A Hosszú-ügy a meg nem értésről szól

Hosszú Katinka
Hungary's Katinka Hosszu competes in the preliminary heats of the women's 400m individual medley swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 9, 2015. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / AFP / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke szerint a nagy része már megvalósult annak, amit Hosszú Katinka kért, és a sportág vezetői is tettek gesztusokat felé.

Az alelnök az M4 Sport stúdiójában elmondta, hogy sajnálja az ügy alakulását, és megérti, hogy a többszörös világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinkának, valamint amerikai férjének, egyben edzőjének, Shane Tusupnak oka volt nyilvánosságra hozni a konfliktust. "Azt gondolom, meg nem értésről van szó, amit beszélgetéssel lehet tisztázni" - vélekedett Sós.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a sportolók és a vezetők céljainak és érdekeinek meg kell egyeznie.

"Tudomásul kell venni, hogy az olimpia más, mint a többi világverseny. Katinkának az olimpiai arany még hiányzik az éremgyűjteményből, ez külön feszültséggel jár. Ilyenkor minden apró részletet meg akarnak tervezni, ez dicséretes szakmai oldalról, de a MÚSZ-nak is van egyfajta mozgástere" - magyarázta.

Le kell ülni tárgyalni

Sós úgy vélekedett, hogy a versenyző nem azért állt már többször is a nyilvánosság elé, mert valakinek kellemetlenséget akar okozni. "Az ő oldaláról megvan a logikája annak, amit mond és csinál. Fél éve vagyok ebben a történetben, de a meg nem értés gyökerei szerintem régebbre nyúlnak vissza. Katinka sem a többiekkel akar szemben állni, nem személyi változást akart, csak a rendszer nem pont úgy működik, ahogy az megfelelne az ő újfajta felfogásuknak" - folytatta Sós Csaba.

Hosszú Katinka a medencében Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A sportvezető szerint, ha a felek egyszer leülnek tárgyalni, azonnal megoldódhat a probléma.

Hosszú először karácsony előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen kifejtette, hogy elégedetlen a Magyar Úszó Szövetség teljesítményével és hozzáállásával. Azt kifogásolta, hogy a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szervezettől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de ebből semmi nem valósult meg.

Elárulta, akkor telt be a pohár nála, amikor a kérések teljesítését a MÚSZ attól tette függővé, hogy az arcát és nevét adja-e a 2017-es vizes vb reklámozásához, miközben eddig azt hangoztatták, hogy "azok kaphatják meg ezt az extra támogatást, akik eredményt hoznak egy világversenyről".

Gyárfás nem fogadja el Kiss lemondását

A versenyző szerdán ismét a nyilvánosság elé állt, és kijelentette: nem fogadja el azt a szerződést, amelyet a szövetség ajánlott számára decemberben.

Hosszú Katinka a sajtótájékoztatón Fotó: Polyak Attila - Origo

Azt mondta, a pénzt elvileg a felkészülésére adná a MÚSZ, de a szerződésben egyetlen kikötés van, hogy vegyen részt a 2017-es budapesti világbajnokság promóciójában. Ezután látványosan széttépte a papírt.

Az ügy folyományaként a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Kiss László csütörtökön lemondott posztjáról, azonban Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök azt mondta, nem nyugszik bele a szakember döntésébe, az M4 Sportnak adott telefonos interjújában pedig kijelentette, nem fogadja el Kiss László lemondását. Hozzátette: abban egyezett meg a szakemberrel, hogy hétfőn ismét beszélnek a lemondásáról.