Magyar kenusé a történelmi arany a maratoni vébén

Takács Kincső (b) és Lakatos Zsanett női kenu
Milánó, 2015. augusztus 22. Takács Kincső (b) és Lakatos Zsanett a 3. helyen ér célba a kenu kettesek 500 méteres döntőjében, a milánói kajak-kenu világbajnokságon 2015. augusztus 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Lakatos Zsanett nyerte a női kenu egyesek versenyét a győri maratoni kajak-kenu világbajnokság pénteki nyitónapján. Az ezüstérmet a szám másik magyarja, Takács Kincső szerezte meg.

A maratoni vb programjában először szereplő női kenu egyes versenyszám felnőtt résztvevőinek 22,2 kilométert kellett teljesíteniük a Mosoni-Dunán, az erőpróbára összesen nyolcan vállalkoztak. A két magyar, Lakatos és Takács duplán is hazai környezetben lapátolhatott, hiszen mindketten a Graboplast Győri VSE sportolói.

A rajt után aztán hamar kiderült, hogy a helyismeret mellett a tudás is a magyarok oldalán áll, ugyanis a győri duó hamar ellépett a többiektől, s körülbelül féltávig együtt haladt. Óriási előnyt szereztek. Még az is belefért, hogy az első kört követően egy technikai hiba miatt kapott 15 másodperces büntetésüket letöltve a parton várakozzanak - ekkor sem érte utol őket senki.

Lakatos 10 kilométer után indult meg

Körülbelül tíz kilométer után aztán Lakatos ellépett kissé fáradó versenyzőtársától, s a folytatásban magabiztosan evezve haladt a cél felé. A sikerét semmi és senki nem veszélyeztette, így bő másfél órával a startot követően ő ért elsőként a célba. Takács közel öt perc hátránnyal lett második, míg a bronzérem a francia Marine Sansinena-nek jutott.

Takács Kincső és Lakatos Zsanett a milánói vébén együtt nyertek bronzot 500 méteren Forrás: MTI/Kovács Tamás

"A büntetéstől kicsit megijedtem, s ez meg is bontotta a taktikámat. A verseny előtt megbeszéltük, hogy segíteni fogjuk egymást Kincsővel, a második körben azonban úgy éreztem, hogy el kell indulnom. - nyilatkozott a parton Lakatos, aki a sportág történetének első női kenus maratoni világbajnoka lett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jövőben is elsősorban a gyorsasági szakágra összepontosít. - Ez egy ajándék volt számunkra, hogy itthon, hazai környezetben versenyezhettünk, kihasználtuk a lehetőséget. Köszönjük a biztatást a szurkolóknak!"

Az ifjúságiak is nagyon eredményesek voltak

Takács a célba érve azt mondta: nagyon hosszú volt a verseny, s azt gondolta, jobban fogja bírni. "Azt hittem, jobban tudom tartani a tempót Zsanival, de az ezüstnek is nagyon örülök" - nyilatkozott.

A délelőtti ifjúsági versenyekben is jutott jó néhány érem a házigazdáknak: hasonlóan a felnőtt kenusok küzdelméhez, a női kajak egyeseknél is kettős magyar siker született az első helyen célba érő Sólyom Dóra és a második Pető Réka Dominika révén, míg a női kenusoknál Bónyai Regina második, az olasz születésű Bragato Giada pedig harmadik lett.

eredmények, női felnőtt C-1 (22,2 km):
1. Lakatos Zsanett 1:40:37.926 óra
2. Takács Kincső 1:45:27.821
3. Marine Sansinena (Franciaország) 1:47:01.753

női ifjúsági C-1 (14,4 km):
1. Ljudmila Babak (Ukrajna) 1:18:36.826
2. Bónyai Regina 1:19:59.333
3. Bragato Giada 1:21:10.295

női ifjúsági K-1 (18,3 km):
1. Sólyom Dóra 1:25:49.323 óra
2. Pető Réka Dominika 1:25:50.529
3. Cathrine Rask (Dánia) 1:27:12.742