Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel harmadik helyen végzett 200 mellen a kazanyi világbajnokságon, ezzel nem tudta beállítani Grant Hackett és Ryan Lochte rekordját, akik zsinórban négy vb-t nyertek egy adott versenyszámban. Történelmet írt viszont Hosszú Katinka, aki megdöntötte Egerszegi Krisztina országos csúcsát, és a legjobb idővel döntős 200 háton. Cseh László is a legjobb idővel nyerte a 100 pillangó elődöntőjét, Takács Krisztián tizedik lett 50 gyorson, és nem került a fináléba. 

A magyar úszósport krémje medencébe ugrott pénteken a kazanyi vizes világbajnokságon, és mindannyian elégedettek voltak a teljesítményükkel.

Történelmi rekord kis segítséggel

Erős kezdéssel mutatkoztak be a magyarok: Hosszú Katinka a legjobb idővel került be a 200 hát döntőjébe, mégpedig olyannyira jó idővel, hogy azzal megdöntötte Egerszegi Krisztina 24 éves magyar rekordját.

"Szeretnék holnap jobban úszni a döntőben, de ez a mai eredmény is nagyon jó jel" - értékelte úszását Hosszú. "Az időnek nagyon örülök, hatalmas megtiszteltetés, hogy megdöntöttem Egér (Egerszegi Krisztina) csúcsát, de tegyük hozzá, hogy ő még más dresszben, és nem a hátúszóknak kitalált új rajtgépről indult, nagy előnyöm volt vele szemben. A döntőben rutinos hátúszók ellen fogok versenyezni, olimpiai bajnokok, világcsúcstartók, én csak reménykedek benne, hogy bekerülök ebbe a körbe. Küzdeni fogok érte, az biztos" - mondta Hosszú, akinek kifizetődött a tegnapi pihenés, és célba értek a biztató szavak is.

Ma jól telt a szabadnapunk, természetesen az uszodában töltöttük! Holnap pedig folyt.köv. 200 háttal! Szeretném mé...

Posted by Katinka Hosszu on 2015. augusztus 6.

A döntőben ennél is jobb kellhet

A tavaly a világ legjobbjának választott úszónő 2:06.18-cal nyert, ezzel Egerszegi Krisztina 2:06.62-es idejét döntötte meg, ami a magyar úszósport legrégebbi magyar csúcsa volt, hiszen 1991. augusztus 25-én született Athén, és akkor világcsúcs volt - még 17 évig maradt is, végül az a Kirsty Coventry döntötte meg, aki ma is ott volt a vert mezőnyben.

Shane Tusup, Hosszú edzője is örült az eredménynek


Sós Csaba, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke alátámasztotta Hosszú szavait, mind a rekorddöntésre, mind a fináléra vonatkozóan. "Ismerjük el Katinkát, de tegyük hozzá, úszósebességben azóta sem érte utol senki Egerszegit, amilyen dresszben ő úszott, a maiak fel sem vennék. Ami a döntőt illeti: ne felejtsük el, hogy ott lesz a mezőnyben a világcsúcstartó Missy Franklin, aki ha csak egy másodpercre megközelíti a rekordját, szinte verhetetlen lesz. Ugyanakkor most nincs túl jó formában, Hosszú elkaphatja, a kettőjük csatájára számítok" - mondta Sós az M4 stúdiójában.

Rekord nélkül is a legjobb

Cseh László hiába szerette volna, nem tudta megdönteni reggel úszott országos csúcsát, ám így is a legjobb idővel került a döntőbe.

Cseh László egy világbajnoki címet már nyert Kazanyban 200 pillangón Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Krämer


"Szerettem volna jobbat menni, mint reggel, de ennek is örülök, ki kell majd elemezni, miért lett ez az úszás kicsit gyengébb. Remélem, tudom még fokozni a tempómat, az első ötvenben van még tartalék, holnap meg kell próbálni erősebben kezdeni" - értékelt Cseh a futama után, és igaza volt: szokásos kezdésének megfelelően az övé volt a leggyengébb rajtidő. A holnapi döntőben legnagyobb ellenfele a dél-afrikai Chad le Clos, a lengyel Czerniak, és az amerikai Shields lehet - utóbbi századra ugyanannyit úszott az elődöntőben, mint a magyar versenyző.

Gyurta nem tudott történelmet írni

A nap egyetlen magyar döntőjében a zsinórban háromszoros világbajnok Gyurta Dániel favoritként indult 200 mellen, ha sikerült volna nyernie, akkor beállítja Grant Hackett és Ryan Lochte rekordját - mindketten zsinórban négy világbajnokságot nyertek egy adott számban, Hackett 1500 gyorson, Lochte 200 vegyesen. Gyurtának ez nem jött össze, a német Marco Koch és az amerikai Kevin Cordes mögött a harmadik helyet szerezte meg. A versenyző, edzője, és Sós Csaba is úgy vélte, visszaütött a gyors kezdés.

A rajt pillanata

"Úgy érzem, a mai napon ez volt a maximum, az első 100 méter túl erősre sikeredett. Nagyon kemények az ellenfelek, szoros verseny volt, de talán jókor jött a vereség, jövőre olimpia, most már nemcsak rajtam lesz a teher. Azt gondolom, hogy ma ez volt tőlem a száz százalék, az utolsó ötven méteren elfogyott az az erő, ami korábban megvolt, ennek ellenére örülök a bronznak, mindent kiadtam magamból. Kemény taktikai csata volt a futam, a dobogóra 5-6 versenyző is esélyes volt. Ha megúszom az időt, amit tudok, akkor ma is nyertem volna, de ezt el kell fogadni, 2007 óta minden versenyen döntős voltam, ma is esélyes a győzelemre. Ez a tízéves sorozat mély nyomot hagyott bennem, kifacsart egy kicsit, de számomra most az is jó teljesítmény, hogy ott vagyok a legjobb háromban, készülünk Rióra, készülünk Budapestre, hajár, és megyünk tovább" - mondta Gyurta a futam után, aki a dobogón sem vágott fancsali képet, tényleg meg tudta becsülni a bronzot, még ha érthető módon nem is repesett.

Kevin Cordes, Marco Koch és Gyurta Dániel a dobogón Forrás: AFP/Christophe Simon


Pokoli volt a kezdés

"Kochból nem néztem ki a sikert, 150-nél nagyon jót fordult, és Danival el tudott menni fej fej mellett. Gyurta nem rontott el semmit, az ellenfelek talán egy hajszállal éhesebbek voltak, tíz évig nem lehet topon lenni" - értékelte az úszását Sós Csaba, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke, aki szerint szerint Gyurta igazi célja az olimpiai címvédés, viselje csak a terhet az Eb-t és a vb-t megnyerő német Koch, akinek az olimpiai arany az egyetlen, ami hiányzik a gyűjteményéből.

200 mell, világbajnoki döntő

1) Martin Koch (Németország), 2:07.76
2) Kevin Cordes (Egyesült Államok) 2:08.05
3) Gyurta Dániel (Magyarország) 2:08.10

"Győzelemre készültünk, az időt látva meg lehetett volna csinálni. A kezdés nagyon erős volt, világcsúcson belül, talán ez ütött vissza, elvitte a hév az első ötvenen, de egyelőre nem beszéltem Danival, majd kielemezzük. Jól ment a bemelegítéskor, elvégezte a munkát, de hogy ötvenen két tizeddel a világcsúcson belül voltak, az nagyon erős. Meg kell becsülni a harmadik helyet, négy vb, négy érem a mérlege, büszkék leszünk erre az éremre is, hihetetlenül szoros a mezőny minden számban. Korábban Kitadzsimát akarta mindenki megverni, most Gyurta Dánielt, ez sikerült is a mezőnynek, de hamar túltesszük magunkat rajta, az olimpia szempontjából egyáltalán nem biztos, hogy ez most rosszkor jött" - értékelte Gyurta úszását edzője, Virth Balázs.

Szombati program

16:32: Női 50 pillangó, döntő
16:39: Férfi 50 gyors, döntő
16:47: Női 200 hát, döntő - Hosszú Katinka
16:56: Női 50 mell, elődöntő
17:13: Férfi 100 pillangó, döntő - Cseh László
17:28: Női 50 gyors, elődöntő
17:45: Férfi 50 hát, elődöntő
17:55: Női 800 gyors, döntő - Kapás Boglárka
18:17: női vegyesváltó. 4x100 gyors, döntő

Takács szomorú, de örül

A nap utolsó magyar versenyzője, Takács Krisztián egy hajszálla lemaradt a döntőről, a tizedik helyen végzett.

"Mentem Morozovval, majdnem biztos voltam benne, hogy az elég lesz, mert ő azért ott van a szeren, de ilyen az 50 gyors, lecsúsztam a döntőről. Kicsit csalódott vagyok, mert döntőzni szerettem volna, viszont annak örülök, hogy idén nagyon sokszor úsztam 22 másodperc közelében" - mondta futama után Takács.

A kazanyi vb kulisszatitkairól itt olvashat.