Gyurta: Jobb formában vagyok, mint valaha

Gyurta Dániel, olimpiai bajnok, olimpikon, sportoló, mellúszás, úszás, úszó, sport,
Daniel Gyurta of Hungary competes during the men's 200 metre Breaststroke event during the European Short Course Swimming Championships on December 11, 2011 in Szczecin. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
A július végén kezdődő kazanyi vizes vb-re készülő Gyurta Dániel négyéves kora óta úszik, de ma is annyira szereti, hogy a 2020-as, ötödik olimpiáján is ott akar lenni. A 200 méteres mellúszásban hat éve verhetetlen világklasszis az Origónak mesélt a gyorsúszó testvérével vívott versenyeiről, és a Gyurta-taktika történetéről. Aljasnak tartja a Hosszú Katinka elleni doppingvádat, és megnyugtatja, hogy edzője, Széles Sándor magánéleti gondjai megoldódtak.
  • Gyurta Dániel 200 és 100 mellen is indul a július 24-én kezdődő vizes vb-n.
  • Nagymedencében 2009 óta nem verték meg 200-on.
  • Ha győz, ő lesz az első úszó, aki sorozatban négy vébét nyer egyazon számban.
  • Negyedik olimpiájára készül, de már az ötödikre is gondol.

Hogy érzed magad néhány héttel a kazanyi vb-rajt előtt?

Hódmezővásárhelyen készülünk a világbajnokságra, ez a szokásos három és fél hetes edzőtábor, a nagy versenyek előtt mindig itt gyakorlunk. Már nem vagyok olyan fáradt, mint májusban, és ahogy közeledik a vb, egyre inkább a speciális edzéspanelek kerülnek előtérbe. A fókusz most már a sebesség növelésén van.

A júniusi országos bajnokságon azt mondtad, az úszásod első tíz métere már rendben van. Most már a többi 190 méter is?

Ezt az első tíz métert azért mondtam, mert akkor még nem volt meg az a pihentségi állapotom, ami ahhoz kell, hogy a 200 métert jól le tudjam úszni. Fáradtnak éreztem magam, csak az első 10 métert tudtam megfelelően leúszni (2:09.84-gyel nyerte meg az ob-t, az idei legjobbja 2:08.58 - a szerk). Ha most kellene leúsznom a távot, már sokkal tovább meg tudnám csinálni, de a csúcsformát augusztus első hetére időzítem.

Mennyire fontos számodra a világbajnokság? A vetélytársak mindannyian utaznak?

Bízom benne, hogy mindenki ott lesz. Ez egy nagyon fontos verseny egy évvel a riói olimpia előtt, óriási fegyvertény ilyenkor jól szerepelni. Azért is fontos a mostani időszak, mert egy olyan alapozó munkát végeztünk el, amelyre a jövő évi, olimpiai felkészülést építhetjük majd. Az eddigi edzések és versenyek alapján úgy érzem, meg tudom javítani az egyéni legjobb időmet, ez a célom.

A 2013-as vb-n sem tudták legyőzni Forrás: MTI/Kovács Anikó


Azt mondod, a vb is az olimpiai felkészülés része. Szerinted normális, hogy az úszásban az olimpia presztízse ennyivel magasabb, mint a világbajnokságé?

Vannak olyan sportágak, mint például a labdarúgás, ahol a világbajnokság jelenti a csúcsok csúcsát. Nos, én azért Széchy Tamásnál úgy nevelkedtem, hogy az olimpia számít igazán. Az eddigi pályafutásom legnagyobb győzelme az olimpiai aranyérem. Álltam már a vb-dobogó tetején is, de közel sem éreztem azt, mint amit a londoni diadal után.

Mennyire fontos számodra, hogy egy újabb vb-győzelemmel sporttörténelmet írhatsz a zsinórban elért négy aranyérmeddel?

Úgy tudom, a gyorsúszó Grand Hackettnek 1500 gyorson egyszer már sikerült négy egymást követő vb-n nyernie, viszont a mellúszók közül még senki nem nyert ennyiszer egymás után. Igaz, rajtam kívül még háromszor sem. Ezzel együtt nem követem a statisztikai latolgatásokat, az motivál, hogy tudom, mit szeretnék elérni az idei vb-n és a 2016-os olimpián, és hogy ehhez képest most milyen állapotban vagyok. A legfontosabb, hogy a kazanyi és a riói döntő két percében majd a lehető legjobb taktikával és technikával mindenkinél gyorsabb legyek. Ha zsinórban megszerezném a negyedik vb-érmemet, az jó érzéssel töltene el, de nem ez a legfontosabb.

Tartod, hogy meg kell javítanod a a 2:07.23-as egyéni rekordodat a vb-siker érdekében?

Az ellenfeleket látva azt látom, hogy egyre javul a mezőny, ezért úgy érzem, a saját csúcsomnál jobb időre lesz szükség az aranyérem megszerezéséhez. Arra készülök, hogy jobb időt érek el a rekordomnál, és szerintem ez sikerülhet is, mert jobb formában vagyok, mint valaha is voltam.

Ötvenméteres medencében 2009 óta veretlen vagy 200 mellen. Meddig tarthat ez a sorozat?

Sokan kérdezik, hogy mennyire tartom ezt számon, de valójában nem foglalkoztat. Megtisztelő, hogy régóta nem győzött le senki, de nem ez a legfontosabb. Mindig csak az motivál, hogy egy adott versenyen úgy szerepeljek, hogy a társaimnál hamarabb érjem el a falat.

Mi a helyzet a rövidebb távval? Száz méteren milyen esélyeid lehetnek Kazanyban, majd Rióban?

Az olimpián pár századon múlt csak a dobogó, ezzel együtt a fő számom továbbra is a 200 méter. De sok energiát fordítok a százra is, szerintem esélyes vagyok. Az 59,5-nél jobb időt szeretnék elérni, ha ez sikerül, akkor az első hatban végezhetek a vb-döntőben. Ez esetben már elégedett lennék.

A Gyurta-taktika lényege, hogy a második száz méteren, de főleg az utolsó 50-en robbant a magyar úszó, megelőzve mindenkit, aki előtte halad Forrás: AFP/Janek Skarzynski


Miért jobb a második száz métered, mint az első?

Alapvetően az a fontos, hogy 200 méteren jó időt érjek el, az erőbeosztás már csak a taktika része.

Az országos bajnokságon 200 pillangón Cseh Lászlót és Biczó Bencét is legyőző tehetség, Kenderesi Tamás az ob-n azt mondta, hogy a Gyurta Dániel-féle taktikát alkalmazva tudott nyerni. Örülsz, hogy a taktikád ennyire összenőtt a neveddel?

Megtisztelő számomra, hogy ezt mondta, pláne egy olyan úszás után, mint amilyet bemutatott ez a rendkívül pimasz, fiatal, világranglista-második időt elérő tehetség. Óriási úszás volt, és semmiképp nem szeretnék a vállára terhet tenni, de én úgy vélem, hogy

A vetélytársaidon nem láttad még, hogy megpróbálnák lemásolni a taktikádat?

Sokszor éreztem, hogy ezzel próbálkoznak, és biztos, hogy később is meg fogják még próbálni, hiszen nagyon komoly fegyvertény, amikor valaki a végén fel tud jönni. Ez nem egy könnyű úszótaktika, nagyon felkészültnek kell lenni hozzá.

Honnan származik a Gyurta-taktika története, mikor jöttél rá te vagy az edződ, hogy ezzel lehetsz a nyerő?

Amikor 1999-ben a Komjádi uszodába kerültem, Széchy Tamás bácsi Rózsa Norberttel készült, és nagyon sokat beszéltem a mesteredzővel. Például Darnyi Tamás és Czene Attila karrierjéről vagy arról, hogyan szerzett Rózsa Norbert két ezüstérmet az 1992-es barcelonai olimpián. Széchy Tamás azt mondta, hogy nagy szerepe van a hajrának, láttam is, hogy ha Rózsa nem úgy ment az edzés végén, ahogyan elvárta volna, akkor visszaküldte a vízbe.

Az én edzőim is a Széchy-iskolában tanultak, ezt a nagy rendszert visszük tovább, és mi is ezekkel a módszerekkel készülünk. Az edzőim így nem véletlenül sulykolták belém, hogy a hajrát mindig gyakorolni kell. Akármennyire fáradt voltam, a végét mindig meg kellett csinálni.

Londonban világcsúccsal nyert olimpiát Forrás: MTI/Kovács Anikó


Merre tart a mellúszás technikája? Vannak-e új trendek, kísérletezel-e valami újdonsággal?

Sokan kérdezik, hogy mi a jó technika a mellúszásban, de ilyen nem létezik. Mindenkinek egy saját, személyre szabott technikája van, amely számára a leggazdaságosabb módszer. Az élmezőnyben sincs két olyan egyforma technikájú mellúszó, aki hasonlóan összhangba tudná hozni a kar- és a lábtempót, hogy azok ne kioltsák, hanem elősegítsék a gyorsaságot.

Talán Kitadzsima volt az utolsó, aki képes volt erre az összhangra, mivel alapvetően minden mellúszó vagy karcentrikus, vagy lábcentrikus. De nekünk most az a tervünk, hogy a kéz- és a lábtempó olyan összhangban legyen, hogy nagyon nagy sebességet tudjak elérni karral és lábbal egyaránt. Van egy stabil mozgásom, vannak apróságok, de óriási dolgokat már nem tudunk elkezdeni.

A riói már a negyedik olimpiád lesz. Mi jut eszedbe, ha visszagondolsz Athénra (2004), Pekingre (2008) és Londonra (2012)?

Az első áll hozzám a legközelebb, ahol rögtön egy ezüstérmet nyertem, de a maga nemében a pekingi is jó olimpia volt. Ott az erőbeosztásommal volt probléma, ha nem az előfutamra hegyezem ki magam, akkor jobb eredményt értem volna el (200 mellen ötödik lett - a szerk.). Londonról pedig elég, ha annyit mondok, hogy sikerült olimpiai bajnoki címet nyernem. Szeretem az olyan helyzetekre kihegyezni magam, mint egy olimpiai döntő. Fontos, hogy két részből áll a felkészülés, fizikaiból és pszichológus segítségével mentálisból. Az utóbbi is nagyon fontos, nagy szerepe van a végeredményben.

Mi jutott eszedbe először, amikor kiderült, hogy Budapesten lesz a 2017-es vizes vébé?

Először ugye arról volt szó, hogy a 2021-eset rendezi Magyarország, én már ekkor egyből elkezdtem számolgatni, hogy lenne-e lehetőségem az indulásra a korom (32) alapján, de ez a 2017-es rendezés sokkal közelebbi. Többször szerepeltem már Eb-n hazai közönség előtt, de a vb egészen más, és óriási siker a magyar sport, a magyar úszás számára ez a rendezés. Két év, és már kezdődik is, mindenképp szeretnék majd ott lenni, és nagyon örülök a rendezésnek!

Több olyan, már fiatalon befutott úszó van, aki két-három olimpia után kiég, elfárad, te pedig korábban már a 2020-asról is beszéltél. Hogyan motiválod magad?

Mindig az visz le és az segít át a sok nehéz edzésen, hogy nagyon szeretem, amit csinálok. Huszonkét éve járok uszodába, négyéves korom óta, és biztos, hogy nem lennék erre képes, ha nem szeretném az úszást. Boldog vagyok a medenceparton a környezet, a csapat, az edzőim és a testvérem miatt.

Az uszoda a második otthonom, emellett még el tudunk jutni világversenyekre, olimpiára, és meg tudjuk mutatni, hogy mit tudunk – ez óriási motiváció számomra. Már gyerekkoromban is szerettem versenyezni, a tesómmal óriási pingpongmeccseket játszottunk, belénk égett a versenyszellem, és most is bennünk van. Imádok versenyezni, és ez az, ami az uszodában tart. Most úgy érzem, hogy akár az ötödik olimpiámra is fel tudok készülni.

Ki volt gyorsabb gyermekkorotokban, te, vagy Gergő?

Én, mivel két évvel idősebb vagyok. De ha arra vagy kíváncsi, hogy most ki a gyorsabb; mellen én, a többi három számban viszont Gege jobb nálam, még ha fáj is ezt kimondani (nevet). Persze örülök, mert imádom, szeretem. Rendkívüli módon felnőtt a feladathoz, szurkolok neki nagyon, hogy megvalósítsa az álmait.

Mi Gergő álma, mit szeretne elérni Kazanyban?

Tíz kilométeren ott szeretne lenni a legjobb tízben, amivel kijutna az olimpiára. 1500 gyorson a legjobbját szeretné úszni, azzal a döntő közelébe kerülhetne.

Mikor versenyeztél vele utoljára?

Edzéseken mindennap. Mindig versenyt csinálunk az edzésből, és segítünk is egymásnak. Az edző "versenyekkel" azt gyakoroljuk, amivel az igazi versenyeken is szembesülünk.

Hogy képzeljük el ezt a testvérpárbajt?

Biztatjuk egymást, azt mondogatjuk, hogy ússz még keményebben, még jobban. Nagyon motiváló ez mindkettőnk számára. Amikor mellen úszunk, akkor én biztatom őt, ha pedig meg gyorson vagy a másik két számban, akkor meg ő az, aki engem biztat (Gyurta Gergő minden számban jó, 2009-ben az ifi Eb-n vegyesben ezüstérmet nyert - a szerk.).

A 2011-es vb-n a négyszeres olimpiai bajnok Kitadzsimát is legyőzte Forrás: AFP/Philippe Lopez


Gyakran gondolsz még elhunyt riválisodra, Alexander Dale Oenra?

Szoktam, főleg, amikor Norvégiában járok. De erről nem szeretek beszélni, mert a megemlékezéseimet nem azért tettem, hogy bármiféle hasznot vagy ismertséget húzzak belőle, ez visszaütne. Nagyon hiányzik a versenyeken, legutóbb akkor, amikor Bergenben versenyeztünk. De sajnos ez a tragédia megtörtént, bárcsak vissza lehetne csinálni mindent, bár ne kérdeznék meg tőlem ezt a kérdést, és itt lenne velünk!

Mit szóltál a Hosszú Katinka elleni doppingvádhoz?

Ez a legaljasabb dolog, amikor feltételezésekre hagyatkozva megvádolnak valakit. Michael Phelpsre is mondták már, hogy csalással érhette el az eredményeit, de ez érthetetlen számomra. Ha az életben valaki a sporton kívül elér valamit, például a bal kézzel gitározó Jimi Hendrix, érdekes, róla senki nem mondja, hogy csalt, hanem zseninek nevezik, aki megelőzte a korát. Egy sportolóra miért ne lehetne mondani, hogy zseni? Phelps egy zseni volt, aki megelőzte a korát, olyat ért el, ami önmagáért beszél.

Ha nincs rá bizonyíték, miért mondanak ilyen dolgokat? Mindenki tudja, hogy tíz évre elteszik a mintákat, aki ezt megkockáztatja, az meg is érdemli. Én Magyarországon sohasem találkoztam doppinggal, és nem is szeretnék.

Vágytál valaha olyan sztárságra, mint amilyen őrület most Hosszú Katinkát körülveszi?

Egyáltalán nem. Tudom, hogy milyen eredményeket értem el, és hogy milyen további céljaim vannak. Számomra ez a legfontosabb.

Mennyire zavar, amikor a sajtó a magánéletedről ír?

A bulvárnak az a dolga, hogy ezeket a sztorikat lehozza. Persze ha valótlanságot írnak, akkor ügyvédhez szoktunk fordulni. De amúgy nem foglalkozom azzal, hogy mit ír rólam a bulvársajtó.

Így nyerte meg a legutóbbi vb-t:

Azt hogy viselted, hogy edződről, Széles Sándorról az alkoholproblémái miatt az utóbbi években szinte többet írtak, mint rólad?

Nem volt túl jó, de komoly betegsége volt, viszont sikerült kimásznia a gödörből. A legfontosabb, hogy el tudott jutni ahhoz az életvitelhez, amiről próbáltuk meggyőzni. A magunk módján mi is próbáltunk neki segíteni. Ezt most el tudta érni, és ez megnyugtató mindannyiunk számára.

Gondolsz már arra, hogy mit fogsz csinálni a pályafutásod után?

Vannak terveim, de bízom benne, hogy ez még nagyon távol van. Egy amolyan kicsi titok, hogy mivel fogok foglalkozni, most még nem szeretném elmondani.

Legalább annyit mondj el, van köze az úszáshoz?

Majd meglátja mindenki.