Hosszú Katinka megelőzte Darnyi Tamást

Hosszú Katinka, úszás
RUSSIAN FEDERATION, Kazan : Hungary's Katinka Hosszu cries with her gold medal during the podium ceremony for the women's 400m individual medley swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 9, 2015. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid révén 400 méter vegyesen egy arany- és egy ezüstéremmel zárták a magyarok a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeit. A magyar úszócsapat tíz éremmel - három arannyal, három ezüsttel és négy bronzzal - utazhat haza.

Hosszú Katinka a 200 méter után 400 méter vegyesen is megvédte világbajnoki címét Kazanyban. A vizes vb úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján a 26 éves magyar az országos csúcstól nyolc századdal elmaradva, 4:30.39 perces eredménnyel ért célba.

Jóllehet a mezőnyben Hosszú az egyik legjobb pillangós, kanadai riválisa, Emily Overholt tartotta vele a lépést, ugyanakkor háton már jelentős előnyre tett szert a magyar úszóklasszis, aki így a harmadik száz méterre több mint egy testhossznyi előnnyel fordult rá. Mellen tartotta előnyét, és ekkor már csak az idővel csatázott, végül az országos csúcstól éppen elmaradva csapott célba, pályafutása ötödik nagymedencés aranyát szerezve meg.

Hosszú Katinka duplázott Kazanyban Forrás: AFP/Christophe Simon

Begörcsölt lábbal is aranyérem

Begörcsölt a lábam az utolsó ötven méterre, el sem hiszem, hogy sikerült végigcsinálnom. Kemény nyolc nap volt, nemcsak fizikálisan, mentálisan is kifárad az ember ilyen kemény teljesítések között. Tegnap elég dühös voltam magamra, mert úgy éreztem, hogy nem adtam ki magamból mindent, ma ez többszörösen sikerült” - nyilatkozta Hosszú a döntőt követően az M4 Sportnak.

Hosszú már ötszörös világbajnoknak mondhatja magát Forrás: AFP/Christophe Simon

Hosszú pályafutása ötödik világbajnoki aranyát nyerte, ezzel a vb-történelem legeredményesebb magyar úszója lett, megelőzte ugyanis a négy aranyig jutó Darnyi Tamást.

Női 400 m vegyes

1. HOSSZÚ KATINKA 4:30.39 perc
2. Maya Di Rado (Egyesült Államok) 4:31.71
3. Emily Overholt (Kanada) 4:32.52

A nap másik nagy magyar sikerét Verrasztó Dávid aratta, ő szintén 400 vegyesen ezüstérmet nyert. A szám 26 éves Európa-bajnok magyar versenyzője egyéni csúccsal, 4:09.90 perces eredménnyel ért célba.

Verrasztó az első száz pillangó után csak hatodikként fordult. Háton azonban jelentősen faragott hátrányából, a mellet már harmadikként kezdte. Ezen a résztávon a japán Szeto Daija lépett el, Verrasztó ekkor már második volt. A zárószakasz, a száz méter gyors nagy küzdelmet hozott, Verrasztó végül fantasztikus csatában megelőzte az amerikai Chase Kaliszt, és másodikként csapott célba.

Verrasztó Dávid Forrás: AFP/Martin Bureau

Verrasztó: Soha nem úsztam még ilyen jól

"Nagyon örülök, soha nem úsztam még ilyen jól, ez a legjobb, ami ma történhetett. Jól érzem magam, jól sikerült a versenyem. Ez köszönhető az új környezetnek, egész évben, minden versenyen egyre jobban úsztam, csak boldog lehetek" - nyilatkozott Verrasztó a finálét követően az M4 Sportnak.

Férfi 400 m vegyes

1. Szeto Daija (Japán) 4:08.50 perc
2. VERRASZTÓ DÁVID 4:09.90
3. Chase Kalisz (Egyesült Államok) 4:10.05

Verrasztó Zoltán meghatódott

"Nehéz érzelmileg uralkodni magamon egy ilyen után. Ez az ezüst felér egy arannyal" - nyilatkozta Verrasztó Zoltán, a vb-második Verrasztó Dávid édesapja.

"A világbajnokság más, mint egy Európa-bajnokság, az egész évet nehezen kezdtük, gondjaink voltak, de megoldottuk. Ebben egy régi úszótárs, Molnár Ákos nagy segítségünkre volt. Szépen haladunk előre, amit eddig nem tudtunk, most már meg tudtuk csinálni.

Az edző nem szereti, ha edzőnek hívják

Verrasztó Dávid munkáját az egykori úszótárs, Molnár Ákos irányítja, aki azt mondta, nagyon elégedett az ezüstéremmel.

"Remélem, van szerepem abban, hogy Dávid lehiggadt, és ilyen érett, taktikus versenyzést tudott produkálni. Mindent megtettünk ezért az évben, és most ez sikerült. Nem volt egyszerű a váltás, kellett néhány hónap, hogy összecsiszolódjunk. Nekem nehéz volt, hiszen 18 évet együtt úsztunk. Nem is szeretem azt mondani, hogy az edzője vagyok, mert nem akarom, hogy a barátságunk rámenjen egy esetleges alá-fölérendeltségi viszonyra. Mi együtt dolgozunk azért, hogy valami jó dolgot csináljunk. Maximálisan elégedett vagyok, remélem, a többiek is. 4:10-en belüli eredmény volt az álmunk, évek óta ezt akarta elérni. Azt tudtuk, hogy ha ez sikerül, érmet nyerünk."

Óriás-toronyugrás a Parlamentnél

Julio C. Maglionénak, a Nemzetközi Úszószövetség elnökének a jelére elindult vasárnap a 2017-es budapesti vizes világbajnokság hivatalos honlapja. Gyárfás Tamás, a FINA magyar alelnöke elmondta, Oroszország a lehető legmagasabb szinten rendezte meg a világbajnokságot, és bízik abban, hogy Magyarország hasonlóképpen helytáll majd.

Kósa Lajos, a vb szervezőbizottságának a másik elnöke kiemelte: Magyarország nincs könnyű helyzetben azzal, hogy a mexikói Guadalajara visszalépését követően elvállalta a 2017-es világbajnokság megrendezését, ráadásul Oroszország fantasztikus vb-nek volt most a házigazdája, és ezt kellene túlszárnyalni. Hozzátette, Magyarország jól áll a szervezéssel, és mindenkit szeretettel vár a két év múlva sorra kerülő eseményre.

Kósa Lajos újságírói kérdésre elmondta, a magyarországi vb egyik különlegessége a vadonatúj budapesti uszoda lesz, illetve az óriás-toronyugrás, amelyet a jelenlegi tervek szerint a Duna Parlament előtti szakaszán rendeznek meg.

A kazanyi vb kulisszatitkairól itt olvashat.