kudarcom erősítette fel bennem a távozás gondolatát, és most már fél éve - egyelőre még a dunaújvárosi klub tagjaként - Győrben edzek. A kazanyi világbajnokság után érkezik el az az idő, amikor a lehetőségeket mérlegelve döntenem kell a jövőmről" - tette hozzá.

Századmásodpercnyi különbségek

Már áprilisban, a hollandiai Eindhovenben sikerült teljesítenie a vb-szerepléshez szükséges A szintet, majd több nemzetközi versenyen is meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő.

Az előttem állók közül a francia Manaudou és az orosz Morozov a szám nagyágyúi, de a világranglistából az is kiolvasható, hogy 22 másodpercnél jobbat - velem együtt - éppen egy tucatnyian úsztak.

Az sem túlzás, hogy jó napot kifogva és tökéletes rajtot kivitelezve még további 10-12 gyorsúszó gondolhat arra, hogy sikerül bejutnia a döntőbe, vagy megközelítenie a finálét. Ennek ellenére is az a tervem, hogy az idén jobb helyezést érek el, mint négy éve a sanghaji világbajnokságon, amikor hatodik lettem" - mondta.

A riói olimpián mindenképpen szeretne ott lenni, de kitartana a 2017-es budapesti világbajnokságig is.

Közben pedig diplomához szeretne jutni a dunaújvárosi főiskola gazdaságinformatikus szakán, hogy ne a szülei nyakán élő volt válogatott sportoló legyen.