Vágólapra másolva!
Megszületett a döntés a kokainnal megbukott Kucsera Gábor ügyében, de egyelőre nem tudni, hogy a kajakos milyen eltiltást kapott.

Kucsera Gábor július 18-án, a szolnoki második válogató megnyerését követően adott mintát, és később kiderült, hogy a versenyző kokaint fogyaszthatott. Idén volt már egy kokainos ügy kajakos berkekben, áprilisban Dombvári Bence és Csipes Tamara bukott meg, de nem elhanyagolható különbség, hogy ők versenyidőszakon kívül szolgáltattak pozitív mintát.

Ők első fokon 10 hónapos eltiltást kaptak, de később ezt úgy módosították, hogy nem indulhatnak idén nemzetközi versenyeken, így kihagyták a bakui Európa Játékokat, a milánói vébét és az előolimpiát, de az országos bajnokságon már rajthoz álltak, és Dombvári 1000, valamint 500 méteren is duplázott.

Négy vagy két év lehet az eltiltás

Kucsera esete azonban más elbírálás alá esett, mivel ő versenyidőszakban szolgáltatott pozitív mintát, ami doppingvétségnek minősül, ez pedig alapesetben négyéves eltiltással jár, igaz, ez két évre csökkenhet, amennyiben bebizonyosodik, hogy a versenyző nem a teljesítménynövelésére használta a szert. A Blikk azt írja, a Magyar Antidopping Csoport égisze alatt működő doppingbizottság kedden ült össze, hogy megtárgyalja Kucsera ügyét, de egyelőre nem lehet tudni, milyen határozat született. Megkerestük a kajakszövetséget, ahol azt mondták, ebben az ügyben csak a MACS nyilatkozhat.

"Az elsőfokú döntés megszületett. A sportoló már a tárgyaláson jelezte, gondolkozik az esetleges fellebbezésen. Ha ez megtörténik, a másodfokú doppingbizottság elé kerül az ügy. A mostanihoz hasonlóan a hazai kajak-kenu szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a MACS delegál majd egy-egy tagot, de ők nem lehetnek ugyanazok, akik meghozták az elsőfokú határozatot. Ezt követően még a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz lehet fordulni" - nyilatkozta Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője a Blikknek. Tiszekert mi is megpróbáltuk megszólaltani az ügyben, de egyelőre nem jártunk sikerrel.