Társoldalunk:

Tényleg új kajakkirálynőnk született

2015.07.17. 11:01

Az első fordulóban némi meglepetésre győztes Kárász Anna pénteken is legyőzte Kozák Danutát K-1 500 méteren a kajakosok és kenusok második világbajnoki válogatóversenyén, Szolnokon, így ebben a számban ő képviselheti majd Magyarországot az augusztusi, milánói, olimpiai kvalifikációs vb-n.

A döntőben a szegediek kajakosa 0,124 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a szám olimpiai és világbajnoki címvédőjénél, Kozáknál. Harmadikként Fazekas-Zur Krisztina ért a célba. 

Kovács László edző számára óriási elégtételt jelent, hogy fiatal tanítványai közül Kárász Anna a pénteki második válogatón is nyert. "Ez a csata sokkal keményebb volt az öt héttel ezelőttinél, mert akkor a pompásan felkészült Anna meg tudta lepni a vetélytársait. Mostanra viszont célponttá vált, egy olyan versenyzővé, akinek vállára pénteken már hatalmas teher nehezedett" - kezdte a 68 éves szakember.Kárász Annánál nincs most jobb magyar kajakosnőForrás: MTI/Kovács Tamás

"Ez a lány viszont nemcsak szívós és technikás, nem mellesleg csinos is, hanem fejben is nagyon erős. Nem udvarolni akarok neki, de ő testesíti meg az ideális versenyző modelljét. Büszke vagyok rá, és azt is bevallom, hogy könny futott a szemembe, amikor elsőként ért a célba. Úgy láttam, hogy 200-nál már vezetett, és az sem hozta zavarba, hogy közvetlenül a cél előtt egy kisebb billenés miatt támasztania kellett, hogy elkerülje a borulást. Észnél kellett lennie, és észnél is volt" – dicsérte Kárász Annát a boldog szakember.

Vasbányaiék hozták a kötelezőt

A magyar szövetség eredményközlője alapján férfi C-2 1000 méteren nem született meglepetés: akárcsak június elején, ezúttal is Vasbányai Henrik és Mike Róbert világ- és Európa-bajnok párosa nyert, így ők is készülhetnek az év fő viadalára.

Vasbányaiéknak nem volt ellenfelükForrás: MTI/Kovács Tamás

A férfi kajakosok 1000 méteres párosversenyében - amelyben szövetségi döntés alapján nyílt meg újra a válogató - a korábban Kammerer Zoltánnal két versenyt nyerő Szalai Tamás olimpiai bajnok új társával, Dombi Rudolffal csupán ötödik lett a döntőben. A számot Boros Gergely és Nádas Bence duója nyerte Kökény Roland és Hufnágel Tibor, valamint Vass Péter és Noé Zsombor előtt.

A hétvége után derül ki a teljes csapat

A kvótaszerző vb-re augusztus 20. és 23. között kerül sor Milánóban. Storcz Botond vezetőedző a mostani, vasárnapig tartó válogató után állítja össze a csapatot.

A válogatóverseny további programja:
szombat:
1000 és 200 m-es döntők 9.20
női K-2 1000 m döntő 18.05

vasárnap:
500 m-es döntők 9.00
5000 m-es döntők 13.30