Verrasztó Dávid: Szeretném, ha jobb szemmel néznének rám

Hosszú Katinka; Verrasztó Dávid Kazany, 2015. augusztus 9.
Verrasztó Dávid a kazanyi úszó-, vízilabda-, műugró- és műúszó-világbajnokság férfi 400 méteres vegyesúszásának előfutamában 2015. augusztus 9-én. (MTI/EPA/Patrick B. Krämer)
Kazany, 2015. augusztus 9. Verrasztó Dávid a kazanyi úszó-, vízilabda-, műugró- és műúszó-világbajnokság férfi 400 méteres vegyesúszásának előfutamában 2015. augusztus 9-én. (MTI/EPA/Patrick B. Krämer)
Vágólapra másolva!
Verrasztó Dávid pályafutása legjobb eredményét produkálva 400 vegyesen ezüstérmes lett a kazanyi világbajnokságon, ám a siker ellenére úgy érzi, a múltja miatt a szurkolók másképp néznek rá, sokan meg sem nézték a döntőjét. Tudja, hogy erre rászolgált, és a vele majdnem egyidős edzőjével azon dolgoznak, hogy az emberek többnek érezzék az eredményeit. A szombaton 27 éves úszó az olimpiafóbiájából úgy szeretne kimászni, hogy érmet nyer Rióban.
  • Előre megjósolta, hogy a kazanyi vb-n 4:10-en belüli idővel érmes lesz
  • A döntő előtt ellopták a táskáját és az úszócuccait
  • Büszke rá, hogy jó a kapcsolata a 400 vegyesnek vélhetően búcsút intő Cseh Lászlóval
  • Úgy véli, a 400 vegyes egy nagyon kemény szám, ezért ússzák a magyarok
  • A japán úszóktól tart a legjobban, de jó barátságban van velük
  • Azt mondja, a vele majdnem egyidős Molnár Ákos személyében megtalálta a tökéletes edzőt

Az Eb-aranyérem magyarországi megítéléséről tavaly volt egy markáns véleményed, a vb-ezüstről ilyen szempontból mit gondolsz?

Nem az ezüsttel van gond az én esetemben, hanem azzal, amik velem történtek korábban. Sok ember ezért meg sem nézi az úszásomat, nem igazán kíváncsiak arra, hogy én mit tettem most le az asztalra, és mit dolgoztam érte. De úgy gondolom, hogy erre kicsit rá is szolgáltam, sokat próbáltam ezen változtatni az utóbbi időben. Ha sikerült, sikerült, ha nem, nem, én mindent megpróbáltam. Folytatjuk tovább az edzőmmel a munkát, hogy én is változzak, az emberek kicsit többnek érezzék az eredményeimet, jobban magukénak érezzék azt, amit elérek.

Nem kaptál elég biztatást, gratulációt?

Ebben semmilyen hiányt nem szenvedtem, de tudom, hogy az előéletem miatt másképp néznek rám az emberek, és nem biztos, hogy kíváncsiak rá, hogy más vagyok, mint amilyen voltam.

Pedig a 400 vegyes az egyik legnagyobb presztízsű szám, nagy-nagy magyar tradíciókkal, férfimunka a világ második legjobbjának lenni ebben a számban.

A férfimezőny annyira sűrű lett, hogy nincsen lukas szám. Az idő, amit úsztam, egy másodpercre van még a legerősebb 400-as olimpiai döntő dobogójától is. Úgy gondoljuk, még tudunk javítani az olimpiáig. Hogy utána mi lesz, még nem tudom, a budapesti vb még be van tervezve, de a 2020-as olimpián is ott szeretnék lenni, mert imádok úszni. De azért remélem, az élet más területén is szükség lesz rám. De igazából

Verrasztó-mosoly a vb-ezüst megszerzése után Forrás: MTI/Kovács Anikó

A tavalyi, 4:11.89-es idővel megnyert Eb-aranyérmed után azt mondtad, "egy 4:10-en belüli eredménnyel a vb-n még nem nyernék, de harcban lennék a dobogóért, és ez a célom". Remek jósnak bizonyultál, hiszen remek hajrával, 4:09.90-es idővel ezüstérmet nyertél. Mi történt az elmúlt egy évben?

Sok minden változott tavaly óta, például az edzői felállás, a vb-re Molnár Ákos irányításával készültem fel. Ő alig idősebb nálam, együtt úsztam vele 15 éven át, a mostani vb-nk pedig elég jól sikerült, büszkék is vagyunk magunkra. Örülök, hiszen két hatodik hely után most először sikerült vb-dobogóra állnom, és javítani tudtam a legjobb időmön.

Az igazság azonban az, hogy a sportágban mindkettőnket kicsit lesajnáltak. Úgy érzem, mindketten nagyon sokat beletettünk az úszásba, de eddig egyikőnknek sem sikerült igazán valóra váltani az álmainkat. Most ez a kettő talán összeadódott, és ennek az eredménye ez a mostani vb-ezüstérem. Arra mindketten rájöttünk, hogy egymás nélkül nem érhettük volna el ezt az eredményt.

Az edződet tényleg kevesen ismerhették úszóként, szerinted több lett volna benne?

Ákos Eb-hatodik volt 200 mellen, a vb-n pedig a középdöntőig jutott el, és persze ezek is gyönyörű eredmények, de sokkal több munkát tett bele az úszásba, mint amennyit kivett belőle. Hasonlóan éltük meg a karrierünket, ő is, és én is. Nagyon sokszor jobbra számítottunk, mindig egy szobában voltunk, és bizony sok versenyről távoztunk úgy, hogy nem voltunk elégedettek.

Miből gondoltad, hogy ha együtt készültök, akkor sikeresebb lehetsz?

Valójában már egy éve mellettem volt, és miután Fehérvári Balázs külföldre ment, arra gondoltam, hogy senki mással nem vagyok hajlandó dolgozni, csak vele. Szakmailag őt tartom az egyik legfelkészültebb magyar edzőnek, persze

A vb-ezüstérem egy nagy elégtétel, ezzel bizonyítottunk magunknak és másoknak is, noha utóbbi nem az elsődleges célunk.

Úgy lett ezüstérmes, hogy a hajrá utolsó nyolc másodpercében nem vett levegőt Forrás: MTI/Kovács Anikó

Kazanyban még az sem tudott kizökkenteni, hogy a döntő előtti napon ellopták a táskádat. Mi történt pontosan?

Barcelonában ellopták a hátizsákomat, amelyben az edzőcuccaim voltak, egy napba telt, míg összeszedtünk annyi felszerelést, hogy versenyezni tudjak. De végül még ez is jól sült el, mert a vb-n még jobb időt sikerült elérnünk, mint az előtte való versenyeken.

Talán még segített is, hogy nem kellett annyira a döntőre koncentrálnod?

Nem, mert én arra nagyon házsártos vagyok, ha a cuccaim eltűnnek, pláne, amiket régóta gyűjtögetek. Benne volt az összes szemüvegem, amelyeket csináltam magamnak, az összes gatyám, amelyeket gyűjtögettem magamnak - minden. Épp azért hordjuk ezeket magunkkal hátizsákban a repülőn, nehogy eltűnjön.

A vb-ezüstérem után számíthatsz arra, hogy az olimpián dobogós helyet várnak majd tőled. Nem bánod ezt a terhet?

Már most is rajtunk van a teher, biztos, hogy most már esélyesnek számítok majd valamennyire, de az edzőmmel mindketten tudjuk, hogy az olimpiák eddig nem jöttek össze nekem. A legfőbb célunk, hogy Rióban bejussak a döntőbe. Ott már bármi megtörténhet, négy-öt ember esélyes rajtam kívül az éremre.

Két olimpiáról azért maradtál le, mert csak két magyar indulhat, míg Londonban 400-on lettél döntős, 200-on pedig tulajdonképpen az utolsó lettél. Nem szeretnék fóbiáról beszélni, mégis mintha el lennél átkozva a játékokkal. Kell ezzel külön foglalkoznod?

Eddig a fóbiám úgy nézett ki, hogy sem vébén, sem olimpián nem tudtam nagyot alkotni, szerencsére világbajnokságon már sikerült jó eredményt elérni. Szóval remélem, egy lépéssel közelebb kerültem ahhoz, hogy végre az olimpián is nagyot tudjak alkotni.

Cseh Lászlóval remek viszonyt ápol (balra Verrasztó Dávid, középen Hosszú Katinka) Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ahhoz mit szóltál, hogy Cseh László, aki 2008-ban, Pekingben például 4:06.16-os idővel, Phelps mögött, de Lochte előtt lett ezüstérmes, vélhetően búcsút int a 400 vegyesnek?

Én annak örülök, ha ő is úszik vegyest, mert akkor van kivel úsznom, mellesleg a pillangón is szeretnék közel kerülni hozzá. Nagy öröm és motiváció számomra, hogy a legjobb pilléssel úszhatok együtt Magyarországon. Ennél jobbat nem is kívánhatnék magamnak. Persze, rivalizálunk a medencében, de az utóbbi években sokat javult a kapcsolatunk.

de amióta jobban megismertük egymást, sokat tudunk beszélni úszásról és egyéb dolgokról egyaránt. Büszke vagyok rá, hogy szóba áll velem. Sokat jelent számomra, hogy jó a kapcsolatunk.

A rajtjával nincs megelégedve, mit gondolsz erről?

Szerintem Kazanyban tökéletesen úszott, az csak kukacoskodás, hogy nem volt jó a rajtja. Én már 50 méter után tudtam, hogy 200 pillangón nyerni fog, igaz, én abban is biztos voltam, hogy 100-on is nyer. Ezen a távon már kis dolgok döntenek, és ezüstérmes lett.

Az olimpián ott lesz a 18-szoros aranyérmes Michael Phelps, vele mit lehet kezdeni?

Szerintem 400 vegyesen nem fog úszni, az már túl hosszú neki, ez nekem jó hír. Viszont megnéztük, hogy az amerikai bajnokságon hogy úszott pillangón, ez nem jó hír Lacinak.

ezt tegyük hozzá. Mindenki a korával foglalkozik, hogy már 29 éves, de ez nem látszik rajta, nagyon jó formában volt a vb-n. Phelps mögött már többször volt második, remélem, hogy felhergeli magát, és együtt tudunk ünnepelni.

Rióban szeretne dobogóra állni Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

És a saját testformád hogy tetszik?

Van még mit javítani a fizikumomon, de sok olyan technikai dolog is van, amit Ákos jobban lát, mint én. Az ő visszajelzéseit sokkal jobban magaménak tudom tenni, mint eddig bárki másét, számítok az ő ötleteire is, hogy ennek a két dolognak a fejlesztéséből össze tudjunk gyúrni valami nagyon jót.

Te kit tartasz a legnagyobb ellenfelednek?

A vegyes számokban most japán dominancia van, ketten is nagyon jók (Szeto Daija nyert Kazanyban, Kosuke Hagino Londonban bronzérmes volt - a szerk.), én tőlük félek a legjobban. Szerintem azért lehettem második, mert az egyikőjük nem volt ott a vb-n. Láttam, hogyan készülnek, komoly stáb áll mögöttük. De szimpatikus emberek, jó barátaim, így igazából ellenük még nehezebb úsznom, mert nem tudok rájuk haragudni a vízben. Keményen edzenek, hibájuk alig akad, kisebb csoda legyőzni őket.

Azt el sem tudod képzelni, hogy Rióban aranyérmes legyél?

Az utóbbi időben egyre kevésbé tudtam elképzelni, hogy idáig eljuthatok, ahol most vagyok. A vb-n a döntő reggelén még arra számítottunk, hogy aranyérmes is lehetek, nem gondoltuk, hogy a japán fiú ennyire jól fog úszni.

Ha pedig esetleg én leszek a keményebb, mint most is a hajrában, akkor már mindenképp büszkék leszünk.

A végén az a nyolc másodperces, levegővétel nélküli hajrá nagyon kemény volt? Mit érzel a célba érés után?

Látni lehetett, hogy elég sokan rosszul voltak, de hát a 400 vegyes egy nagyon kemény szám, erről Laci is tudna mesélni. Éppen ezért ússzák a magyarok, mert mi ehhez hozzá vagyunk szokva.