Társoldalunk:

Kósa Lajos téli olimpiai aranyról álmodik

2015.12.27. 19:19

A 2018-as pjongcsangi téli olimpián az éremszerzés az elvárás a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól, erősítette meg korábbi kijelentését Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke.

"Téli olimpián még nem nyertünk aranyérmet, viszont a mostani felkészülés és az eredmények annyira bíztatóak, hogy már elvárás, hogy a 2018-as olimpiáról érmet, érmeket, köztük aranyat kell elhozni" - nyilatkozott vasárnap Kósa Lajos az M1 csatornának.

Hozzátette, a decemberi, sanghaji világkupa 5000 méteres versenyében győztes férfi csapat korösszetétele abszolút ideális, és ugyanez a nőkről is elmondható. 

Knoch ViktorForrás: MTI/Illyés Tibor

"Bekerültünk gyorskorcsolyában a legjobbak közé, meg tudjuk verni a világot, s a jövőben is ez a feladat" - mondta Kósa Lajos, aki hangsúlyozta, azért mernek érmeket remélni, "mert nem csak egy számban, egy versenyzőnk esélyes".

Knoch Viktor, aki Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Burján Csaba csapattársaként részese volt a sportágtörténeti sanghaji sikernek, kifejtette: a szeptemberben rajtolt szezont már kifejezetten úgy kezdték, hogy világkupát szeretnének nyerni.

"Minden versenyre úgy utazunk ki, hogy győzni szeretnénk, s ez most szerencsére sikerült is. A következő cél az, hogy simán kijussunk az olimpiára, és ott aztán érmet, akár aranyat nyerjünk" - tette hozzá.

Knoch Viktor elmondta, hogy egyéniben szeretnének minden távon három versenyzőt indítani a 2018-as ötkarikás játékokon.

Hat magyar érem, nulla arany

Magyarország egyike azon tizenkét nemzetnek, amely az eddigi összes téli olimpián szerepelt, a mérleg két ezüst- és négy bronzérem.

Ezüstérem
Kékessy Andrea, Király Ede (műkorcsolya, páros)  - 1948, St. Moritz
Regőczy Krisztina, Sallay András (műkorcsolya, jégtánc)  - 1980, Lake Placid

Bronzérem
Rotter Emília, Szollás László (műkorcsolya, páros)  - 1932, Lake Placid
Rotter Emília, Szollás László (műkorcsolya, páros)  - 1936, Garmisch-Partenkirchen
Nagy Marianna, Nagy László (műkorcsolya, páros) - 1952, Oslo
Nagy Marianna, Nagy László (műkorcsolya, páros)  - 1956, Cortina d’Ampezzo