Társoldalunk:

A jégkirálynő életéből csak az anyaság hiányzik

2015.12.04. 12:07

December 3-án ünnepelte 50. születésnapját minden idők egyik legjobb és legsikeresebb műkorcsolyázója, Katarina Witt. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok csillag a keletnémet politika egyik kegyeltjeként még profi jégrevüsztárként is dolgozhatott, de azért a Stasi összerakott róla egy 3000 oldalas aktát. Mindent azonban nem ért el, az anyaság nagyon hiányzik az életéből.

Katarina Witt 1965. december 3-án született Berlinben, iskoláit Karl-Marx-Stadtban végezte, így egyértelmű volt, hogy SC Karl-Marx-Stadt színeiben is versenyzett.

Saját elhatározásából szeretett volna korcsolyázni, de az első beiratkozásról lemaradt, és hiába próbálkozott édesanyja, a korcsoportjában már százan voltak, így nem vették fel. Fél évvel később ismét nekifutott, akkor megfelelt, és a helyi edzők számára gyorsan kiderült, igazi kincsre akadtak.

Katarina WittForrás: AFP/Michal Cizek

Visszaemlékezése szerint ő nem tudott az NDK állami doppingprogramjáról, az ő gyerekkorát nem lopta el senki, hiszen saját maga vállalta a napi 5-7 órás edzéseket is. "Korán rájöttem arra, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni, és volt bennem annyi hajtás, akarat és becsvágy, hogy meg is tegyek érte mindent" - mondta.

Mindent megnyert, amit lehetett

A keletnémet szépség káprázatos sportpályafutást mondhat magáénak: 1984-ben, Szarajevóban, majd 1988-ban, Calgaryban is olimpiai bajnok lett, a műkorcsolya-világbajnokságokon négyszer nyert aranyérmet (1984, 1985, 1987, 1988), míg Európában 1983-88 között nem talált legyőzőre.

A fiatal, csinos, gyönyörű és sikeres Katarina nem kérdőjelezte meg egy pillanatra sem a rendszert, amelyben élt, a rendszer azonban nem kockáztatott. Wittről nyolcéves korától kezdve aktát vezetett a Stasi, noha a sportolónőt nem lehetett a volt keletnémet titkosszolgálat áldozatának nevezni.

Sőt, sportsikereiből komoly előnyöket kovácsolt, nyugati autót és modern lakást kapott, 1988-ban pedig megállapodást kötött az NDK sportvezetőivel. Felajánlották neki, amennyiben megnyeri a calgaryi olimpiát, úgy amatőr karrierje befejezése után profinak állhat. Aranyérmes lett és három évig Észak-Amerikában egy jégrevüben dolgozhatott.

1988-ban, Calgaryban megvédte olimpiai bajnoki címét - ez előtte csak a norvég Sonja Henie-nek sikerült (1928, 1932, 1936)Forrás: AFP/Daniel Janin

Az azonban őt is meglepte, hogy a berlini fal leomlása után 3000 oldalas aktát találtak róla, amelyben gondosan dokumentálták mindent, még az intim életét és szokásait is.

A Carmentől az Álarcosbálig

Számos showban (mint például a Thomas Gottschalk vezette Wetten, dass..? címűben), sorozatban (Mindenki szereti Raymondot) tűnt fel, de önmagát alakította a Tom Cruise főszereplésével készült "Jerry Maguire - A nagy hátraarc" című filmben is.

A jégrevükben alakította Carment (Emmy-díjat kapott érte), a Greatest Hits on Ice Hamupipőke meséjében a mostohát, illetve a Die Eisprinzessin című német tévéjátékban a főhősnőt, Ellát.

Witt vezette a német ProSieben csatorna Stars auf Eis című showműsorátForrás: ProSieben

A jégrevük után filmben is szerepelt, a Roninban, ezúttal nem a leszúrt Rittbergerrel domborított, hanem egy lövés okozta halállal.

Júliusban Szegeden is járt, a szabadtéri játékokon Verdi Álarcosbál című operájában a bálkirálynőt alakította. Igaz, a nézők nem voltak vele elégedettek, hiszen hiába ígért látványos jégtáncrevüt a rendező, a Witt a báli jelenetben egy lépést sem tett.

Playboy-korszak

Witt 1998-ban vetkőzött a Playboyban, a lap - Marilyn Monroe után - a második legnagyobb eladott példányszámot regisztrálhatta vele.

A sportolónő 2001-ben ismét Playboy-címlapra került. "Olyan élményt jelentett a képek elkészítése, mint amikor aranyérmet nyertem az olimpián" - mondta. "Az emberek valószínűleg érzik a belőlem áradó életörömöt, talán ezért erotikusak ezek a fotók."

Mindig a megfelelő ember állt mellette 

Az 50 éves szépség még mindig aktívan dolgozik, műsorvezetés mellett íróként is kipróbálta magát, motivációs előadásokat tart, a Disney on Ice és a BMW nagykövete. Ezen kívül egy testi fogyatékos gyermekek megsegítésére létrejött alapítvány fővédnöke.

"Sajnos nem jöhetett össze minden, hiába harcoltam érte évekig” - nyilatkozta a legszomorúbb dologról, hogy nem lehetett anya.

Katarina Witt kampányolt a 2018-as müncheni téli olimpiai pályázat mellett isForrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Nagyon szép életem volt, amelynek minden szakaszában a megfelelő ember állt mellettem. A legtöbb nőnek a gyermekvállalás teljesítette be az életét, nekem a műkorcsolya. Megtanultam, hogy mindent nem lehet elérni” - mondta.

Witt együtt élt többek között Danny Houston és Richard Dean Anderson színésszel (utóbbi a legendás MacGyver-sorozat főhősét alakította), a német zenész Ingo Politzcal és Rolf Brendellel.