Orbán elutasítása miatt rágta a szája szélét Gyárfás

Orbán Viktor; Gyárfás Tamás ARCKIFEJEZÉS elnök FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök mosolyog MOZOG mutat örül politikus sajtótájékoztató SZEMÉLY szerződés Barcelona, 2013. július 19.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gyárfás Ta
Barcelona, 2013. július 19. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke a rendezésről szóló szerződéssel a 2019-es és 2021-es vizes világbajnokság rendezéséről tartott sajtótájékoztatón Barcelonában 2013. július 19-én. A FINA döntése értelmében Budapest rendezi az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, műúszók és vízilabdázók 2021-es világbajnokságát. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka 400 vegyesen aratott vb-győzelme után az úszók elnöke a miniszterelnöknél próbálkozott, de sikertelenül.

Az úszószövetség Facebook-oldalára egy olyan felvétel került ki, amelyen a 400 vegyesen aratott győzelme után Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup mellett Gyárfás Tamás, az úszók elnöke, valamint Orbán Viktor miniszterelnök látható.

Miközben Orbán és Hosszú éppen a versenyt elemzik, Gyárfás elővesz egy névjegykártyát a nadrágja zsebéből, amelyet Orbán felé nyújt, de utóbbi egyértelmű mozdulattal elutasítja.

Orbán a vb-jutalmak iránt érdeklődött

Gyárfás a Facebook-oldalán elmagyarázta a történetet, amiből kiderült, hogy a névjegy Simicskó István sportért felelős államtitkáré volt, aki a kártya hátuljára felírta, mennyi jutalmat kapnak a vb érmesei. Orbán ugyanis Hosszú első, 200 vegyesen aratott sikere után arról érdeklődött Gyárfásnál, mennyi pénz jár az úszóknak.

Gyárfás Tamás: Bár elhatároztam, hogy nem reagálok a fórum felvetéseire, mégis elmondom: T. Miniszterelnök úr Katinka győzelmét követően megkérdezte tőlem, hogy otthon az érmesek mennyi jutalmat kapnak. Nem akartam tévedni, arra kértem Simicskó Istvánt, hogy segítsen. A sportért felelős államtitkár úr a saját névjegye hátsó oldalára írta fel a számokat. Azt is feltüntette, hogy ha valaki pl. 2 aranyat nyer, akkor a második győzelem után a megadott alapösszegnek csak a feléhez, az esetleges harmadik elsőséget követően pedig - jelen helyzet szerint - annak pusztán a negyedéhez juthat.T. Miniszterelnök úr az érvényes elosztási elven meglepődött, és közölte, hogy ezt érdemes lenne átgondolni. Nem tűnik ösztönzőnek, hogy a második siker már nem egyenértékű az elsővel.Amikor Hosszú Katinka második kazanyi győzelme után, az eredményhirdetést megelőző gyülekezéskor az idézett névjegyet elővettem, azt szerettem volna elősegíteni - nem tagadom: kiprovokálni -, hogy T. Miniszterelnök úr a fentiekre vonatkozó véleményét az újabb vb-aranyát nyerő Katinkával megismertesse. ("I have to represent the interest of the swimmer", azaz "Nekem az úszó érdekeit kell képviselnem" mondtam angolul - hogy a Shane is értse -, mintegy bocsánatkérően, amiért frissiben ezzel hozakodom elő.)A filmbejátszáson is látottak azt igazolják, hogy T. Miniszterelnök úr nem azt a pillanatot tartotta erre megfelelőnek. Rágtam is a szám szélét; az elképzelésem nem valósult meg. (Ennek ellenére nem adom fel, tényleg abszurd, hogy aki 2 vagy több aranyat nyer, az egyre kevesebbet érdemeljen ki. Kiszámoltam: a pekingi olimpián nyolc számban győztes Michael Phelpset az utolsó sikeréért, ilyen elvek szerint nálunk már csak az alapdíj 0.75 százalékával díjazták volna: az annyi mint 19 ezer 30 forint.)Megragadva az alkalmat, hadd mondjam el: szerintem nem szolgálja a sportág érdekeit a további piszkálódás. Sikeres világbajnokságon vagyunk túl, amelyért köszönet jár mindazoknak, akik ezt elősegítették. Olimpia-, valamint - reményeink szerint - egy újabb sikeres világbajnokság előtt állunk. Ennek elősegítése érdekében nagyon össze kell fognunk. Aki erre kész, az a magyar úszás, mi több, Magyarország érdekeit szolgálja. Ennél pedig semmi sem lehet fontosabb.Sandor Szeles Workshop / Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhelyaugusztus 12., 20:39 · Sikertelen PR szereplés!!!Orbán Viktor nem fogadta el a Gyárfástól a névjegy kártyáját, ezután Gyárfás megszólalt angol nyelven: " I have to represent the interests of the swimmer" - azaz én képviselem az úszók érdekeiket. Ez hogy jön ide? Orbán Viktor,Hosszú Katinka és Shane Tusup jót nevettek ezen!!A videón látszik hogy Gyárfás idegeskedett , rágta az ajkat, idegesen vigyorgott stb. A Gyárfás nagyon szereti kihasználni az ilyen alkalmakat PR akcióra, ezzel mutatva a világ felé, hogy milyen körökben mozog. Hát ebből a videóból nem az jön ki, látszik a feszült kapcsolat a politikussal.

Posted by Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott on 2015. augusztus 14.


Gyárfás szerint Orbán meglepődött azon, hogy az elosztási rendszer alapján, ha valaki két aranyat nyer, akkor a második után a megadott alapösszeg feléhez, három arany esetén pedig az alapösszeg negyedéhez juthat.

Ki akarta provokálni Orbán véleményét

Amikor Orbán ezt megtudta, felvetette, hogy érdemes lenne ezt átgondolni, Gyárfás pedig a Hosszú győzelme utáni pillanatot próbálta kihasználni, hogy kiprovokálja, hogy a miniszterelnök a világbajnoknak is elmondja a véleményét az elosztási rendszer furcsaságáról.

A videón jól hallható, ahogy Gyárfás angolul azt mondja, "I have to represent the interest of the swimmer", vagyis hogy neki az úszó érdekeit kell képviselnie.

Phelps is rosszul járt volna

"A filmbejátszáson is látottak azt igazolják, hogy T. Miniszterelnök úr nem azt a pillanatot tartotta erre megfelelőnek. Rágtam is a szám szélét, az elképzelésem nem valósult meg. Ennek ellenére nem adom fel, tényleg abszurd, hogy aki 2 vagy több aranyat nyer, az egyre kevesebbet érdemeljen ki. Kiszámoltam: a pekingi olimpián nyolc számban győztes Michael Phelpset az utolsó sikeréért ilyen elvek szerint nálunk már csak az alapdíj 0,75 százalékával díjazták volna: az annyi, mint 19 ezer 30 forint" - idézi Gyárfást a szövetség Facebook-oldala. Ebből kiszámolható, hogy az aranyérem itthon nagyjából 2,54 millió forintot ér.