Társoldalunk:

Megvan az első magyar érem a vizes vébén

2015.08.01. 12:58

Olasz Anna ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók női 25 kilométeres versenyében a kazanyi vizes világbajnokság szombati napján. A 21 éves szegedi úszónő szerezte a magyar küldöttség első érmét Kazanyban.

A 21 éves sportoló ezzel a magyar küldöttség első érmét szerezte az oroszországi viadalon. A tavalyi berlini Európa-bajnokságon ezüstérmes Olasz Anna - aki a tatár fővárosban 5 kilométeren a 13., az olimpiai számban, 10 kilométeren pedig 11. helyen végzett, így éppen lemaradt a riói kvótáról - végig az élmezőnyben úszott.

A hajrában a brazil Ana Marcela Cunhával vívott különpárharcot, de dél-amerikai riválisa nagy hajrával magabiztosan diadalmaskodott.

Nagyon hosszú volt, az utolsó két kilométeren azt hittem, sosem lesz vége. Amikor Cunhával utolértek a fiúk, tapadtunk rájuk, és bírtuk az iramot, de aztán egy ritmusváltásuk már sokat kivett belőlem. Éreztem, hogy Cunha is fárad, próbáltam kitartani. Kicsit kárpótlás ez az érem a 10 km miatt, örülök, hogy én szereztem a magyar csapat első érmét Kazanyban, de alapvetően az olimpiai kvótáért jöttem" - nyilatkozta az M4-nek a 21 éves szegedi úszónő, aki egy hellyel maradt le az olimpiai kvótáról 10 km-en.

Olasz Anna nagyot ment 25 km-enForrás: MTI/PAP/Adam Warzawa

Magyar nyíltvízi úszó utoljára 21 éve szerzett vb-érmet, Kovács Rita szintén ezüstöt szerzett 1994-ben Rómában.

Jó ötlet volt együtt menni a fiúkkal

Edzője szerint Olasz Anna tökéletes taktikát választott. "A tíz kilométer után nagyon el volt keseredve, de tudtam, hogy óriási szíve van, ami viszi előre, és nem kételkedtem benne, hogy mindent meg fog tenni, akár az élete árán is felúszik a dobogóra" - nyilatkozott az MTI-nek Gellért Gábor szövetségi kapitány.

A nyíltvízi szakág vezetője kiemelte: nagyszerű döntés volt, amikor Anna a végső győztes brazil Ana Marcela Cunhával együtt felvette a férfi középmezőny tempóját, amelyet végül az erősebbik nem képviselői közül sem tudott mindenki tartani. A szakember hozzátette, hogy sokféle taktikát dolgoznak ki egy-egy verseny előtt, de csak magán a viadalon dől el, melyiket alkalmazza az úszó. "A versenyen derül ki, van-e olyan helyzetfelismerő képessége a sportolónak, hogy akkor és ott rögtön dönteni tud" - jelentette ki a kapitány.

Olasz AnnaForrás: Gellért Gábor

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is a helyszínen tapsolt Olasz Anna sikerének: "Borzalmas ez a közel hat óra feszültség, igazi dráma, nem embernek való, szerintem a vízben kiváltképpen. Csodálatos, lenyűgöző, tiszteletre méltó, minden dicséret megilleti Annát, akivel beszéltem a tizenegyedik helye után, ami a legkegyetlenebb eredmény" - mondta az MTI-nek Gyárfás Tamás, hozzátéve: bízott Olasz "csattanós válaszában", mert ez megnyugtatóan hathat a nagymedencés úszókra is, akik ezzel úgy vágnak neki a viadalnak, hogy az első magyar vb-érem már megvan.

Hozzáfűzte, hogy a versenyek vasárnapi rajtja előtt hétfőre már bejelentkezett a női 200 méteres vegyes éremátadására, s bízik abban, hogy jó érzékkel választott, ugyanis Hosszú Katinka révén ott szerezheti meg első aranyérmét a magyar csapat Kazanyban.

Eredmények, nyíltvízi úszás:
férfiak, 25 km, világbajnok:
Simone Ruffini (Olaszország) 4:53:10.7 óra
2. Alex Meyer (Egyesült Államok) 4:53:15.1
3. Matteo Furlan (Olaszország) 4:54:38.0
...20. SZÉKELYI DÁNIEL 5:15:03.4

nők, 25 km, világbajnok:
Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:13:47.3 óra
2. OLASZ ANNA 5:14:13.4
3. Angela Maurer (Németország) 5:15:07.