Gyurta Dániel: Kiszámoljuk az optimális taktikát

Gyurta Dániel úszó edz a kazanyi úszó-, vízilabda-, műugró- és műúszó-világbajnokságon 2015. július 30-án. (MTI/EPA/Patrick B.Krämer)
Kazany, 2015. július 30. Gyurta Dániel úszó edz a kazanyi úszó-, vízilabda-, műugró- és műúszó-világbajnokságon 2015. július 30-án. (MTI/EPA/Patrick B.Krämer)
Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel a harmadik legjobb idővel jutott be a 200 méteres mellúszás pénteki döntőjébe a kazanyi vizes világbajnokságon. Az élete első vb-döntőjében úszó Szilágyi Liliána a hetedik helyen végzett 200 pillangón.

Gyurta Dániel, a 200 mell olimpiai és világbajnoki címvédője délelőtt 2:09.81 perccel, az ötödik legjobb idővel lépett tovább az előfutamból, de már akkor jelezte, hogy a fináléhoz ennél jobb, legalább 2:08-as eredmény kell majd. Délután a második elődöntős futamban úszott, és

taktikus versenyzéssel, a japán Koszeki Jaszuhiro és a német Marco Koch mögött ért célba

2:08.53 perccel.

Mint utóbb kiderült, ideje az egész elődöntős mezőnyt tekintve is a harmadik legjobb volt.

Forrás: MTI/EPA/Patrick B.Krämer

"Egy 2:08-as időnél baj van, ha jólesik, nekem nem is esett jól. Azt gondolom, hogy nem úsztam ki magam. De

- nyilatkozta az M4 tévécsatornának a futam után. "A döntő egy teljesen más verseny, függetlenül attól, hogy ki hányadik idővel került be, az maximum csak a bevonulási sorrendet határozza meg. Nagyon kíváncsi leszek, hogy kiben mennyi van még."

A japán Koszeki 150 méterig világcsúcsrészidőn belül úszott. "Most már nagyjából mindenki kiúszta azt, amit tudhat. Beszélni fogok az edzőimmel, a testvéremmel, hogy feltérképezzük, kiben még mennyi lehet.

A 200 mell egy nagyon érdekes versenyszám, nagyon sok kemény, jó ellenfél van."

Szilágyi Liliána a hetedik helyen végzett 200 méteres pillangóúszásban.

A szám tavalyi ifjúsági olimpiai bajnoka legjobbjától hat századdal elmaradva, 2:07.05 perccel, a harmadik legjobb idővel jutott be a döntőbe, ahol azonban nem tudta megismételni ezt a teljesítményét.

Az első ötven méter után hetedikként, majd száznál nyolcadikként fordult, 150-nél ismét hetedik volt, és némileg közelebb is zárkózott közvetlen ellenfeleihez, de előrébb nem tudott lépni: 2:07.76-tal csapott a célba.

A 18 éves magyar úszó először szerepelt döntőben felnőtt világbajnokságon.

"Elégedett vagyok, bár nagyon rossz helyzetben versenyeztem, mert a győztes japán úszott mellettem. Ezért, őszintén szólva, nem úsztam ki magam, maradt még bennem" - nyilatkozta a döntő után az M4-nek. "Nagyon jó gyakorlás volt, életem első felnőtt világbajnokságán döntős voltam, hetedik lettem,

Szilágyi azt is elmondta, hogy neki még új ez a helyzet, nem versenyzett sokat felnőttek között.
"Leginkább azt akartam felmérni, hogy jövőre milyen esélyekkel indulhatok, és most nagyon boldog vagyok. Jövőre még jobb lesz" - tette hozzá.

Győzött a japán Hosi Nacumi.

Még egy magyar szerepelt a csütörtöki elődöntős programban, de

Balog Gábornak nem sikerült a legjobb nyolc közé kerülnie 200 méter háton.

Ő az előfutamból a 16. idővel, 1:58.55 perccel került az elődöntőbe, ahol az első futamban 1:57.91-gyel ötödik lett. A másodikban azonban heten is jobbnak bizonyultak nála, így a 12. helyen végzett.

Eredmény:
női 200 m pillangó, világbajnok:
Hosi Nacumi (Japán) 2:05.56 p
2. Cammile Adams (Egyesült Államok) 2:06.40
3. Csang Jü-fej (Kína) 2:06.51
...7. SZILÁGYI LILIÁNA 2:07.76