Vágólapra másolva!
„Nem jellemzi az erőszak és a testi fegyelmezés az úszósportot, ha tudomásunkra jut, fellépünk ellene, de a bíróság dolga, hogy a bűnösök felett ítéletet mondjon” – mondta Hargitay András az Origónak. A magyar válogatott új szövetségi kapitánya szerint Kiss László esetében az emberek erőszakkal szembeni jogos felháborodása alakította ki azt a helyzetet, amely a kapitány lemondásához vezetett.

„Sok legendát hallhattunk az úszósportban használt, meg nem engedett eszközökről, doppingról, de

– mondta az Origónak Hargitay András Kiss László bűnügyével kapcsolatban.

A Magyar Úszószövetség által frissen kinevezett kapitányt arról is kérdeztük, terveznek-e szigorúbb biztonsági intézkedéseket, hogy ilyen visszaélések ne történhessenek meg.

Hargitay András a kinevezése után Fotó: Szabó Gábor - Origo


Hargitay András szerint ez nem a szövetségi kapitány kompetenciája – azt, hogy ki mit tehet meg jogosan egy ilyen helyzetben, a köznevelési törvény és az alaptörvény is tartalmazza.

A közvélemény ítélt

„Ha visszaélést tapasztalunk, természetesen fellépünk ellene, jelezzük a hatóságoknak. De nem a mi dolgunk ítélkezni. Erre való a bíróság” – mondta a szakember. Úgy látja, a csoportos nemi erőszak miatt jogerősen elítélt Kiss László esetében most a közhangulat hozott ítéletet, ezért kellett távoznia a posztjáról.

Hargitay András az állami tévében arról is nyilatkozott, beszélt-e már Hosszú Katinkával. Azt mondta, másodlagosnak tartja, Hosszú kivel áll szóba, a lényeg most az olimpiai felkészülés.