Társoldalunk:

Kiderül Hosszú Katinka hétpecsétes titka

2015.07.15. 15:46

Hamarosan kezdődik a vizes vb Kazanyban, a magyar csapat öt ifjúsági olimpiai bajnokkal érkezik majd, és persze Hosszú Katinkával és Gyurta Dániellel.

A kazanyi vizes vébén induló 17 magyar válogatott között öt olyan fiatal úszó is akad, aki ifjúsági olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet, közülük ketten egyszerre kettővel is.

A különleges ötöst Kapás Boglárka (2010: 200 pillangó és 400 gyors, ráadásként pedig ezüst a 200 gyorson), valamint Szilágyi Liliána (2014: 100 és 200 pillangó) vezeti, mögöttük pedig Bernek Péter (2010: 200 hát), Kenderesi Tamás (2014: 200 pillangó) és Grátz Benjámin (2014: 200 vegyes, hozzá pedig 200 pillangón egy ezüst is) következik. Külön is említést érdemel, hogy a felsoroltak közül a 19 éves Kenderesi Tamás úgy utazik el Oroszországba, hogy egyedüli versenyszámában, a 200 pillangón jelenleg – holtversenyben – a második helyet foglalja el, a nála mindössze 33 századmásodperccel gyorsabb japán Seto mögött.

Látványos építkezés

„Dacára annak, hogy a mostani csapat adu ászai közül Hosszú Katinka és Gyurta Dániel már a 2009-es római világbajnokságon is aranyérmet vehetett át, Cseh László pedig ezüstöt, a 17 tagú válogatott közel harmadát az új generációt képviselő ifjúsági olimpiai bajnokaink alkotják” - mondta Kiss László szövetségi kapitány.

„Ez is arra utal, hogy a sportági építkezés terv szerint, vagy inkább rohamléptekkel halad előre, és

ennél jobb előjelről nem is számolhatnék be a két év múlva következő budapesti világbajnokság előtt. 

Csak azt sajnálhatjuk, hogy Biczó Bence, a hatodik ifjúsági olimpiai bajnokunk a győri bajnokság után kialakult válogatottból kimaradt, így számára a Kazanyt követő erőpróbák szolgálhatnak vigaszul” – tette hozzá a Telekom Sporthír Szolgálatnak Kiss.

Phelpsre emlékeztető Katinka

Még három nap, és fény derül Hosszú Katinka taktikai „hétpecsétes titkára”, amelyből az ellenfelek is tudni fogják, hogy a 2014 legjobbjának megválasztott Iron Lady melyik hét egyéni számban tesz kísérletet a dobogó megostromolására.

„Emlékeim szerint világversenyen eddig egyetlen magyar férfi és női úszó sem vállalkozott ehhez hasonló sorozat kivitelezésére, és ehhez gyorsan azt is hozzá kell tenni, hogy egyéni eredményeinek ismeretében talán egy számban még váltózhat is – folytatta Kiss László. – A kihívás gigantikus, és éppen ezért az amerikai Michael Phelps sorozataira emlékeztet, amelyhez hasonló akadályt csak Ryan Lochte, a honfitársa állított maga elé. És ha már a legekről szó esett, örömmel jelezhetem, hogy Gyurta Dániel sporttörténelmet írhat Kazanyban, ha a 200 méteres mellúszásban sorozatban, és a világon elsőként  negyedszer is sikerül győznie!”