Társoldalunk:

Turi felháborítónak tartja Hosszú viselkedését

2016.01.07. 20:14

Turi Györgyöt, a magyar úszóedzők egyik rangidősét mélységesen felháborította az a méltatlan helyzet, ami arra késztette Kiss Lászlót, a magyar válogatott szövetségi kapitányát, hogy a riói olimpia előtt lemondjon 17 éve betöltött posztjáról. Szerinte Hosszú Katinkának nem szabadna elfelejtenie, hogy honnan indult.

"Tisztában vagyok azzal, hogy vihart fogok kavarni, de vállalom a felelősséget azért, amit mondok. Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartom azt viselkedést, amit a szerdai sajtókonferencián a magyar úszósport kiemelkedő alakja nyílt színen tanúsított, ráadásul egy olyan emberrel szemben, akire csak felnézni lehet. 

Felnézni és tisztelni benne a 75 éves Laci bácsit, azt a szakembert, akinek köszönhetően lehetett ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, és azt a vezetőt, aki minden tőle telhetőt megtett a magyar úszók fejlődéséért és jó szerepléséért. Nincs az a versenyző, kezdő, haladó vagy már csúcsra jutott, aki figyelmen kívül hagyhatja ezt, és nincs az a cél, ami szentesítheti egy edző - bárki is legyen az közülünk - nyilvános megszégyenítését" - nyilatkozta Turi György a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Turi György és Cseh LászlóForrás: MTI/Kollányi Péter

A Kőbánya SC edzője 35 éve munkatársa Kiss Lászlónak, akit nem csupán a barátjának, hanem szakmai példaképének is tekint.

"Ismerem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelmondatát, és egyetértek azzal, hogy mindig és mindenben a sportoló az első, aki csak körülveszi, annak tehát a versenyzőt kell segítenie. Ezt a szlogent viszont nem lehet úgy értelmezni, hogy a sportoló adott helyzetben mindent megengedhet magának" - tette hozzá.

Turi szerint ebben az áldatlan helyzetben Hosszú Katinkának nem szabad elfelejtenie, hogy honnan indult, miként lett Magyarországon válogatott versenyző, eredményeinek köszönhetően pedig amerikai egyetemen ösztöndíjas, ahogy azt sem, hogy hazatérése után minden támogatást megkapott annak érdekében, hogy még jobb lehessen.

Hosszú KatinkaFotó: Polyak Attila - Origo

A tiszteletlenség nem diadalmaskodhat a tisztesség felett" - mondta Turi, aki a közelmúltban több élvonalbeli versenyzőjének távozását is méltósággal viselte, és soha nem kezdett bánatában vagy felháborodásában sárdobálásba vagy bárki lejáratásába.

Mindenkinek az az érdeke, hogy lecsillapodjanak a felkorbácsolt kedélyek, és újra azt a mosolygós Hosszú Katinkát lássuk az uszodában és a medencén kívül, akit feltétel nélkül szerettünk és tiszteltünk. Kívánom, hogy Kiss Lászlót sikerüljön lebeszélni a visszavonulásáról, és elhitetni vele, hogy továbbra is szükség van rá. Szükség a tudására, a jóságára és az emberi méltóságára" - jelentette ki Turi György.