Társoldalunk:

Csak szépségtapaszra futotta Izraeltől

2016.03.06. 17:37

Nagy Péter tét nélküli mérkőzésen kikapott Amir Weintraubtól vasárnap, így miután Borsos Gábor is kikapott korábban, a magyarok 3-2-re nyerték meg a Városligetben rendezett Izrael elleni párharcot a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában. A főtitkár érthetően elégedett a magyar válogatottal. 

Davis Kupa, eredmény:
Magyarország-Izrael 3-2 - végeredmény
Nagy Péter-Amir Weintraub 7:5, 4:6, 2:6
Borsos Gábor-Edan Lesem 6:4, 4:6, 6:7 (3-7)

A továbbjutást már szombaton eldöntő magyar válogatott mindkét vasárnapi egyest elveszítette, bár Borsos Gábor és Nagy Péter is jó meccset játszott az izraeliekkel. 

Kuhárszky Zoltán kapitány elégedett volt a vasárnap látottakkal, ezzel együtt örült, hogy nem az utolsó napon dőlt el a párharc. "Ezt az utolsó meccset nehéz lett volna megnyerni 2-2-nél, de ha ez tétmérkőzés lett volna, akkor biztosan nem így játszik Weintraub" - mondta az MTI-nek. "A két mai srác is mindent megtett, de ez természetes a mi csapatunkban."

A főtikár még nem találja a jó jelzőt

"Frenetikus, szenzációs, szuper, csodálatos - másfél napja már nem találom a szavakat arra, ami itt történt" - mondta vasárnap az MTI-nek. "Ennek a csapatnak a tagjai még nagyon kicsik voltak 1995-ben, amikor legutóbb párharcot nyertünk az I-es csoportban, Portugália ellen. Legutóbb 3-0-ra pedig 25 éve vezettünk ebben az osztályban, akkor még a világon sem voltak a srácok."

Fucsovics Márton (b) és Gödry Levente az izraeli Dudi Sela - Jonathan Erlich páros ellen vívott mérkőzésükönForrás: MTI/Illyés Tibor

Richter Attila kifejtette, a városligeti helyszínválasztásnak köszönhetően a középpontba került a tenisz, és az elmúlt három nap bebizonyította, hogy a válogatott rászolgált az érdeklődésre. "A szövetség saját forrásokból és a szponzoroknak köszönhetően tudta megvalósítani ezt a tornát. Sok opciónk nem volt. Ha keménypályán játszunk, akkor is csarnokot kell bérelni, akkor a jelenlegi költségek több mint felével lehetett volna számolni."

"Más kérdés, hogy azon a borításon nem lett volna esélyünk Izrael ellen. De sikerült megfelelő szponzorokat találni, merhettünk nagyot álmodni, és esélyt adni a győzelemre. Egy salakpálya létrehozásához minimum három és fél hét szükséges, ennyi időre sehol nincs csarnok. Mobil létesítmény kellett tehát, amelyet azért építettünk éppen a műjégpályára, mert itt alakult meg a szövetség 109 évvel ezelőtt. De bárhova tesszük a csarnokot, ugyanennyibe került volna." - mondta.

Jönnek a szlovákok

"Júliusban a szlovákokkal játszunk, mindenki ugyanilyen színvonalú rendezést vár el tőlünk. Holnaptól a feladat az, hogy kitaláljuk, hol fogadjuk őket, és hogyan tudunk még jobb tornát rendezni. Hogy meddig tart ez a csoda, nem tudom, de amíg tart, addig élvezzük."

A csoportjukban már biztosan bennmaradó magyarok július 15-17-én Szlovákiát fogadják, később kijelölendő helyszínen. A két csapat először találkozik a DK-ban. Annak a párharcnak a győztese játszhat szeptemberben a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoportba való feljutásért, az ellenfél a világcsoport első körében alulmaradt egyik válogatott lesz.

szombaton játszották:
Fucsovics Márton, Gödry Levente-Dudi Szela, Jonathan Erlich 7:6 (7-2), 3:6, 7:6 (7-5), 7:6 (9-7)
pénteken játszották:
Fucsovics Márton-Amir Weintraub 6:4, 6:2, 7:5
Nagy Péter-Dudi Szela 6:2, 6:3, 4:6, 4:6, 6:1