Vágólapra másolva!
Három arany- és két ezüstéremmel zárta a szerdai napot a magyar úszóválogatott: Hosszú Katinka (100 hát), Verrasztó Dávid (400 vegyes) és Cseh László (100 pillangó) legyőzhetetlen volt ma, Gyurta Dániel (200 mell) és Kapás Boglárka (800 gyors) pedig ezüstöt szerzett a netanyai rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

Az aranyak sorát Verrasztó Dávid nyitotta, aki az előzetes tervet pontosan teljesítve 4:02,43-as idővel, nagy csatában megnyerte a 400 vegyest, ezzel megvédte a címét Roberto Pavonival szemben, és 2010, valamint 2013 után újra legyőzhetetlennek bizonyult, pedig saját bevallása szerint túlsúllyal versenyzett.

Verrasztó Dávid mellen rázta le ellenfelét Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

"Ez van: aputest... Van rajtam vagy öt kiló, a Világkupa mellett nem lehetett úgy edzeni, hogy ez lemenjen rólam.

Ezt csakis megfelelő taktikával lehetett ellensúlyozni, ami működött, bár Pavoni is nagyon okosan versenyzett.

Nem akart elém menni, mert tudta, hogy szeretek ráúszni az előttem lévőre. Én viszont jól osztottam be az erőmet, ami ennek a testnek a mozgatásához kellett - 4:01.8-at akartam úszni, 4:02 sikerült, itt most a győzelem volt a lényeg, ez megvan, az amerikai verseny után végre jöhetnek a normális edzések" - értékelte az aranyát Verrasztó.

Hosszúnak hiányérzete van

Hosszú Katinka az első métertől kezdve az utolsóig vezetett, 55:42-es Európa-bajnoki csúccsal nyerte a versenyt, és a 400 vegyes után második aranyát nyerte Netanyában, megszorítani sem tudták 100 háton.

Hosszú örült a győzelemnek, de jobb időt szeretett volna Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Wang Lili


"Alapvetően nem volt rossz úszás, de pici hiányérzet van bennem... Az a helyzet, hogy nem pihentünk rá erre a versenyre, és a rövidebb távokon ezt érzem is, nem vagyok annyira gyors, mint amikor csúcsformában vagyok. Azért persze örülök, ez mégis a második aranyérmem itt!" - nyilatkozta győzelme után Hosszú Katinka, aki aranyával egyébként a magyar úszósport 100. rövidpályás érmét szerezte.

Cseh zseniális

Cseh László 49:33-as országos csúccsal nyerte a 100 pillangó döntőjét, amelyen talán csak az utolsó tíz méteren vezetett.

Bár kicsit furcsa volt a verseny, még az életemben nem fordult elő ilyen, hogy nem lehet tudni, mi a végeredmény, mert nem működik az eredményjelző. Azért legbelül éreztem, hogy talán én értem először a falhoz, de ilyen távon azért nem mehet az ember biztosra. Nagyon rákészültünk erre a számra, nagyon pontosan végigbeszéltük az edzőmmel, hogy miként kell végigcsinálnom, és ezt sikerült is maradéktalanul betartanom. Természetesen semmi partyzás nincs este, komoly feladatok várnak még a következő napokban" - nyilatkozta Cseh László a győzelmét követően.

A szervezők mindenre gondoltak, győzelme után a Happy birthday című dallal köszöntötték a magyar versenyzőt, aki ma ünnepli 30. születésnapját.

Az egész uszoda felállva tapsolt a klasszisnak, aki pályafutása 29. Eb-aranyát nyerte.


Gyurtában egy ezüst volt ma

Az egyes, surranópályán induló Gyurta Dániel megnyomta a 200 méter mell elejét, ezúttal nem aludt el, mint délelőtt, de nagy riválisa, a német Koch nemcsak tartani tudta a tempóját, hanem fokozni is, így végül a német mellúszó nyerte a számot, aki megdöntötte Dani Európa-bajnoki csúcsát is - a világcsúcsot viszont nem tudta elvenni.

"Ebben ma ennyi volt, talán egy picit lehetett volna jobb az idő, de már délelőtt is mondtam: nekem ma a második hely lehet a célom.

Az egész ősszel öt huszonötös edzést csináltunk, azaz egyértelműen nem ez az esemény van a célkeresztben, hanem Rio" - mondta Gyurta Dániel, az ezüstérme után.

Gyurta Dániel (b) és a német Marco Koch nagy csatákat vívnak egymással Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Az M4 szakértője, az olimpiai bajnok Czene Attila szerint Gyurta ideje és eredménye is reménykeltő az olimpiai előtt, nem most kell kirobbanó formában lennie.

A szakértő dicsérte Gyurtát azért is, hogy el merte vállalni a gyors kezdést, és sokáig a saját világcsúcsán belül úszott.

Hosszúra fájt Kapás foga

Kapás Boglárka 650 méteren keresztül Jazmin Carlin és Sharon Rouwendaal mellett úszott az élen a 800 méteres gyorsúszásban, de aztán 650 méternél Jazmin Carlin robbantott, és leszakította vetélytársait. Kapás próbált menni vele, de csak megszorítani tudta, és végül fél testhosszal a másodikra helyre szorlut. Sharon Rouwendaal két testhosszal leszakadva lett a harmadik, Juhász Adél a nyolcadik helyen zárt.

"Két nagy vetélytárssal úsztam végig, szerintem ez lesz az olimpián is, ezért örülök, hogy az egyiküket meg tudtam verni, és a brit lányt is megszorítottam.

illetve nem titkolom, aranyért jöttem az Eb-re, de hát így sikerült" - értékelte úszását Kapás Boglárka.

Kapás aranyat szeretett volna nyerni Forrás: AFP/Lluis Gene


A három magyar mellett két német, valamint egy-egy brit, svéd és olasz győztest avattak csütörtökön, a netanyai rövidpályás úszó Európa-bajnokság második napján.

Eredmények
férfiak:

200 m gyors, Európa-bajnok:

1. Paul Biedermann (Németország) 1:42.68 p
2. Pieter Timmers (Belgium) 1:42.85
3. Glenn Surgeloose (Belgium) és
Vjacseszlav Andrjusenko (Oroszország) 1:43.55-1:43.55

200 m mell, Európa-bajnok:

1. Marco Koch (Németország) 2:00.53 p
2. GYURTA DÁNIEL 2:01.99
3. Andrew Willis (Nagy-Britannia) 2:02.76

400 m vegyes, Európa-bajnok:

1. VERRASZTÓ DÁVID 4:02.43 p
2. Roberto Pavoni (Nagy-Britannia) 4:02.69
3. Gal Nevo (Izrael) 4:04.68

100 m pillangó, Európa-bajnok:

1. CSEH LÁSZLÓ 49.33 mp
2. Matteo Rivolta (olaszország) 49.70
3. Nyikita Konovaljov (Oroszország) 50.28

nők:


100 m hát, Európa-bajnok:

1. HOSSZÚ KATINKA 55.42 mp
2. Alicja Tchorz (Szlovénia) 57.17
3. Eygo Osk Gustafsdottir (Izland) 57.42

800 m gyors, Európa-bajnok:

1. Jazmin Carlin (Nagy-Britannia) 8:11.01 p
2. KAPÁS BOGLÁRKA 8:11.43
3. Sharon Rouwendaal (Hollandia) 8:15.84
...8. JUHÁSZ ADÉL 8:28.38

50 m pillangó, Európa-bajnok:

1. Sarah Sjöström (Svédország) 24.58 mp
2. Jeanette Ottesen (Dánia) 25.04
3. Silvia Di Pietro (Olaszország) 25.26

4x50 m vegyes vegyesváltó, Európa-bajnok:

1. Olaszország 1:38.33 p
2. Oroszország 1:38.36
3. Fehéroroszország 1:39.03