Lindsey Vonn óriásit bukott Andorrában

Lindsey Vonn, alpesi sí
Lindsey Vonn of the USA poses for a picture after a press conference ahead of the FIS Ski World Cup Parallel Slalom city event at Hammarbybacken in Stockholm on February 23, 2016. JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Vágólapra másolva!
Ugyan az erős szél és a hóesés miatt elhalasztották a női alpesi sízők szombat délelőttre tervezett andorrai szuper-óriásműlesikló Világkupa-viadalát, délután a szervezők mégis úgy döntöttek, megtartják a versenyt. A legnagyobb kárvallott az amerikaiak olimpiai és világbajnoka, Lindsey Vonn lett, aki hatalmasat bukott és kórházba került.

Az andorrai Soldeu-El Tarter pályáján megrendezett viadalt három órával kellett elhalasztani, de végül a szervezők úgy döntettek, az erős havazás ellenére alkalmas a pálya a versenyzésre.

Mindössze hatan nem értek célba, köztük volt azonban a 16-os rajtszámmal induló amerikai Lindsey Vonn is, aki a verseny előtt 23 pontos előnnyel vezetett az összetett Világkupában a svájci Lara Gut előtt.

Lindsey Vonn Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Vonn jól rajtolt, de nem sikerült tartani a tempót, sőt a pálya közepén nagyot bukott. A versenyt meg kellett állítani, miután az olimpiai és világbajnok nem tudott lábra állni, így a hegyi mentők végül hordágyon vitték le a pályáról, és azonnal egy helyi kórházba szállították.

Vonn a 2013-es és a 2014-eas szezon nagy részét is kihagyta súlyos térdsérülései miatt, de ebben a szezonban bombaformában tért vissza, és pályafutása során már 76 Világkupa-győzelemél jár, mindössze tízzel elmaradva a csúcstartó svéd Ingemar Stenmark mögött.

A versenyt végül az olasz Federica Brignone nyerte az amerikai Laurenne Ross és az osztrák Tamara Tippler előtt. Gut csupán a 16. helyen zárt, míg a magyar színeket képviselő Miklós Edit a 34. helyen ért célba.

A szakági Vk állása 6 futam után (még 2 van hátra):
1. Lindsay Vonn (amerikai) 420
2. Lara Gut (svájci) 356
3. Tina Weirather (liechtensteini) 286
...42. Miklós 6

Az összetett Vk állása 31 futam után (még 10 van hátra):
1. Vonn 1215 pont
2. Gut 1207
3. Viktoria Rebensburg (német) 914
...38. Miklós 195