Társoldalunk:

A magyarok mindent teljesítenek, amit ígértek

2016.01.28. 19:15

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél bíznak benne, hogy a 2017-es magyarországi világbajnokság sikeres megrendezése jó kiinduló pont lehet Budapestnek a 2024-es olimpiai pályázat pozitív elbírálásában.

Julio Maglione, a FINA elnöke csütörtökön Cornel Marculescu ügyvezető igazgatónak, valamint Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetőjének társaságában tekintette meg a 2017-es vb fő helyszínének, a Dagály Úszóarénának a munkálatait.

"Nagyon elégedettek vagyunk a látottakkal, egyértelműen látszik, hogy a magyarok mindent teljesítenek, amit ígértek, Gyárfás Tamás vezetésével csodálatosan dolgozik a csapat" - nyilatkozta a szemlét követően Julio Maglione.

A 80 éves uruguayi sportvezető hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök is teljes mértékben támogatja mind a világbajnokságot, mind az új uszodát, amely a jövőben a fiatalokat és az egész országot fogja szolgálni.

Cornel Marculescu, a FINA román ügyvezető igazgatója kiemelte, csodálatos az az előrehaladás, amelyet Magyarországon tapasztalt. Elmondása szerint nem látott még olyan létesítményt a világon, amely ilyen ütemben épült volna. 

"Nincs kétségem afelől, hogy ha nyáron visszajövünk, hozhatjuk a fürdőruhákat" - tette hozzá. 

A sportvezető külön kiemelte a hatalmas medenceteret, megítélése szerint már most látszik, hogy fantasztikus esemény lesz a 2017-es vb. 

"Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a világbajnokság másfél hónappal a limai döntés előtt lesz, és remélem, hogy a magyar főváros és a FINA közösen jó ugrópontot tud teremteni Budapest számára a 2024-es olimpiai pályázat kapcsán" - fogalmazott.

Épül a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye, a Dagály ÚszóarénaForrás: MTI/Illyés Tibor

Gyárfás Tamás FINA-alelnök, a vb szervezőbizottságának társelnöke elmondta, mindenki elégedett az előkészületekkel, és jó dolognak tartja, hogy az egész ország figyel erre az építkezésre, ezáltal pedig a világbajnokságra és az olimpiai pályázatra is.

Az építkezés technikai hátterével kapcsolatban Fodor Tamás projektigazgató elmondta, hogy bő fél évvel a kezdés után a vasbetonszerkezet nagyjából nyolcvan százaléka kész, emellett befejezték az épületet védő gát építését, ez pedig azt jelenti,hogy egy esetleges áradás alatt is biztosított a folyamatos munkavégzés.

Hozzátette, az építkezés leglátványosabb eleme, a hatalmas tetőszerkezet 90 százalékosan elkészült. Érdekessége, hogy a hatalmas acélszerkezetet a földön szerelik össze, majd egy speciális, Magyarországon eddig nem használt technológiával egyben emelik a helyére. Ennek a behelyezésére várhatóan tavasszal kerül majd sor, ekkor várhatóan bokrétaünnepet tartanak majd.

Magyarország eredetileg a 2021-es vizes világbajnokságnak adott volna otthont, de a mexikói Guadalajara visszalépése után, idén március 11-én megkapta a 2017-es esemény rendezését. 
A beruházást Fürjes Balázs kormánybiztos felügyelete alatt zajlik, aki egyben a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője is.

Orbán Viktor és Julio C. Maglione április 16-án írta alá a 2017-es világbajnokság megrendezéséről szóló megállapodást Lausanne-ban.

A vb programjában az úszás mellett műugrás, műúszás, nyíltvízi úszás - amelynek Balatonfüred ad otthont - és vízilabda szerepel.

A tervek szerint 2017. március 31-re kell felépíteni a 18 ezer férőhelyes uszodakomplexumot a Dagály fürdő területén.