Hosszú Katinka: Többször megfordult a fejemben a visszavonulás

Hosszú Katinka mutatja érmeit a kazanyi vizes világbajnokságon zárónapján, mellette férje és edzője, Shane Tusup Kazanyban 20105. augusztus 9-én. A versenyző a 200 és a 400 méteres vegyesúszásban g
Kazany, 2015. augusztus 10. Hosszú Katinka mutatja érmeit a kazanyi vizes világbajnokságon zárónapján, mellette férje és edzője, Shane Tusup Kazanyban 20105. augusztus 9-én. A versenyző a 200 és a 400 méteres vegyesúszásban győzött, a 200 méteres hátúszásban bronzérmet szerzett. A vb éremtáblázatán a 8. helyen végzett Magyarország, 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka hiába lett a Kazanyban szerzett két aranyával a vébék történetének legeredményesebb magyar úszója, nem áll le, nem pihen, hanem újabb versenyre utazik. A 26 éves Hosszú a pekingi és a londoni olimpia után is komolyan gondolkozott a visszavonuláson, de a férje, Shane Tusup segítségével visszatalált a helyes útra. Hosszú bízik abban, hogy ellenfelei megijedtek a fölénye láttán, de úgy készül, mintha ő üldözne valakit, aki jobb nála.
  • Nem változtatnak a rendszeren, továbbra is sok versenyen indul.
  • A 400 vegyesen női probléma is kínozta, mégis nyert.
  • A vébé előtt azt érezte, hogy 400 vegyesen lehet meg a világcsúcs.
  • Az Iron Lady-kollekciót pillanatok alatt elkapkodták a vébén.

Egy napja ért véget a vébé, az ember azt gondolná, ilyenkor belefér egy kis pihenő, ehhez képest Moszkvában értünk utol, ahol egy Világkupa-versenyre készülsz. A te ötleted volt, vagy a férjedé, Shane-é?

Ez már a negyedik év, amikor elindulok a moszkvai versenyen, úgyhogy szinte magától adódott, hogy nem hagyom ki idén sem. Tavaly is, tavalyelőtt is nagy világverseny után érkeztem, úgyhogy ez sem lesz szokatlan. Ami érdekes, hogy korábban rövid pályán rendezték itt a versenyt, most pedig normál medencében, kíváncsian várom, milyen lesz újra úszni azokban a számokban, amikben a vébén indultam.

Moszkvában is halmozni fogod a számokat?

Ez később derül majd ki pontosan, de valószínűleg elég sok számban úszom majd. Nem hiszem, hogy a vébén szereplők közül sokan indulnak a versenyen, kíváncsi leszek a mezőnyre.

Lehet egy két aranyérmet hozó világbajnokság után ugyanolyan motiváltan versenyezni egy Világkupa-versenyen?

Tavaly valamilyen szinten más volt, mert 25 méteres medencében rendezték, és ezért izgalmas és új élménynek tűnt, hogy miképp tudok teljesíteni a normál után rövid pályán. Én is kíváncsi vagyok, hogy a vébé után hogy fogok szerepelni a versenyen, és hogy mennyire tudok majd odakoncentrálni, mert sem a hangulat, sem a tét nem lesz ugyanolyan, mint Kazanyban. Azt azért tudom magamról, hogy év közben is tudok jó időket úszni, és azt is tudom, hogyan kerüljek olyan mentális fázisba, hogy ez ki is jöjjön. Nem lesz egyszerű, de örülök, hogy itt vagyunk.

Útban a 400 vegyes aranyérme felé Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Ezek szerint marad az a módszer, hogy mindenhol elindulsz, ahol csak tudsz?

Ez a harmadik éve ennek a programnak, amit azért találtunk ki, hogy kiderüljön, mi az, ami működik, és mi az, amin javítani kell. Sok mindenen sikerült változtatni, vagy a jó irányba terelni, úgyhogy nincs bennünk kétség, hogy ezt az utat kell folytatnunk.

400 vegyesen 4:30.39 perccel győztél Kazanyban, ez nyolc századdal marad el az egyéni legjobbadtól, amit még 2009-ben úsztál - a cápadresszes korszakban. Többször is elmondtad, hogy ez a világcsúcs nagyon motivál, mi hiányzik ahhoz, hogy a 200 vegyes után ezt is sikerüljön megjavítani?

Most fordult elő másodszor 2013 után, hogy mindkét vegyes úszószámot megnyertem a vébén, emiatt biztos vagyok abban, hogy jövőre az olimpián minden rivális engem figyel majd, és engem akarnak megverni. Márpedig akkor nekem is javítanom kell, nem úszhatom ugyanezt az időt, mert lehet, hogy ott az már kevés lesz. Most a 400 vegyes közben női problémáim voltak, emiatt nagyon nehéz volt a verseny, görcsölt a hasam, de ezt nem kifogásnak szánom. Az biztos, hogy bennem van a jobb idő, és meg szoktuk nézni, hol lehet még javulni, úgyhogy bizakodó vagyok.

A vébén az utolsó napon rendezték a 400 vegyest, az olimpián viszont általában az első napon bonyolítják le. Ez előny lehet?

Az előző olimpiára Londonba úgy utaztam ki, hogy az volt bennem, reálisan a 400 vegyesen van esélyem a dobogóra felállni, ahol végül a negyedik lettem. Akkor fejben sok volt, hogy egyből az első nap rajthoz kell állnom a legfontosabb számban. Azóta sikerült annyit fejlődnöm, hogy ha valamiért Rióban a 400 vegyes nem jön össze, akkor az még nem jelenti a világ végét, mert lesz lehetőség más számban javítani. Ha viszont jól sikerül, akkor onnantól felszabadultan versenyezhetek, úgyhogy innen nézve jó arra gondolni, hogy az első napon lesz a 400 vegyes.

A 400 vegyes végére teljesen kihajtotta magát Forrás: AFP/Christophe Simon

400 vegyesen a kínai Je Si-ven tartja a világrekordot, aki Londonban egy másodpercet javított a szuperdresszben úszott csúcson, ráadásul az utolsó ötvenen gyorsabb volt, mint a férfi győztes Ryan Lochte. Amikor most a vébén 200 vegyesen megdöntötted a világcsúcsot, azt mondtad, számodra ez többet ér, mint egy olimpiai arany, mert olyan időt úsztál, amire korábban senki nem volt képes. Ha 400 vegyesen is átírnád a világrekordot, akkor az lenne életed legnagyobb eredménye?

Érdekes a felvetés, ezen még nem gondolkoztam. A mostani vébé előtt azt mondtam volna, hogy a 400 vegyesen meglesz a világcsúcs, és a 200-on nem, mert a hosszabb távon közelebb jártam a rekordhoz. Ha minden klappol, akkor 400 vegyesen meglett volna, a 200-on viszont tényleg minden tökéletesen sikerült, és még magamat is megleptem azzal, hogy egy cápadresszben felállított, hatéves eredményt megjavítottam.

Az látszik, hogy 200 és 400 vegyesen nem nagyon van ellenfeled, ezek a számok betonbiztosnak tűnnek az olimpiára. Ha most kéne dönteni, milyen számot vállalnál még ezek mellett?

Az biztos, hogy a vegyesre koncentrálok, a többi pedig elsősorban ennek a mellékhatása, mivel a vegyeshez minden úszásnemben jónak kell lennem. Most még nem tudom megmondani, mit választok majd Rióban. Kazanyban a gyorsúszást is élveztem, háton pedig nagyon örültem, hogy megdöntöttem Egerszegi 1991 óta fennálló magyar rekordját.

A kazanyi termés: két arany és egy bronz Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ha már említetted a 200 hátat: a harmadik hellyel végződő döntő után azt mondtad, hogy ebben a számban nincs meg a kellő tapasztalatod. Ennek tükrében milyen perspektívát látsz ebben a számban?

Három éve készülünk erre, és ha azt veszem, hogy a nagy ellenfeleim 15 éve úsznak háton, akkor hozzájuk képest tényleg nincs elég rutinom. Sokan nem értették, amikor 2013-ban Barcelonában elindultam 200 háton, pedig annak, és az ott elért hatodik helynek is megvolt a szerepe a mostani bronzban. Továbbra is szeretnék fejlődni, bőven van még mit tanulnom, de nagyon élvezem ezt a viszonylag újnak számító versenyszámot.

És a gyorssal számolsz a jövőben? Vagy az csak egy kaland volt, mint Cseh Lászlónak az 50 pillangó?

Azt is élvezem, mert annyira nüánsznyi dolgokon múlik minden 100-on és 200-on is, hogy szinte bármi lehet. 200-on például az elődöntőben a legjobb és a nyolcadik idővel bekerülő úszót csak hét tized választotta el egymástól.

200 gyorson ötödik lettél, pedig az utóbbi évekből nem nagyon lehet olyan magyar úszót mondani, aki egy vébén vagy olimpián 100 vagy 200 gyorson számottevő eredményt ért el. Ez is motivált esetleg?

Ez így külön nem jutott eszembe, egyszerűen úgy tekintek rá, mint egy kihívásra. Tudom, hogy ott vagyok az élmezőnyben, de ez a mezőny nagyon sűrű, és mindenre oda kell figyelni, mert elég, ha egyet hibázol, és el is ment az érem. Nekem például nem jött össze az egyik fordulóm, ez is közrejátszott abban, hogy ötödik lettem.

200 háton tapasztalatlannak tartja magát, de egy érem így is sikerült Forrás: AFP/Christophe Simon

Volt a mostani vébén mélypontod? Akár fizikailag, akár mentálisan?

Nem volt ilyen, nagyon sokat versenyzem, van, hogy egy nap tíznél több számot is leúszok. Igaz, egy vébé azért többet kivesz az emberből, elsősorban mentálisan, hogy folyamatosan száz százalékon kell teljesíteni. A 100 gyorsnál úgy döntöttünk, hogy kihagyom, így a 200 hátra frissebben tudok odaállni, de szívem szerint azt is leúsztam volna, aztán végül beláttuk, inkább nem kockáztatunk egy olyan számért, amiben nem vagyok tapasztalt.

Az ellenfelekre hogyan hatott szerinted, hogy ekkora fölénnyel verted őket? Ez inkább elvette a kedvüket, vagy pont hogy feltüzelte őket, hogy a Rióig hátralévő időben kitaláljanak valamit ellened?

Jó lenne, ha megijednének (nevet). De ez nem szabad, hogy befolyásoljon, nekem muszáj ugyanúgy készülnöm, mintha én üldöznék valakit.

Az emberek eddig is hallották, látták az Iron Lady-szlogent, de nem lehet, hogy a szemükben most lettél igazán Vaslady, miután lenyomtál a vébén hat egyéni számot?

Nem voltunk még otthon, és így nem tudom, pontosan hogy látnak. Nem szoktam ilyet mondani, de a 400 vegyes után én is annak éreztem magam, mert az utolsó úszásba a szívem-lelkem bele kellett tennem, hogy aranyérem legyen belőle.

És hol tart most az Iron Lady-márka? Kazanyban sikere volt a kollekciódnak, amelyet az egyik sportszergyártó forgalmaz?

A 200 vegyes világcsúcsa után a dresszből, a pólóból és a sapkából is elfogyott minden. Többet kellett volna kivinni (nevet).

A férjed az edződ, volt olyan vébén, hogy Shane-nel valamiben nem értettetek egyet?

Ilyenkor már nincsenek olyan dolgok, amiből vitatkozás lenne. A munkát elvégeztük, és mindketten úgy voltunk vele, hogy a vébét élvezni kell.

A férjével tökéletes csapatot alkotnak Forrás: AFP/Martin Bureau

És ha épp nem akkora lelkesedéssel veted bele magad az edzésekbe, kapsz néha engedményt tőle? Vagy tudod, mik a céljaid, és ezért akkor is csinálod, ha éppen kevesebb az erő vagy a kedv?

Azért vagyunk jó csapat, mert egymást tudjuk motiválni. Van olyan, hogy szól, hogy valamit máshogy csináljak, de olyan úszó vagyok, aki tudja, mit miért csinál.

Te vagy az egyedüli ötszörös magyar világbajnok, és Gyurta Dániel mellett az egyetlen magyar, aki három vébén is győzni tudott. Amikor versenyről versenyre megy az ember, van egy olyan pillanat, amikor megáll, és végiggondolja, hogy ez milyen nagy dolog?

Elég hihetetlen érzés, egy olyan dolog, amit sosem fogok elfelejteni, és az életem végéig elkísér majd. Az úszókarrierem elég érdekesen alakult, 26 vagyok, ami úszásban egyáltalán nem számít fiatalnak, és mégis most értem el a legjobb eredményeimet. A pekingi olimpia után, 19 évesen már nem gondoltam, hogy valaha is leszek világbajnok.

Voltál kinn Amerikában, dolgoztál Dave Salóval, a közös munka 2009-ben még vb-aranyat fialt, de később a 2011-es vébé és a londoni olimpia előtt sem fordított elég figyelmet rád. Kellettek a pofonok, hogy eljuss oda, ahol most tartasz?

Igen, és sokkal jobban tudom értékelni azóta az eredményeimet. Hálás vagyok azért, hogy sikerült ide eljutnom, szerencsém is volt, de megdolgoztam érte. Ha 19 évesen abbahagytam volna, senki nem tudta volna meg, hogy lehetek-e még világbajnok. Mindig arra törekszünk, hogy kihasználjuk a lehetőségeinket, hogy még jobb legyek, még többet eddzek. De ha a vébé után megállok, és visszagondolok arra, hogy mit sikerült elérnünk, az elmondhatatlanul jó érzés. Úgy pedig még különlegesebb, hogy ezt Shane-nel értük el.

Megfordult a fejedben igazán komolyan, hogy visszavonulj?

Igen, nem is egyszer. A londoni olimpia után komolyan gondoltam, hogy abbahagyom az úszást, és elkezdem építeni a civil életem. Szerencsére Shane kihúzott ebből, és még mindig itt vagyok. Imádok úszni, és hálás vagyok azért, hogy olyan emberek vannak mellettem, akik segítenek a nehéz helyzetekben.

Májusban megvádoltak doppingolással, tartottál is emiatt egy sajtótájékoztatót akkor. Most érződött-e bármi ebből az egészből? Jobban figyeltek-e rád a doppingellenőrök? Hallottál bármit a hátad mögött vagy szemtől szemben erről?

Nem volt semmiféle kellemetlenség. Mivel az érmeseket mindig elviszik ellenőrzésre, így a két vegyes és a 200 hát után engem is vittek, de ennél több nem történt.