Liu Shaolin Sándor négy ezüsttel zárta az Eb-t

Liu Shaolin Sándor Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY
Moszkva, 2015. március 16. Liu Shaolin Sándor a moszkvai rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 3000 méteres szuperdöntőjében 2015. március 15-én. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Vágólapra másolva!
Négy ezüstéremmel zárta a magyar küldöttség a Szocsiban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot, a férfi váltó mellett Liu Shaolin Sándor 1000 és 1500 méteren, valamint összetettben lett második.

A magyar versenyző a négyfős döntőben végig a harmadik helyen haladt a hazai közönség előtt szereplő Szemjon Jelisztratov és Dmitrij Migunov mögött, de nagyot hajrázott, hét ezredmásodperccel megelőzte Migunovot.

Liu Shaolin szombaton 1500 méteren szintén ezüstérmet nyert, s bár 500-on csak 13. lett, két második helyével 42 pontot gyűjtött, s rajthoz állhatott a 3000 méteres szuperdöntőben, ahol a három táv összesített eredménye alapján a legjobb nyolc korcsolyázó vehetett részt.

A legjobb magyar eredmény összetettben

Az összetett Eb-arany sorsa már eldőlt, a hazai közönség előtt szereplő, 89 pontos Szemjon Jelisztratovnak csak célba kellett érnie, Liu Shaolin számára pedig az volt a tét, hogy megőrizze a második helyet. A 20 éves korcsolyázónak ez sikerült, taktikus versenyzéssel negyedik lett a szuperdöntőben, így 50 ponttal végzett a második helyen.

Az arany Jelisztratové, a bronz pedig a francia Jeanne Vincent-é lett. A magyaroknak eddig összetettben a Knoch Viktor által a 2009-es Eb-n szerzett bronz volt a legjobb eredményük egyéniben.

A másik két magyar épp lecsúszott a szuperdöntőről

Liu Shaolin öccse, Shaoang az elődöntőben kényszerült búcsúra, míg Knoch Viktor a negyeddöntőben esett ki. Előbbi 9., utóbbi 12. lett a táv 41 fős mezőnyében. Az összetett pontversenyben a szombaton 1500-on ötödik, 500-on 15. Liu Shaoang, valamint az 1500-on 15., 500-on ötödik Knoch épp lecsúszott a szuperdöntős szereplésről. Knoch 9., Liu Shaoang 10. lett.

A nőknél Jászapáti Petra volt érdekelt magyar részről az egyéni 1000 méteres versenyben, de a negyeddöntőből nem sikerült továbbjutnia, így 10. lett. Bácskai Sára Luca a pénteki selejtezők során búcsúzott, s a vasárnap délelőtti helyosztó futamon elért eredménye alapján a 33 fős mezőny 19. helyét foglalta el.

Mivel sem Jászapáti, sem Bácskai nem szerzett pontot az egyéni versenyek során, így ők messze voltak a szuperdöntőbe jutástól. A két junior korú korcsolyázó közül Jászapáti az összetett 13., Bácskai pedig a 17. helyén végzett.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az eredmények nyomán az is eldőlt, hogy jövőre a magyarok ismét három férfi és két női korcsolyázót indíthatnak az egyéni versenyben.

A váltóban született meg a negyedik ezüst

Zárásként a váltók következtek, és egy újabb ezüstnek örülhettünk. A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba összetételű csapat a döntőben hatalmasat küzdött a végül győztes hollandokkal, illetve a futam közben nagyot hibázó, így hazai közönség előtt csak negyedikként záró oroszokkal. A harmadik helyen a brit váltó ért célba.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca alkotta női váltó szintén döntős volt, de a fináléban elfáradt, így negyedik lett a hollandok, az oroszok és az olaszok mögött. A magyar küldöttség így négy ezüstéremmel zárt Szocsiban: Liu Shaolin egyéniben 1000 és 1500 méteren, valamint összetettben lett második.

eredmények, összetett, Európa-bajnok, férfiak:
1. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 91 pont
2. LIU SHAOLIN SÁNDOR 50
3. Jeanne Vincent (Franciaország) 44
...9. KNOCH VIKTOR 7
..10. LIU SHAOANG 5

nők:
1. Elise Christie (Nagy-Britannia) 112 pont
2. Charlotte Gilmartin (Nagy-Britannia) 47
3. Suzanne Schulting (Hollandia) 42
...13. JÁSZAPÁTI PETRA
...17. BÁCSKAI SÁRA LUCA