Hosszú Katinka lett az év legjobb női úszója

Hosszú Katinka, úszás
Hungary's Katinka Hosszu celebrates with her world record award during the podium ceremony for the women's 200m individual medley swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 3, 2015. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Magyar szempontból három fontos momentuma volt a vasárnapi FINA-gálaestnek a Pesti Vigadóban: Hosszú Katinka lett az év legjobb női úszója (immáron másodszor 2014 után), Cseh László második lett a férfiak között, míg Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke átvehette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt.

Az elmúlt évek szavazásait követően a FINA 2015-ben új szisztéma szerint választja ki az év legjobbjait: egy előre meghatározott kritériumrendszer alapján rangsorolja az egyes sportágakban kiemelkedően teljesítőket.

Fontos szempont, hogy pontot szerezni csak FINA-esményeken lehet, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerzett sportolók közül kerülhettek ki. Eezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelent, illetve díjazzák az év végi világranglistás helyezéseket is.

Hosszú Katinka ismételt Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnyre tett szert, ám az amerikaival ellentétben Katinka részt vett a Világkupában, valamint a rövidpályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal.

A férfiaknál az ausztrál Mitch Larkint remek Világkupa-szereplése és év végi rövidpályás világcsúcsa lőtte az élre, 720 ponttal győzött, Cseh László 575 ponttal második lett (5 ponttal előzte meg a dél-afrikai Chad Le Clost).

Cseh László Forrás: AFP/Martin Bureau

Az est folyamán még egy magyar elismerésnek tapsolhattunk: az elmúlt években a világ úszósportjáért tett erőfeszítéseinek elismeréseként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervező-bizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Dr. Julio C. Maglionétól, a FINA elnökétől.

A FINA-díjazottjai, úszás
Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)
Nők: Hosszú Katinka (magyar)

Műugrás
Férfiak: He Csao (kínai)
Nők: Si Tingmao (kínai)

Óriás toronyugrás
Férfiak: Gary Hunt (brit)
Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

Szinkronúszás
Férfiak: Bill May (amerikai) és Alexandr Maltsev (orosz) – megosztva
Nők: Szvetlana Romasina (orosz)

Nyíltvízi úszás
Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)
Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

Vízilabda (csapatok)
Férfiak: Szerbia
Nők: Egyesült Államok

Különdíjak, az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)
Férfiak: Adam Peaty (brit) - 50m mell, világrekord (Kazany)
Nők: Katie Ledecky (amerikai) - 800m gyors, világrekord (Kazany)

FINA Újságírói Díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)