Vágólapra másolva!
Amikor Kiss László a hírhedt januári Hosszú Katinka-sajtótájékoztató után lemondott, az utánpótlás-kapitányként dolgozó Hargitay András azt mondta, akár riói érmekbe is kerülhet a 75 éves szakember távozása. Kiss múlt csütörtökön újra leköszönt, a helyére épp Hargitay került. Cseh László állítja, a botrányok őt sem hagyták hidegen, de az edzéseket a váltás után is ugyanúgy csinálja tovább. Az olimpiára készülő váltók összetételéről már az új kapitány dönt.

"Olyan, mintha a halálhírét hallottam volna. Kiss László tapasztalata, hozzáállása nélkülözhetetlen. A kazanyi vb-ről hazaérve még (Hosszú) Katinka hátúszását is javította. Óriási tudása van, akár érmekbe is kerülhet a távozása" – ezt mondta az Origónak Hargitay András január 7-én, Kiss László úszókapitány első idei lemondása után.

Először még meggyőzte a miniszterelnök

A 75 éves Kiss László január 7-én, az után távozott, hogy az egyik legnagyobb riói aranyesélyes, Hosszú Katinka élesen bírálta a szövetség vezetőit a felkészülés szerinte nem megfelelő körülményeiért, majd a sajtótájékoztatóján széttépte a szövetség neki szóló, 12 millió forintos szerződését, és levegőnek nézte az oda váratlanul megérkező kapitányt. Kiss január 10-én – miután Orbán Viktor miniszterelnök is felhívta – visszaült a kapitányi székébe.

"Nagyon nehéz helyzetbe került a magyar úszósport, és az edzők, a versenyzők is, akikkel együtt készült" – kesergett akkor Hargitay. Kijelentette,

nem lát olyan embert, aki hirtelen pótolni tudná Kiss Lászlót.

"Ez egy annyira összetett feladat, hogy nem tudom elképzelni, ki lehetne az utódja. Ez nem olyan, hogy leakasztok a szögről valakit, ez egy nagyon nehéz ügy, különösen egy ilyen helyzetben."

A sors furcsa fintora, hogy Kiss László akkor ugyan végül meggondolta magát, de a múlt héten immár végleg lemondani kényszerült, és utódjául hétfőn éppen Hargitay Andrást választották meg.

A háromszoros világbajnok vegyesúszónak ez a második megbízatása ezen a poszton, 1984 és 1988 között egyszer már vezette a válogatottat Fotó: Szabó Gábor - Origo


Ez egyébként nem volt váratlan fordulat, hiszen Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke korábban jelezte, hogy az utánpótlás-korosztályok kapitányaként dolgozó Hargitay a kijelölt utód. Az eredeti terv szerint a riói olimpia után vette volna át a felnőttválogatottat.

De vajon mi lesz most,

tényleg kevesebb esélye lesz Cseh Lászlónak, Gyurta Dánielnek vagy épp Risztov Évának Rióban a kapitányváltás miatt?

Kevés lehet az idő

Az Origónak az úszószövetség egy, a neve elhallgatását kérő tagja még Hargitay megválasztása előtt azt mondta, hogy az új kapitánynak át kell látnia a rendszert, és ehhez nem biztos, hogy elég annyi idő, amennyi az olimpiáig még rendelkezésre áll. Hozzátette, hogy a kapitányon nagyon sok múlik, még akkor is, ha ő elsősorban a szervezésben vesz részt, a felkészítést közvetlenül az edzők végzik.

Hargitay András (b) és két segítője, Sós Csaba és Wladár Sándor (j) Fotó: Szabó Gábor - Origo


"A szervezés miatt ismernie kell a versenynaptárt, az úszókat, az étkezésüket, a bioritmusukat, hogy milyen szerre hogyan reagálnak" – részletezte forrásunk. Szerinte Hargitay egyike annak a két embernek, akire rá lehet most bízni ezt a feladatot. (A másik, akit említett, Sós Csaba volt. Hétfőn az is kiderült, hogy Wladár Sándor mellett ő fogja segíteni az új kapitány munkáját.)

Nem beszélnek róla

Felhívtunk egy kevésbé ismert, fiatal úszót, aki egyből elzárkózott, amikor arról kérdeztük, hogy a kapitányváltás milyen hatással lehet a sportolók eredményességére. "Nem nagyon beszélnek erről egymás között az úszók" – mondta, mindössze annyit hozzátéve, hogy ő személy szerint ugyanúgy csinál mindent, mintha semmi sem történt volna.

Széles Sándor (balra) szerint az úszóknak – például tanítványának, Gyurta Dánielnek – csak az úszásra szabad koncentrálniuk Forrás: Magyar Úszó Szövetség


Gyurta Dániel edzője, Széles Sándor úgy véli,

mostanáig sem befolyásolta az úszók eredményességét a kapitány kiléte,

így vélhetően ezek után sem fogja. "A kapitány elsősorban nem edzői, hanem menedzseri feladatokat látott el. Mindig érdeklődött, eljárt az edzésekre, és kicseréltük a tapasztalatokat. De kapitányként nem vezetett edzéseket, és nem szólt bele a munkába, hogy mit kellene másképp csinálni" – mondta az Origónak Széles, aki Hargitayval annak idején együtt úszott Széchy Tamás keze alatt.

Az edző egyúttal kiemelte, nem tartaná szerencsésnek, ha pár hónappal az olimpia előtt most a személyi változásokkal kellene foglalkozniuk az úszóinak.

Feltűnhet egy új csillag

Széles a legismertebb úszójáról, Gyurta Dánielről nem mondta ki, hogy aranyért megy Rióba. "Az ellenfeleket még nem ismerjük, de azt kijelenthetjük, hogy mindenképp éremesélyes. Hogy milyen színű, azt nem lehet tudni, új riválisok is berobbanhatnak, mint ahogyan ő is berobbant Athénban, amikor 15 évesen meglepetésre ezüstérmet nyert. Ilyen előfordulhat, és elő is szokott fordulni."

Hargitay székfoglalója

„A legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni a versenyzőknek és edzőknek. Ez a feladat hihetetlen felelősség, különösen most, az olimpia évében, egy hónappal az Európa-bajnokság előtt. A célom az, hogy az edzőbizottsággal együtt, velük egyetértésben vezessem a válogatottat. Szeretném, ha végre minden megnyugodna körülöttünk, az ugyanis senkinek nem lenne jó, ha léket vágnának a magyar úszósporton. Az elmúlt években sikert sikerre halmoztak a versenyzőink, sportdiplomáciában is világszínvonalon teljesítünk, nagy versenyek sorát rendezték és rendezik nálunk, az olimpián kiemelkedő eredményességet remélünk az úszóktól – ha most megpróbálják elsüllyeszteni vagy akárcsak lelassítani ezt a hajót, azt nemcsak mi érezzük meg, de az egész magyar sport, és talán az ország is" – idézte a szövetség közleménye az új kapitányt.


Széles Sándort megkérdeztük arról is, Hargitay kinevezésével mi változhat. "Nem tudom még, de

Együtt úsztunk, és fogunk majd konzultálni arról, hogyan áll a felkészülésünk. De előre nem tudhatom, hogyan képzeli el a kapitánykodását. Talán úgy, mint Kiss László, esetleg nála aktívabban fog részt venni a műhelymunkában."

Hargitay Andrásnak egyébként ez már a második megbízatása kapitányként, 1984 és 1988 között már irányította a válogatottat.

Cseh László elnökségi tagként, egyúttal riói olimpikonként nyilatkozott a Kiss-Hargitay váltásról.

mert mindig ő mondja ki a végső szót a csapat-összeállításokról, a váltókat ő állítja össze. Az elnökségi ülésen András azt mondta, próbál megfelelni a feladatnak" – mondta az Origónak a 30 éves úszó, aki Rióban három olimpiai ezüst és két bronz után szeretne a dobogó tetejére állni.

Cseh László szerint csakis az számít, hogy a magyar úszósport a legmagasabb szinten tegye a dolgát Forrás: MTI/Illyés Tibor


A kétszeres világbajnok állítja, az ő felkészülését nem befolyásolják az úszósportos botrányok. "Az edzésekben nem jelent változást az, ami a medencén kívül történik, de

mindenkiben nyomot hagyott. De menni kell tovább, és fel kell készülni Rióra, akármi is történik, hiszen a lehető legjobb formánkat kell hoznunk az olimpián. Nem hiszem, hogy az új kapitány kinevezése az edzésmunkát megváltozatná. Fontos kérdés viszont, hogy az olimpiai váltók hogyan állhatnak össze az esetleges kvalifikációt követően,

Egyetlen magyar váltó sem jutott még ki az olimpiára, a tavalyi kazanyi világbajnokságon ugyanis nem sikerült a legjobb 12 közé kerülni. A Balog Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián összetételű 4 x 100-as férfi vegyes váltó a 3. legjobb idővel jutott volna a döntőbe, de Gyurta hibája miatt kizárták. A 4 x 200-as női gyorsváltó pedig el sem indult. (A Balog Gábor, Horváth Dávid, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összetételű 4 x 100-as vegyes-vegyes váltó 7. lett, csakhogy ilyen szám nincs az olimpián.)

Lesz még esély

Van azonban még lehetőség a kvótaszerzésre, mert versenyszámonként 4 helyet a világranglista alapján osztanak ki, azaz csak egy jó időt kell úszni. A Balog, Gyurta, Cseh, Takács négyesnek a kedden kezdődő országos bajnokság az egyetlen esélye erre, Gyurta ugyanis nem indul a májusi londoni Európa-bajnokságon, ahonnan szintén lehet még kvalifikálni.