Társoldalunk:

Szövetségi nyomásra álltak Kiss László mellé az edzők

2016.04.08. 23:20

Újabb dolgok derülnek ki a Kiss László mellett kiálló úszótestület döntésének hátteréről. A résztvevőket és a testület titulusát illető kérdések után érkezett Sárdi Ákos úszóedző, aki elmondta, szövetségi nyomásra álltak ki a nemi erőszakért elítélt szövetségi kapitány mellett. 

 A Kiss László-botrány olyan sebességgel söpört végig az úszósporton, hogy az elmúlt napokban csak kapkodjuk a fejünket. Annál is inkább, mert a 60-as években elkövetett bűntény súlya miatt árgus szemmel követi a közvélemény, a véleményt formálók közül ki melyik oldalra áll.

Az úszószövetség és az edzők közfelháborodást keltve kiálltak Kiss László mellett, az elnökség megerősítette tisztségében a szövetségi kapitányt, Gyárfás Tamás elnök pedig kijelentette, az edző rászolgált a második esélyre. Azóta eltelt két nap, és elkezdtek kiderülni részletek az úszósport döntéshozóinak találkozójáról.

A Kiss Lászlót támogató edzői közleményForrás: Origo

Először a 15 fős elnökség tagja, Cseh László írta Facebookon, hogy őt nem hívták meg a megbeszélésre, így nem is írta alá a Kiss Lászlót támogató levelet. Még aznap történt, hogy Csurka Gergely sajtófőnök elismerte, rosszul ment ki a közlemény, nem az elnökség döntött Kiss pozícióban tartásáról, hanem „egy szűkebb testület”.Az Origo megkereste Csurkát, akitől elkértük a résztvevők pontos névsorát. Ez egyelőre nem érkezett meg.

Nem önként támogatták Kisst az edzők

A Hvg.hu-nak a Hullám ’91 úszóklub vezetője, Sárdi Ákos számolt be arról, hogy zajlott a Gyárfás Tamás irodájában tartott megbeszélés, amit eredetileg egy szakmai kérdés miatt hívtak össze. „A szakmai kérdés előtt mintegy két óra azzal telt el, hogy ki kell állni Kiss mellett, és Gyárfás maga is megjelent ezen az ülésen, amire korábban elvétve volt példa” – mondta a fehérvári edző.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökeForrás: MTI/Földi Imre

Sárdi szerint az edzőknek saját és versenyzőik érdekében ilyen helyzetekben nem lehet ellenvéleményük, vagy ahogy ő fogalmazott, „ebben a rendszerben fel sem merült annak a lehetősége, hogy az edzők közül bárki is mondjuk titkos szavazást javasol Kiss László sorsáról. A versenyekre ugyanis a szövetségnek van joga úszót nevezni, aki tehát azt akarja, hogy a versenyzője kijuthasson nagy nemzetközi versenyekre, egyet kell értsen a legfőbb vezetéssel” – írja a HVG.

Sárdi azt követeli Gyárfástól, hogy az elnök nyilvánosan mondja el, a méltatlanul megalázott úszóedzők nyomás alatt voltak kénytelenek Kiss László mellé állni.