Társoldalunk:

Hosszú Katinka lett az év legjobb női úszója

2016.01.31. 21:11

Magyar szempontból három fontos momentuma volt a vasárnapi FINA-gálaestnek a Pesti Vigadóban: Hosszú Katinka lett az év legjobb női úszója (immáron másodszor 2014 után), Cseh László második lett a férfiak között, míg Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke átvehette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt.

Az elmúlt évek szavazásait követően a FINA 2015-ben új szisztéma szerint választja ki az év legjobbjait: egy előre meghatározott kritériumrendszer alapján rangsorolja az egyes sportágakban kiemelkedően teljesítőket.

Fontos szempont, hogy pontot szerezni csak FINA-esményeken lehet, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerzett sportolók közül kerülhettek ki. Eezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelent, illetve díjazzák az év végi világranglistás helyezéseket is.

Hosszú Katinka ismételtForrás: AFP/Alexander Nemenov

Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnyre tett szert, ám az amerikaival ellentétben Katinka részt vett a Világkupában, valamint a rövidpályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal.

A férfiaknál az ausztrál Mitch Larkint remek Világkupa-szereplése és év végi rövidpályás világcsúcsa lőtte az élre, 720 ponttal győzött, Cseh László 575 ponttal második lett (5 ponttal előzte meg a dél-afrikai Chad Le Clost).

Cseh LászlóForrás: AFP/Martin Bureau

Az est folyamán még egy magyar elismerésnek tapsolhattunk: az elmúlt években a világ úszósportjáért tett erőfeszítéseinek elismeréseként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervező-bizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Dr. Julio C. Maglionétól, a FINA elnökétől.

A FINA-díjazottjai, úszás
Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)
Nők: Hosszú Katinka (magyar)

Műugrás
Férfiak: He Csao (kínai)
Nők: Si Tingmao (kínai)

Óriás toronyugrás
Férfiak: Gary Hunt (brit)
Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

Szinkronúszás
Férfiak: Bill May (amerikai) és Alexandr Maltsev (orosz) – megosztva
Nők: Szvetlana Romasina (orosz)

Nyíltvízi úszás
Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)
Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

Vízilabda (csapatok)
Férfiak: Szerbia
Nők: Egyesült Államok

Különdíjak, az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)
Férfiak: Adam Peaty (brit) - 50m mell, világrekord (Kazany)
Nők: Katie Ledecky (amerikai) - 800m gyors, világrekord (Kazany)

FINA Újságírói Díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)