Mindenkit megdöbbentett a US Open győztese

Flavia Pennetta, tenisz
UNITED STATES, New York : NEW YORK, NY - SEPTEMBER 12: Flavia Pennetta of Italy celebrates with the winner's trophy after defeating Roberta Vinci of Italy during their Women's Singles Final match on Day Thirteen of the 2015 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 12, 2015 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Pennetta defeated Vinci 7-6, 6-2. Clive Brunskill/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Flavia Pennetta komolyan gondolta, hogy a csúcson kell befejezni: az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesének győztese még az ünneplés alatt bejelentette, hogy visszavonul.

Az olasz Flavia Pennetta nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesét, miután a szombati döntőben 96 perc alatt, két játszmában, 7:6, 6:2-re legyőzte honfitársát, Roberta Vincit. A két olasz döntőjét a helyszínen tekintette meg Matteo Renzi olasz miniszterelnök is, aki minden találkozóját lemondva pénteken azonnal New Yorkba repült.

A 26. helyen kiemelt teniszező a győzelmi mámor végére is tartogatott egy meglepetést: az Arthur Ashe Stadionban ugyanis mindenki megrökönyödésére bejelentette a visszavonulását.

Flavia Pennetta nyerte a US Opent Forrás: AFP/Getty Images/Clive Brunskill

"Egy hónappal ezelőtt nagy döntésre szántam el magam. Ezt senkinek sem árultam el, de úgy határoztam, hogy visszavonulok. Nagyon boldog vagyok, biztosan mindenki ilyen búcsúról álmodik: hazatérni egy nagy trófeával az utolsó tornáról. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott a pályafutásom során. Az edzőimnek, a családomnak, akik most nincsenek itt, de biztosan nagyon büszkék rám. Szeretlek benneteket" – mondta.

Bejelentése olyannyira váratlan volt, hogy még vőlegényének, Fabio Fognininak sem árulta el.

Fognini sem tudott semmiről Forrás: AFP/Getty Images/Alex Goodlett

Pennetta lett a US Open női egyesének első olasz győztese, élete első Grand Slam-sikeréhez 49 tornán kellett elindulnia, ezzel megdöntötte Marion Bartoli 2013-as csúcsát. A francia játékos 47. nekifutására ért fel a csúcsra, és két éve Wimbledonban ugyancsak a győzelem mámorában jelentette be visszavonulását.

Flavia Pennetta Forrás: Instagram

"Boldog vagyok, hogy nyertél, megérdemelted. Hiányozni fog a mosolyod" – üzente neki Serena Williams a saját Twitter-oldalán. Az amerikai pályafutása során hétszer játszott Pennettával, és mindig legyőzte.

Pennetta sikerei

Az olasz teniszező 2000 februárjában indult először profi versenyen, egyéniben 11 WTA- és 7 ITF-versenyt nyert meg, párosban 17 WTA- és 9 ITF-viadalon volt első. Egyéniben a mostani US Open-győzelem után a 2011-es AusOpen-negyeddöntő volt a legjobb eredménye, párosban 2011-ben nyert Melbourne-ben, New Yorkban kétszer volt döntős (2005, 2014), Wimbledonban kétszer elődöntős (2010, 2012). Négyszer nyert Fed-kupát (2006, 2009, 2010, 2013), legjobb világranglista helyezését most éri el, hétfőtől ugyanis a 8. lesz a rangsorban.