Kétszer kellett megnyerni, hogy egyszer odaadják a vb-aranyat

Tótka Sándor, Molnár Péter
Tótka Sándor és Molnár Péter elsőre megnyerte a vb-t, de az aranyunk még kétséges
Vágólapra másolva!
A magyar csapat első aranyérmét a Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros nyerte a milánói kvalifikációs világbajnokságon, ahol az érmek mellett a riói olimpiai kvótákért is küzdenek a versenyzők. Tótka Sándor és Molnár Péter elképesztő módon, a 200 méteres döntőt kétszer is megnyerve lett világbajnok, Kárász Anna ezüstöt hozott, Vajda Attila viszont teljesen elkészült az erejével, a kvótát jelentő 7. helyet is nehezen szerezte meg. Tíz döntőt rendeztek szombaton, ebből nyolcban volt érdekelt a magyar csapat.  

Magyar bronzzal indult a nap, a címvédő Takács Kincső, Lakatos Zsanett kajakpáros 500 méteren lett harmadik.

"Elégedett vagyok a harmadik hellyel, mert mindent kiadtunk magamból, meg sem tudtam mozdulni a futam után" - értékelt Takács. Lakatos elmondása szerint a táv első felében kell gyorsulniuk, hogy utolérjék az orosz és a fehérorosz párost. "Így sikerült, de én sem vagyok csalódott. Tudtuk, hogy a fehéroroszok nagyon menni fognak az elején, de úgy gondoltuk, a végén be tudjuk őket darálni, ám ez végül nem sikerült."

Takács Kincső és Lakatos Zsanett nem volt elégedetlen a harmadik hellyel Forrás: Origo

A második döntőben Kárász Anna állt rajhoz egyéniben az ötszáz méteres olimpiai távon, Kozák Danutát győzte le a válogatón, sokan őt tartják a következő magyar kajakkirálnyőnek.

"Nem leszek csalódott, ha nem nyerek, akkor leszek csalódott, ha nem hozok ki magamból mindent. Persze azért nyerni szeretnék" - mondta a verseny előtt Kárász, aki élete első felnőtt döntőjére készült.

Kárász Anna kihajtotta magát az ezüstéremért Forrás: MTI/Németh György


Kárász Anna kicsit beragadt a rajtnál, de féltávra már felküzdötte magát a második helyre, és óriási csatában ezt sikerült is megtartania.

A győztes Lisa Carringtonnak nem volt ellenfele, egy hajóhosszal, a rajttól végig vezetve verte a mezőnyt.

"Maximálisan kieveztem magam, a rajtomon kívül elégedett lehetek a futammal. Szerettem volna nyerni, de úgy gondolom, nem kell elkeserednem, hogy életem első egyes indulásával hoztam egy ezüstérmet. Igazából az olimpia a legfontosabb, készülünk tovább" - értékelt Kárász.

A következő futamban a Sarudi Pál, Forgó Christopher kenu kettes 500 méteren lassan kezdett, féltávnál csak a 8. helyen haladt a magyar páros, ám végül remek hajrával a negyedik helyig sikerült felkapaszkodnia. A számot a címvédő orosz egység nyerte.

A férfi kajak egyes 1000 méteren, a magyarok elátkozott számában nem volt versenyzőnk a döntőben, Kugler Attila nem tudta kiharcolni a finálét. A párkányi születésű, szlovák színekben versenyző Gelle Péterért szoríthatunk, ő végül a 8. helyen végzett. A számot az a dán René Poulsen nyerte, akinek ez volt a 17 érme világeseményen.

Vajdát nagyon zavarja a pálya

"Nagyon zavaró a hullámos víz. Ezen a pályán ugye nincs felevező csatorna, nem is értem, hogy a 21. században egy ilyen fontos versenyt miért engednek ilyen pályára. Persze a lötyögős víz mindenkinek rossz, itt az tud jól menni, aki technikailag uralja a pályát. Ma kétszer is jó időt értem el, de ebből azért nem akarok messzemenő következtetéseket levonni" - dohogott Vajda a középfutamot követően.

Vajda Attila új taktikával versenyzett, de ez most nem jött be Forrás: MTI/Kovács Tamás


A döntőben is erős oldal-hátszélben álltak rajthoz a versenyzők, talán ez zavarta Vajdát is, aki csak féltávig tudta tartani a legjobbak tempóját (ekkora a negyedik helyen haladt), a végére azonban teljesen elfogyott, és csak a hetedik helyen ért célba.

Túl magas volt a csapásszám

Ennek talán az is az oka, hogy Vajda a megszokottal ellentétben nem a mezőnyből versenyzett, hanem a táv elején elment a legjobbakkal, így azonban nemhogy nem tudta elővenni félelmetes hajráját, hanem el is készült az erejével a táv végére, miután - ahogy azt az M4 szakértője, Vereckei Ákos is mondta - túl nagy csapásszámmal ment a futamon.

"Irreális a pálya, nem lenne szabad itt világbajnokságot rendezni.

A felkészülést arra tettük fel, hogy ezúttal nem szakadok le az élmezőnytől, de a körülmények miatt már nem tudtam megújulni a táv második felében. Ha azt nézem, hogy egy héttel ezelőtt még kényszerszünetet kellett tartanom, mert túledzett állapotban voltam, ahhoz képest jól mentem a középdöntőkben, és sikerült megszerezni az olimpiai kvótát is, más igazából most nem fontos" - értékelte a futamát Vajda.

Aranyérem helyett újraindítás

A férfi kajak párosok 200 méteres döntőjében a Tótka Sándor, Molnár Péter páros centikkel a világbajnoki címvédő szerb párost, és a svéd egységet megelőzve az első helyen ért célba. Azonban - érthetetlen, és gyakorlatilag példátlan módon - a szervezők érvénytelenítették a futamot, és 12 órára írták ki a megismételt verseny rajtját.

"Két egység megállt a rajt után, a többiek szabályos versenyt követően értek célba. Mi azonnal értesítettük a versenyzőket, hogy úgy készüljenek, hogy ennek ellenére délben újra kell futni, de természetesen a többi csapattal közösen azonnal óvást nyújtottunk be.

Ez nem így működik, érthetetlen a szervezők döntése"


- mondta a futamot követően a helyszínen tartózkodó Schmidt Gábor, a kajak-kenu szövetség főtitkára.

Tótka Sándor és Molnár Péter elsőre megnyerte a vb-t, de az aranyuk még kétséges Forrás: MTI


Csak azért is arany

A megismételt futamon is remekül jött el a rajttól Tótka Sándor és Molnár Péter, és valami elképesztő bravúrral, óriási sportemberi kvalitásokat bizonyítva ismét elverték a mezőnyt az első futamban is látott öt centivel, ezúttal a pihent oroszok (ők álltak le a rajt után az első döntőben), és a szerbek előtt.

Ezzel történelmi sikert arattak, magyar páros 200 méteren utoljára a Hegedűs, Fehérvári duónak köszönhetően nyert vb-t utoljára 15 évvel ezelőtt, de akkor még ez nem volt olimpiai szám, és ezáltal nem volt akkora a konkurencia sem.

Fejben nagyon összeszedett volt a páros

"A rossz rajtjelzésnek egyértelműnek kellett volna lenni, hét hajó ezt nem hallotta, ez minden elmond róla... Senkinek nem kívánom azt az érzést, amikor megtudtuk, hogy újra kell mennünk, és gyakorlatilag fél órával később meg kell védeni a vb-címünket" - mesélt a történésekről Molnár.

"Nem mondom, hogy készültünk erre, de valami hasonlóra készültünk, többször is egymás után nyomtunk szinte maximális 200 métereket a felkészülés alatt. Ez segített most is, elképesztő érzés, hogy megcsináltuk, hál istennek fejben nagyon ott voltunk a két futam között" - mosolygott a győzelmet követően Tótka.


Hajdu nagyon fiatal, sokat fejlődhet

A 19 éves Hajdu Jonatán többszörös ifjúsági világbajnok kenusunk 200 méteren állt rajthoz. A többi magyar egységhez hasonlóan Hajdú is beragadt a rajtnál, de ez egy ilyen rövid távon nem fér bele, nem tudott javítani, és Vajdához hasonlóan a 7. helyen csapott célba.

Hajdu Jonatán elégedett, de szeretne javulni Forrás: utanpotlassport.hu


"Az utolsó 20 méteren majdnem feladtam, annyira erősen jött a sav, de nagyon örülök, hogy bejöttem a hetedik helyen, és ezzel megszereztem az olimpiai kvótát. Boldog vagyok, remélem, hogy ha az előttünk álló egy évet keményen megnyomom, akkor sokat tudok még fejlődni Rióig, fiatalabb vagyok, mint a mezőny, az olimpián az 1-6. helyezés lesz a célom" - mondta Hajdu a futama után.

Megvan az újabb arany!

Szabó Gabriella és Kozák Danuta végre remekül jött ki a rajtgépből, és az első pillanatban az élre állt. Fél hajónyi előnyüket féltávnál is tartották, sőt utána még rá is tettek egy lapáttal, és hatalmas fölénnyel, a mezőnyt leiskolázva nyerték meg a vb-t a szerbek és a németek előtt.

Kozák Danuta és Szabó Gabriella nem bízott semmit a véletlenre Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Nagyon jól sikerült a felkészülés, örülök, hogy meg tudtuk futni a pályát, amit terveztünk. Sokan várták tőlünk az aranyat, az eredményeink is ezt mutatták, emiatt volt is bennem egy kis félsz, de sikerült ezt félretenni, és csak nyomtuk a pályát" - mondta Kozák.

"Úgy jöttünk ide, hogy az aranyon kívül minden más csalódás,

de emiatt tényleg nagy volt rajtunk a nyomás. A fölényünk azt is mutatja, hogy az olimpiára is érdemes ebben a felállásban gondolkodnunk, és talán minden más elé helyezni a párost. Nagyon örülök a sikernek, de most már ezt lassan félre kell tenni, és a négyesre koncentrálni" - értékelt Szabó.

Okos bronz a végére

A döntők sorát magyar szempontból a Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra kajakpáros 1000 méteres futama zárta. A magyar hajó nagyon okos, taktikus versenyzéssel, az erejét jól beosztva versenyzett, és végül a harmadik helyen ért célba.

Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra elégedett is volt, meg nem is Forrás: mkksz.hu


"Nem vagyok teljesen elégedett, a pálya közepén előjöttek a technikai problémák, össze-vissza dőlt a hajó a hullámokban. A felkészülésünk jól sikerült, kihajtottuk magunkat, ez most erre volt elég" - mondta Sarudi. Társa, Bodonyi is hasonlóan értékelte a futamot, hozzátéve, hogy reméli, az olimpiára is együtt marad a páros.

A magyar csapat szombati teljesítménye: 2 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérem.

A milánói kajak-kenu világbajnokság szombati eredményei:

férfiak:

K-1 1000 m, világbajnok:
1. René Holten Poulsen (Dánia) 3:25.815 p
2. Josef Dostal (Csehország) 3:26.298
3. Fernando Pimenta (Portugália) 3:26.535
Kugler Attila a középfutam után kiesett.

K-2 1000 m, világbajnok:
1. Max Rendschmidt, Marcus Gross (Németország) 3:10.175 p
2. Kenny Wallace, Lachlan Tame (Ausztrália) 3:11.132
3. Marko Tomicevic, Milenko Zoric (Szerbia) 3:11.502
...14. (a B döntőben 5.) Nádas Bence, Boros Gergely

K-2 200 m, világbajnok:
1. Tótka Sándor, Molnár Péter 30.935 mp
2. Jurij Posztrigaj, Alekszandr Gyacsenko (Oroszország) 30.966
3. Nebojsa Grujic, Marko Novakovic (Szerbia) 31.046

C-1 1000 m, világbajnok:
1. Sebastian Brendel (Németország) 3:48.956 p
2. Martin Fuksa (Csehország) 3:48.973
3. Szergej Tarnovszki (Moldova) 3:51.583
...7. Vajda Attila 3.56.880

C-2 500 m, világbajnok:
1. Pavel Petrov, Mihail Pavlov (Oroszország) 1:42.035 p
2. Wiktor Glazunow, Wincent Slominski (Lengyelország) 1:42.575
3. Dmitrij Jancsuk, Tarasz Miscsuk (Ukrajna) 1:42.759
4. Sarudi Pál, Forgó Christopher 1:43.759

C-1 200 m, világbajnok:
1. Artyom Kozir (Fehéroroszország) 38.605 mp
2. Li Csiang (Kína) 38.815
3. Queiroz dos Santos I. (Brazília) 38.915
...7. Hajdu Jonatán 39.675

nők:

K-1 500 m, világbajnok:
1. Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:49.398 p
2. Kárász Anna 1:51.125
3. Ju Csou (Kína) 1:51.478

K-2 500 m, világbajnok:
1. Szabó Gabriella, Kozák Danuta 1:39.865 p
2. Milica Starovic, Benedek-Ruzicic Dalma (Szerbia) 1:41.075
3. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:41.335

K-2 1000 m, világbajnok:
1. Sabrina Hering, Steffi Kriegerstein (Németország) 3:37.646 p
2. Szofija Jurcsanka, Alekszandra Grisina (Fehéroroszország) 3:38.699
3. Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra 3:41.089

C-2 500 m, világbajnok:
1. Darina Kasztjusenka, Kamila Bobr (Fehéroroszország) 2:00.675 p
2. Marija Kazakova, Oleszja Romasenko (Oroszország) 2:01.798
3. Takács Kincső, Lakatos Zsanett 2:02.788