Vágólapra másolva!
A spanyol Garbine Muguruza pályafutása legnagyobb sikerét elérve bejutott a wimbledoni nyílt teniszbajnokság női versenyének fináléjába. A füves pályás tornán utoljára 1994-ben nyert és 1996-ban döntőzött spanyol teniszezőnő. Ellenfele Serena Williams lesz.

Eredmény, Wimbledon, női egye, elődöntő:
Muguruza (spanyol, 20.) - A. Radwanska (lengyel,13.) 6:2, 3:6, 6:3
S. Williams (amerikai, 1.) - Sarapova (orosz, 4.) 6:2, 6:4

Garbine Muguruza pályafutása első Grand Slam-döntőjére készülhet, miután a 21 éves játékos a csütörtöki első elődöntőben legyőzte három játszmában, 6:2, 3:6, 6:3-ra a 2012-ben finalista lengyel Agnieszka Radwanskát.

A venezuelai születésű teniszező karrierje során eddig csak egyetlen tornát nyert meg, 2014-ben Hobartban, de döntős is csupán egyszer volt, tavaly Florianopolisban. Ennél még érdekesebb, hogy füvön ez volt csupán a 20. mérkőzése. Wimbledon előtt elindult Birminghamben is, ahol az első fordulóban a szlovák Magdalena Rybarikova simán legyőzte, majd Euastbourne-ben a szlovén Polona Hercogon túljutva a magyar származású, brit színekben induló Johanna Konta állította meg.

Ezt Muguruza is nehezen hitte el Forrás: MTI/EPA/Gerry Penny

Ezek után az All England Club pályáin szenzációs formát futott, sorrendben az amerikai Varvara Lepchenko, a horvát Mirjana Lucic-Baroni, a német Angelique Kerber, a dán Caroline Wozniacki, végül a magyar származású, svájci színekben versenyző Bacsinszky Tímea legyőzésével jutott el a négy közé.

Ott remekül kezdett Agnieszka Radwanska ellen, két gyors brékkel komoly előnyre tett szert és végül 6:2-re megnyerte a szettet. A folytatásban is jól haladt, de hiába vezetett 3:1-re, ott megtorpant, Radwanska pedig zsinórban öt játékot nyerve kiegyenlített.

Ez nem törte meg Muguruzát, aki a harmadik szettben is jól teniszezett, végül 6:2, 3:6, 6:3-ra nyert, és készülhet élete első Grand Slam-döntőjére.

Muguruza élete első Grand Slam-döntőjére készülhet Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A döntőben a 20-szoros Grand Slam-győztes, világelső amerikai Serena Williams és a 2004-ben bajnok orosz Marija Sarapova összecsapásának győztesével találkozik. Érdekesség, hogy a 2014-es Roland Garroson - ahol Muguruza először jutott nyolc közé GS-tornán - előbbit hatalmas meglepetésre legyőzte a második körben, utóbbitól azonban kikapott.

Muguruza 1996 - Aranxta Sanchez-Vicario remek szereplése - óta az első spanyol, aki bejutott a női döntőbe Wimbledonban, a legutóbbi spanyol győztes 1994-ben Conchita Martinez volt. Rajtuk kívül még egy spanyol, Lilí Álvarez játszhatott finálét Wimbledonban: 1926-ban, 1927-ben és 1928-ban meg is nyerte azt.

Jöhet Serena

A venezuelai születésű teniszező a döntőben a 20-szoros Grand Slam-győztes, világelső amerikai Serena Williams ellen játszik, akit a tavalyi Roland Garroson hatalmas meglepetésre legyőzött.

Az ötszörös wimbledoni bajnok amerikai az orosz Marija Sarapova ellen nyert két sima játszmában 6:2, 6:4-re. A siker nem meglepő, Serena Williams 2004 óta zsinórban 17. alkalommal verte meg orosz riválisát.