Nadal 18 hónapja erre várt

Rafael Nadal, tenisz
CHINA, BEIJING : Rafael Nadal of Spain celebrates his victory over Fabio Foginini of Italy in their men's singles semi-final match at the China Open tennis tournament in Beijing on October 10, 2015. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Vágólapra másolva!
Óriási lökést adhat Rafael Nadal megtépázott önbizalmának, hogy a nagy mumus Fabio Fognini pekingi legyőzésével 18 hónap után ismét kemény pályás tenisztorna döntőjében léphet pályára. Az ellenfél Novak Djokovic lesz, aki 28 meccs óta veretlen a kínai fővárosban.

Utoljára 2014. március 30-án játszhatott kemény pályás tenisztornán döntőt Rafael Nadal, aki nem lehet elégedett az idei teljesítményével, hiszen tizenegy év óta először nem nyert Grand Slam-trófeát. Ugyanakkor Buenos Airesben, Hamburgban és Stuttgartban nyert, igaz előbbi kettőt salakon, utóbbit füvön rendezték.

Utoljára 18 hónapja fordul elő, hogy betonon is remekelt, akkor Miamiban ért el a fináléig, de ott kikapott Novak Djokovictól.

Rafael Nadal Forrás: AFP/Fred Dufour

Ezúttal a pekingi viadalon jutott el az utolsó napig, az elődöntőben azt az olasz Fabio Fogninit győzte le 7:5, 6:3-ra, aki igazi mumusnak számít, hiszen idén már kikapott tőle Rióban, Barcelonában és a US Openen is

Az ellenfél a papírformának megfelelően a jelenlegi világelső Djokovic lesz, az első helyen kiemelt, ötszörös győztes szerb játékos szombaton két sima szettben búcsúztatta a spanyol David Ferrert, s így

már 28 meccs óta veretlen a kínai fővárosban.

Novak Djokovic Forrás: AFP/Wang Zhao

Ez minden idők második legjobb olyan sorozata, amely az első pályára lépéstől számítódik egy adott viadalon. A rekordot éppen Nadal tartja azzal, hogy a Roland Garroson 2005 és 2009 között 31 mérkőzésen nem talált legyőzőre.

A vasárnapi lesz Djokovic és Nadal 45. egymás elleni összecsapása, s ugyan jelenleg a spanyol vezet 23-21-re, utóbbi hét mérkőzésükből hat a szerb sikerét hozta.

Eredmények, elődöntő, férfiak:
Djokovic (szerb, 1.) - Ferrer (spanyol, 4.) 6:2, 6:3
Nadal (spanyol, 3.) - Fognini (olasz) 7:5, 6:3

A nőknél a spanyol Garbine Muguruza és a magyar származású, de svájci színekben versenyző Bacsinszky Timea vívja a finálét.