Rátámadt egy úszónőre, majd visszalépett a vébén

Szun Jang, úszás
RUSSIAN FEDERATION, Kazan : China's Sun Yang gestures prior to receive the award for the best male swimmer at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 9, 2015. competed in the event. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Nem véletlenül lépett vissza az 1500 méteres gyorsúszástól a szám nagy esélyese, Szun Jang a kazanyi világbajnokság zárónapján. A címvédő és olimpiai bajnok kínai sportoló a bemelegítő medencében egy brazil úszónővel erőszakoskodott, majd amikor az edzők kérdőre vonták, szívproblémákra hivatkozva nem indult el a versenyen.

Nagy meglepetést okozott a kazanyi vizes világbajnokság úszódöntőinek utolsó napján, hogy az 1500 méteres gyorsúszás egyeduralkodója, a 2011-ben a sanghaji vébén, 2012-ben a londoni olimpián és a legutóbbi vébén is győztes kínai Szun Jang nem jelent meg a rajtnál.

A sportoló ugyan szívfájdalmakra panaszkodva magyarázta távollétét, de a brazil válogatott egyik edzője, Alberto Pinto da Silva szerint teljesen más állt a háttérben.

A kazanyi vébén 400-on és 800-os is aranyérmet szerzett sportoló állítólag a bemelegítő medencében botrányosan viselkedett, és megpróbálta lekönyökölni, majd megrúgni a brazilok egyik úszónőjét, Larissa Oliveirát. A dél-amerikai ország szövetsége hivatalosan is panaszt tett a FINA vezetőinél.

Szun Jang visszalépett 1500 méteren Forrás: AFP/Christophe Simon

Az edzőink azonnal odasiettek, hogy beszéljenek vele, mire ő azt mondta, a lány zavarja az úszásban. Közöltük vele, hogy a medence nem az övé. Mindenki káromkodott, de erőszak nem történt" - nyilatkozta Alberto Pinto da Silva a Globoesporte.com portálnak.

Szun ugyanakkor szívproblémára hivatkozott, amikor az újságírók a távollétéről faggatták. "Nagyon sajnálom, hogy nem lehettem jelen az 1500 méteres versenyben, de nem éreztem jól magam. Sohasem történt még velem ilyen" - mondta. Amikor megkérdezték a brazilok által említett esetről, Szun azt mondta: "Nincs mondanivalóm, mert ez egy reggeli probléma volt."

Larissa Oliveira Forrás: Swimbrasil.com.br

Da Silva ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy más edzők is panaszkodtak az olimpiai bajnokra: „A kanadai, a dél-afrikai, a chilei és az argentin kolléga is hasonlót tapasztalt.

A kínai sportvezetők nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban.

Szun Jangnak nem ez volt az első botránya, két éve jogosítvány nélkül vezetett, és baleset is okozott, tavaly pedig három hónapos eltiltást kapott, mert a szervezetében trimetazidin nevű serkentőszert találtak.